Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Θανατηφόροι λαγοκέφαλοι στο παραγάδι Συριανού ψαρά ! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)



Η Σύρος συζητάει για τις επίμαχες εικόνες. Ένα κατά τα άλλα συνηθισμένο ψάρεμα πήρε απρόβλεπτη τροπή…


Προβληματισμό προκαλούν στους ψαράδες οι όλο και πιο συχνές εμφανίσεις του τοξικού και επικίνδυνου λαγοκέφαλου στα νερά που ψαρεύουν. 

Αυτή τη φορά τις εικόνες αντίκρισε ένας Συριανός ψαράς, ανοιχτά του Γαλησσα στην Σύρο.

Οι δύο λαγοκέφαλοι πιάστηκαν στο παραγάδι. Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή (25-11-2018) και ασφαλώς χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ερασιτέχνης ψαρράς που πήγε για παραγάδι, η ψαριά του αυτή την φορά δεν αποδείχτηκε καλή, μιας και έπιασε τους επικίνδυνους λαγοκέφαλους.

Σύρος: Οι λαγοκέφαλοι που έπιασε ο ψαράς







Οι λαγοκέφαλοι λοιπόν συνεχίζουν να κινούνται στο Αιγαίο και τον περασμένο μήνα, έφτασαν μέχρι τη Σέριφο. 

Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά αλίευσης από ερασιτέχνες ψαράδες, στις θαλάσσιες περιοχές του Όρμου Κουταλα και Λιβαδίου, το λιμενικό υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο ψάρι είναι “άκρως επικίνδυνο και τοξικό για την ανθρώπινη υγεία.”

Για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού, δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικές αφίσες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον γίνεται έκκληση στον τοπικό αλιευτικό σύλλογο για την εκ νέου ενημέρωση των μελών του. 







Ο λαγοκέφαλος προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. 

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.





 Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θavato. 

Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όpγανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος. 



Η τοξικότητα του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, μέγεθος, αναπαραγωγική περίοδος κ.α. 

Η τοξικότητα του αυξάνεται την περίοδο αναπαραγωγής του κυρίως τους θερινούς μήνες. Σε πολλές χώρες παρατηρούνται κάθε χρόνο δηλητηριάσεις από την κατανάλωσή του, με συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας.




Το είδος αυτό έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος, στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος. 

Δεν είναι eπiθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο, εκτός αν καταναλωθεί. Η εμπορία του απαγορεύεται (Καν. 853/2004).


ΠΗΓΗ

1 σχόλιο: