Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Είναι τα χταπόδια εξωγήινοι; - Έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα



Μελετώντας το DNA των χταποδιών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το γονιδίωμά τους διαθέτει τόσα ιδιαίτερα στοιχεία που θα μπορούσε να είναι μακρινός απόγονος εξωγήινων οργανισμών

Μπορεί η εικόνα που έχουμε για τους εξωγήινους μέσα από τις ταινίες να τους κάνουν να μοιάζουν αποκρουστικοί και εχθρικοί ενάντια στο ανθρώπινο είδος, όμως η μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ίσως το πιο απτό δείγμα εξωγήινης ζωής ίσως να βρίσκεται... στο πιάτο μας. 

Το χταπόδι, ένα από τα πιο παράξενα και απίστευτα σε ικανότητες και εξυπνάδα ζώο, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες που έλυσαν τον γρίφο του DNA του, ένας μακρινός απόγονος των εξωγήινων καθώς δεν μοιάζει με κανένα άλλο πλάσμα στη Γη.


Τα ενδιαφέρονται στοιχεία πάνω στο χταπόδι είναι πολλά. 

Το γονιδίωμά του βρέθηκε να είναι εξίσου μεγάλο με το ανθρώπινο αλλά με μεγαλύτερο αριθμό πρωτεϊνών, πάνω από 33.000 με τον άνθρωπο να είναι στις 25.000. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μερικών έξτρα γονιδιακών συστατικών. 



Όπως για παράδειγμα τις πρωτοκαδερίνες, οι οποίες ρυθμίζουν την ανάπτυξη των νευρώνων και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. 

Το χταπόδι ανακαλύφθηκε ότι έχει 168 από αυτά τα γονίδια, σχεδόν διπλάσια απ' ότι τα θηλαστικά. 

Αυτό αντανακλάται στον ασυνήθιστα μεγάλο εγκέφαλο του συγκεκριμένου πλάσματος, καθιστώντας το ένα από τα πιο έξυπνα ζώα στον πλανήτη. 

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι οι νευρώνες δεν βρίσκονται μόνο μέσα στον εγκέφαλο, αλλά εκτείνονται και στα πόδια του.


Κάτι που σημαίνει ότι το χταπόδι μπορεί να σκέφτεται και να δρα και με τα... πόδια, ακόμα και μετά τον διαμελισμό του. 

Στοιχείο που το έχει κάνει αντικείμενο μελέτης για νευροβιολόγους και μηχανικούς της ρομποτικής σε όλον τον κόσμο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης και πολλά ακόμα πρωτότυπα γονίδια που δεν συναντώνται σε άλλα ζώα. 

Κάτι που εξηγείται από την μακρά παρουσία του χταποδιού στην Γη και την εξέλιξή του μέσα στα 400 εκατομμύρια χρόνια που υπολογίζεται ότι υπάρχουν (αρκεί να σημειώσουμε ότι τα θηλαστικά έχουν παρουσία μικρότερη των 170 εκατομμυρίων ετών).

Τα παράξενα αυτά γονίδια του επιτρέπουν να αλλάζει χρώμα στο δέρμα του, να αναπτύσσει απίστευτες δυνατότητες στις βεντούζες του, ενώ υπάρχουν ειδικοί μηχανισμοί ώστε να επιτρέπουν στους ιστούς να τροποποιούν άμεσα τις πρωτεΐνες για να αλλάξουν την λειτουργία τους. 

Χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να προσαρμόζεται γρήγορα και ιδιαίτερα αποτελεσματικά στις συνθήκες που το θέτει το περιβάλλον. 




Ενώ το καθιστούν και τόσο έξυπνο ώστε να βρίσκει άμεσα λύσεις για την ανεύρεση της τροφής του, όπως φαίνεται από το πείραμα που παρουσιάζεται στο βίντεο.

Μαζί με όλα αυτά έχει τρεις καρδιές, διαθέτει τεράστια μάτια με ευρυγώνια όραση, και μπορεί να αναγεννά τα κύτταρά του όταν αυτά χαθούν (αν κοπεί για παράδειγμα ένα πόδι). 

Στην ουσία το χταπόδι είναι τόσο εξελιγμένος οργανισμός που πραγματικά αποτελεί μια διαρκή πρόκληση για τους επιστήμονες, καθώς έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτό και τα ξεχωριστά του χαρακτηριστικά. 


«Είναι ότι πιο κοντινό έχουμε συναντήσει σε εξωγήινο» είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού, ο νευροβιολόγος Clifton Ragsdale μέλος της μεγάλης διεθνούς ομάδας ερευνητών από τις ΗΠΑ, την Γερμανία και την Ιαπωνία, που έκαναν την σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό Nature.

 
Ενώ όπως υποστηρίζουν είναι μάλλον τα πρώτα όντα με νοημοσύνη στον πλανήτη μας, πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστεί ο μακρινός πρόγονος του ανθρώπου.

Η έρευνα για την πλήρη κατανόηση του πιο πολύπλοκου ζώου του πλανήτη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Το DNA του χταποδιού κρύβει ακόμα πολλές εκπλήξεις. 

Ενώ και τα συνεχόμενα πειράματα προσπαθούν να κατανοήσουν την λειτουργία του εγκεφάλου του και να συνειδητοποιήσουν το πόσο εξελιγμένο και γεμάτο ευφυΐα είναι αυτό το ζώο. 

Ίσως και περισσότερο από τον ίδιο τον άνθρωπο, ο οποίος θα ζήλευε πολλές από τις ικανότητες αυτού του ασπόνδυλου. 

Σκεφτείτε το αυτό λίγο παραπάνω, την επόμενη φορά όταν μαζί με το λάδι και το ξύδι, κοιτάξετε αυτόν τον λαχταριστό «εξωγήινο»... μεζέ στο πιάτο σας. 




Έκθεση που υπογράφεται από 33 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο επιχειρεί να ρίξει φως στην καταγωγή των χταποδιών, σημειώνοντας πως το είδος μπορεί να έχει… εξωγήινες ρίζες


Η θεωρία που υποστηρίζει πως το μαλάκιο αποτελεί εξέλιξη ενός είδος κεφαλόποδου που ζούσε στη Γη πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια φαίνεται πως καταρρέει. 

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι γενετικές διαφορές μεταξύ των δύο ειδών είναι πολύ μεγάλες και τέτοια εξέλιξη των χταποδιών θα ήταν αδύναμη μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Progress in Biophysics and Molecular Biology», τα χταπόδια έχουν ένα εξελιγμένο νευρικό σύστημα, σώματα που αλλάζουν μορφή και τη δυνατότητα να καμουφλάρουν την παρουσία τους στο φυσικό τους περιβάλλον. 

Τα κεφαλόποδα δεν έχουν τέτοια χαρακτηριστικά.

Video: Octopolis: Η πόλη των χταποδιών




Επιπλέον, προσφάτως ανακαλύφθηκε πως τα χταπόδια, παρότι έχουν σταθερό DNA, μπορούν να αλλάξουν το RNA τους ώστε να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον. 

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες αυτά τα χαρακτηριστικά «φαίνεται πως τα έχουν δανειστεί από ένα… μακρινό μέλλον». 

Ήτοι, τα χταπόδια είναι εξαιρετικά εξελιγμένα για τα δεδομένα του πλανήτη Γη.

Όπως σημειώνει το Sputnik, Οι επιστήμονες αναφέρουν πως «κρυοσυντηρημένα και προστατευμένα γονιμοποιημένα αυγά χταποδιών» ίσως έφτασαν στη Γη μέσω ενός κομήτη.

Οι υπογράφοντες την έρευνα παραδέχονται πως η θεωρία τους αντιτίθεται στα υπάρχοντα πιστεύω σχετικά με τα μαλάκια, αλλά σημειώνουν πως ακόμη και αν τα χταπόδια έφτασαν από τα διάστημα αυτό δεν αποκλείει πως εξελίχθηκαν στη Γη.

Video: Νέο είδος χταποδιού εντοπίστηκε στο βυθό της Χαβάης




Ο βιολόγος Karin Moelling από το Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής Max Planck του Βερολίνου υποστήριξε πως η θεωρία της έκθεσης δεν μπορεί να ληφθεί στα σοβαρά. 

Ακόμη ένας επιστήμονας, ο Keith Baverstock από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, δήλωσε πως η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες σχετικά με την εξέλιξη των χταποδιών δεν είναι η μόνη πιθανή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την μελέτη τους ΕΔΩ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου