Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Ρυζόγαλο, το «επίσημο» γλυκό της Σκοπέλου απο τη Μαρία Τσέκου



Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος στον οποίο δεν αρέσει το ρυζόγαλο… εξαιρουμένων βεβαίως αυτών που δεν πίνουν γάλα!


Εχοντας, λοιπόν, δοκιμάσει πάρα πολλά ρυζόγαλα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, από μαμαδίστικα μέχρι και καλά του εμπορίου, τολμώ να πω πως το καλύτερο ρυζόγαλο το δοκίμασα στη Σκόπελο. 

Είναι «επίσημο» γλυκό το ρυζόγαλο στο νησί, καθώς αποτελεί προσφορά μεταξύ των κατοίκων σε διάφορες γιορτές και άλλα τέτοια ωραία.

Αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε πολλά χρόνια τώρα στην Ηλιόπιτα και νομίζω πως αρέσει πολύ. Επίσης νομίζω πως αξίζει να κάνουμε αναφορά σε μια τόσο λιτή και πανεύκολη συνταγή. 

Άλλωστε, δεν είναι λίγες oι φορές που έχει σώσει το στομάχι μας από πείνα ή από μια απλή επιθυμία για επιδόρπιο. 

Τέσσερα υλικά και λίγη υπομονή είναι αρκετά για να συνθέσουν το τέλειο ρυζόγαλο!

Σκοπελίτικο ρυζόγαλο



Υλικά:

2 λίτρα γάλα φρέσκο

2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι Καρολίνα (του ελληνικού καφέ, όχι πολύ μικρό)

2 φλυτζάνια του καφέ ζάχαρη

Λίγη βανίλια για το άρωμα

Για τη διακόσμηση και την τέλεια γεύση: κανέλα



Οδηγίες:

Ρίχνουμε το γάλα στην κατσαρόλα και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά. 

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε αρκετά συχνά. 

Μόλις αρχίσει να βράζει, τα πράγματα δυσκολεύουν ελαφρώς, καθώς τώρα πρέπει ν’ ανακατεύουμε πιο συχνά και πιο προσεκτικά για να μη μας κολλήσει. 

Σε αυτή τη φάση καλό είναι να χαμηλώσoυμε τη φωτιά ώστε το ρυζόγαλο να βράζει με την ησυχία του.

Μόλις το γάλα και το ρύζι έχουν αρχίσει να χυλώνουν αρκετά, και προς το τέλος της διαδικασίας, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια. 

Ανακατεύουμε λίγο ακόμα σε ζωηρό ρυθμό και μετά από λίγο κατεβάζουμε το ρυζογαλάκι μας από τη φωτιά. 

Σερβίρουμε σε μπολάκια, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεκινάμε τις δοκιμές. 

Άλλωστε μερικοί το προτιμούν ζεστό και κάποιοι άλλοι κρύο με μπόλικη κανέλα… αυτοί, λοιπόν, θα περιμένουν!

Σημείωση:

Η ποσοτητα που αναφέρεται στη συνταγή αυτή αρκεί για οκτώ με εννιά μπολάκια περίπου. 

Επίσης, για να είστε σίγουροι πως το ρυζόγαλο είναι έτοιμο, πρέπει στην επιφάνειά του να σχηματίζονται κάτι σαν κύκλοι (κατά κάποιο τρόπο) ενώ ανακατεύετε.


Maria Tsekou
















                                                                                                                                            ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου