Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

«Δεν έχω τίποτα να κρύψω, επομένως, δεν έχω τίποτα να φοβηθώ»



«Η ιδιωτικότητα δεν έχει να κάνει με κρύψιμο. Έχει να κάνει με προστασία της ιδιωτικής ζωής. Αυτό που είστε. Υποστηρίζοντας ότι δεν σας ενδιαφέρει το απόρρητο επειδή δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, είναι σαν να λέτε δεν νοιάζομαι για την ελευθερία του λόγου, επειδή δεν έχω τίποτα να πω». Edward Snowden


Η Βουλή των Λόρδων της Βρετανίας μόλις πέρασε νομοσχέδιο περί αρμοδιοτήτων έρευνας (Investigatory Powers Bill) ανοίγοντας δρόμο για εξουσία τεράστιας κατασκοπείας που θα γίνει νόμος μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Το νομοσχέδιο – που αναγκάζει εταιρείες του Διαδικτύου να τηρούν αρχεία σχετικά με τους χρήστες τους για έως και ένα χρόνο, επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναγκάσει τις εταιρείες να χακάρουν ή να ‘σπάσουν’ αυτά που έχουν πουλήσει, ώστε να μπορούν να τα κατασκοπεύουν – παρά τις αντιρρήσεις εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Apple και το Twitter, θέτοντας ζήτημα περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Αλλά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να περάσει το νομοσχέδιο, παρά τις αντιρρήσεις από τις εταιρείες που η νομοθεσία δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί και θα να κάνει τους πελάτες ανασφαλείς. Η Βουλή των Λόρδων, τώρα θα περιμένει απλά την Ανωτάτη Αρχή, να δεχτεί το νομοσχέδιο και να γίνει νόμος.

Ζούμε πλέον τον εφιάλτη όπως ακριβώς τον περιέγραψε ο επίσης Βρετανός συγγραφές, Τζορτζ Όργουελ, στο 1984.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου