Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

EKT: Oι Έλληνες έχασαν το 40% του πλούτου τους στην κρίση





Μεγαλύτερο το βάρος της κρίσης σε Ελλάδα και Κύπρο. Στα 65.100 από 108.700 ευρώ πριν το 2009 υποχώρησε ο πλούτος των νοικοκυριών. Στα 17.600 ευρώ μειώθηκε το μέσο εισόδημα. Η σύγκριση με ΕΕ.


Η κατάρρευση στις τιμές των κατοικιών κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στον πλούτο των νοικοκυριών, αυξάνοντας την ανισότητα, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην τελευταία της έρευνα, σε 84.000 νοικοκυριά σε όλη τη νομισματική ένωση, η ΕΚΤ βρήκε ότι ο μέσος καθαρός πλούτος στην ευρωζώνη μειώθηκε 10% από το 2010 έως το 2014, σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ η ανισότητα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς αυξήθηκε σε κάποιους δείκτες.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι η ανισότητα ενισχύθηκε ελαφρά, με τον δείκτη Gini να ανεβαίνει στις 68,5 μονάδες από 68. Σημειώνει ωστόσο ότι η αύξηση βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Μεγαλύτερη ήταν η πτώση του πλούτου στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου ο πλούτος του μέσου νοικοκυριού υποχώρησε κατά 40%.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι ο μέσος (median) πλούτος των νοικοκυριών έπεσε από τα 108.700 ευρώ το 2009 στα 65.100 ευρώ το 2014.

Εν τω μεταξύ, το μέσο εισόδημα για τα νοικοκυριά διολίσθησε το ίδιο διάστημα από τα 23.500 ευρώ στα 17.600 ευρώ.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της ΕΚΤ για τις μεταβολές στις πηγές εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών από το 2009 έως το 2014. Συγκεκριμένα, το 2009 το 54% είχε εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 8,4% από ενοίκια και το 8,1% από χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Το 2014, το 46,9% είχε εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 5,9% από ενοίκια και το 7,3% από χρηματοοικονομικές επενδύσεις.
Η κρίση εξάλειψε 10% από τον πλούτο των νοικοκυριών στην ευρωζώνη



Η κεντρική τράπεζα αποκάλυψε πως ο μέσος καθαρός πλούτος στην ευρωζώνη υποχώρησε κατά 10% στη διάρκεια της περιόδου από το 2010 μέχρι το 2014, σε σύγκριση με τα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης.

Όπως έδειξαν τα ευρήματα, η ανισότητα μεταξύ των φτωχότερων και των πλουσιότερων επίσης διευρύνθηκε, βάσει συγκεκριμένων μετρήσεων.

Εν μέσω ανησυχιών πως η αυξανόμενη ανισότητα έχει ενισχύσει τις λαϊκίστικες και τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, η ΕΚΤ ανέφερε πως η συνολική κατανομή του πλούτου στην ευρωζώνη έχει «στρεβλωθεί» υπέρ των πλουσιότερων.

Οι μειούμενες τιμές των περιουσιακών στοιχείων αποτέλεσαν το μεγαλύτερο πλήγμα για τον πλούτο εκείνη την περίοδο, καθώς οι πολίτες της ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις των τιμών κατοικιών: πάνω από το 80% του πλούτου των νοικοκυριών είναι σε «ακίνητα περιουσιακά στοιχεία» όπως ιδιοκτησίες.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως ο συντελεστής Gini, μια μέτρηση ανισότητας που χρησιμοποιείται συχνά, ενισχύθηκε στην ευρωζώνη σε 68,5 από 68%, ενώ η έρευνα κατέδειξε ότι το μερίδιο πλούτου που έχει συγκεντρώσει το κορυφαίο 5% των πιο πλούσιων νοικοκυριών αυξήθηκε σε 37,8 από 37,2%. Σύμφωνα με την έρευνα, βάσει του συντελεστή Gini, το 100 μεταφράζεται σε απόλυτη ανισότητα και σημαίνει πως ένα νοικοκυριό κατέχει το σύνολο του πλούτου.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι έχει στο παρελθόν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου με την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας τον Σεπτέμβριο πως δεν θα υπάρξει σημαντική πρόοδος από τις πιο ανοικτές αγορές και τον ανταγωνισμό, «αν η Ευρώπη δεν ακούσει τις απαιτήσεις αυτών που μένουν πίσω λόγω μιας κοινωνίας που έχει οικοδομηθεί επάνω στην αναζήτηση πλούτου και ισχύος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου