Στην Ινδία το λένε λάσι, στην Αλβανία δαλ (dhalle), στην Τουρκία είναι το αϊράνι - το εθνικό ποτό της γείτονος χώρας - και στην Ελλάδα είναι το γνωστό αριάνι. Εγώ το λέω «το δροσερότερο ποτό».
Όλα τους έχουν ως βάση το γιαούρτι, μετά απ' αυτό έρχεται ο αυτοσχεδιασμός.
Φρούτα, μυρωδικά, μπαχαρικά, παγάκια και νερό μπορεί να κάνουν το αριάνι να μοιάζει με εξωτικό ποτό που σε ταξιδεύει αλλού γι' αλλού, σε τόπους μακρινούς και ονειρεμένους.
Δοκίμασα για πρώτη φορά πριν αρκετά χρόνια την απλή εκδοχή.
Καλοκαίρι, ζέστη τρελή, όλοι για μπάνιο και εμείς στην κουζίνα, δεν ήθελα καν να ξέρω τι δείχνει το θερμόμετρο. Το νερό δεν έφτανε να ξεδιψάσουμε, ήθελε και κάτι άλλο.
Η Ηλιάνα έδωσε τη λύση, είχε αυτό που λένε «έμπνευση», θυμήθηκε κάτι απο την πατρίδα της απλό και ωραίο. «Δαλ!» μας είπε και αποφάσισε να το φτιάξει.
Ήταν το δροσερότερο ποτό: γιαούρτι και παγωμένο νερό, λιτό και τέλειο συνάμα.
Εκείνο το καλοκαίρι έγινε η εμμονή της κουζίνας, καθώς μπήκαν στον χορό τα φρούτα και τα μυρωδικά για να δώσουν εκείνες τις εκδοχές τις πιο εξωτικές, που λέγαμε λίγο πριν.
Τώρα, λοιπόν, που άρχισαν οι ζέστες, θα σας πρότεινα να ετοιμάσετε ένα μεγάλο ποτήρι για σας και όσους αγαπάτε.
Λάσι (βασική οδηγία)
1 γιαούρτι (200 γραμμ.)
½ ποτήρι παγωμένο νερό
Παγάκια
Χτυπάμε το γιαούρτι με το νερό στο μπλέντερ (ή κάτι παρεμφερές) μέχρι να δημιουργηθεί λίγος αφρός στην επιφάνεια και είναι έτοιμο.
Βάζουμε παγάκια σε ένα φαρδύ κάπως ποτήρι και σερβίρουμε.
Μπορείτε να το αρωματίσετε με φρέσκο δυόσμο (ρίχνετε τον δυόσμο μέσα στο μπλέντερ) ή να προσθέσετε δύο μικρές φετούλες πεπόνι (σ' αυτή την περίπτωση βάλτε λιγότερο νερό).
Για μένα ο πιο δροσερός και μυρωδάτος συνδυασμός είναι δυόσμος - πεπόνι, όμως μπορείτε να πειραματιστείτε με όποια και όσα φρούτα σας αρέσουν.
Αν σας αρέσει η μυρωδιά της μέντας, μη διστάσετε να προσθέσετε μερικά φύλλα, έτσι άλλωστε φτιάχνουν και το ποτό στο Ιράν.
Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη ή αλάτι, το βασικό όμως είναι το ποτό να παραμείνει σχετικά αραιό.
Έτσι θα είναι πραγματικά δροσερό και ελαφρύ και μπορεί να συνοδεύσει ακόμα και το φαγητό, όπως το ψητό κρέας ή τα καλοκαιρινά, ελαφριά γλυκά μας.
Μαρία Τσέκου
www.bostanistas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου