Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Iδιωτικοποιήσεις, ανισότητες & ανθρώπινα δικαιώματα




H αθρόα ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών υπονομεύει συστηματικά την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιθωριοποιώντας ακόμη περισσότερο όσους ζουν σε συνθήκες φτώχειας.


Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης του Ειδικού Εισηγητή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα Φίλιπ Όλστον, που παραδόθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Οκτωβρίου. 

Ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις παρουσιάζονται ως αποτελεσματική πρακτική για την εξοικονόμηση πόρων, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε πολλές περιπτώσεις η διεθνής εμπειρία διαψεύδει, όπως επισημαίνει ο Όλστον, αυτό τον ισχυρισμό.

Η έκθεση στηλιτεύει το βαθμό στον οποίο η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ακόμη και ο ίδιος ο ΟΗΕ, προωθούν ενεργά την ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επιπτώσεις αυτής της πρακτικής για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: 

«Η λογική της ιδιωτικοποίησης δεν θέτει απαραιτήτως όρια στο τι θα ιδιωτικοποιηθεί. Στο στόχαστρο μπαίνουν δημόσια αγαθά, από την κοινωνική προστασία, τις υπηρεσίες πρόνοιας και τα συνταξιοδοτικά συστήματα, μέχρι την αστυνόμευση, το σωφρονιστικό σύστημα και τους τομείς της δικαιοσύνης και της άμυνας», τονίζει ο Ειδικός Εισηγητής, υπογραμμίζοντας ότι, από τη στιγμή που «πρώτιστος στόχος είναι το κέρδος, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι αρχές της ισοτιμίας και της μη διάκρισης, αναπόφευκτα περιθωριοποιούνται».


«Η παράμετρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων απουσιάζει από όλες σχεδόν τις συμφωνίες ιδιωτικοποίησης, οι οποίες σπανίως περιλαμβάνουν διατάξεις σχετικά με την ανάγκη παρακολούθησης των επιπτώσεών τους στην παροχή υπηρεσιών και στα φτωχότερα στρώματα», σημειώνει ο Όλστον: 

«Οι υφιστάμενοι μηχανισμοί λογοδοσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτουν οι ευρείας κλίμακας ιδιωτικοποιήσεις. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναπτύξει νέες μεθόδους που να αντιμετωπίζουν συστηματικά τις ευρύτερες επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων, διασφαλίζοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λογοδοσία θα βρίσκονται στο επίκεντρο των σχετικών εγχειρημάτων».


Σύμφωνα με την έκθεση, οι ιδιωτικοποιήσεις υπονομεύουν επιπλέον και τη δημοκρατία, αφού περιορίζουν τον αποφασιστικό ρόλο των κυβερνήσεων στην κατανομή των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, στερώντας εντέλει από τους πολίτες το κίνητρο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. 

«Πολιτικές λιτότητας στενά συνδεδεμένες με τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ενίσχυση λαϊκιστών πολιτικών, αντίθετων προς το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων», καταλήγει ο Όλστον.

Διαβάστε όλη την έκθεση εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου