Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Αλγόριθμος ξεχωρίζει τους στρέιτ και τους γκέι!





Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο… έξυπνη σε σημείο που μπορει πλέον να αποκαλύψει ακόμα και αυστηρά προσωπικά δεδομένα.

Δύο νέοι αλγόριθμοι υπολογιστών έχουν την δυνατότητα «διαβάζοντας» το πρόσωπο να αποφαίνονται αν το άτομο είναι ετεροφυλόφιλο ή ομοφυλόφιλο!

Ο δεύτερος αλγόριθμος μάλιστα μπορεί να το ανακαλύψει ακόμα και αν το πρόσωπο φοράει μάσκα.

Στην πρώτη περίπτωση το σύστημα αναγνώρισης δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και παρουσιάσθηκε στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας «Journal of Personality and Social Psychology».

Το σύστημα βέβαια παίρνει ως βάση το ότι συχνά οι «γκέι» άνδρες έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά και εκφράσεις προσώπου διαφορετικά από τους «στρέιτ».

Τα ποσοστά επιτυχία αυτού του συστήματος αναγνώρισης σεξουαλικής ταυτότητας φτάνουν 81% στους άνδρες και 74% στις γυναίκες.

Βέβαια αν το σύστημα σκανάρει περισσότερες φωτογραφίες του προσώπου που ερευνά τότε το ποσοστό επιτυχίας ανεβαίνει σε 91% και 83% αντίστοιχα.

Το δεύτερο σύστημα προορίζεται περισσότερο να ενισχύσει το οπλοστάσιο αρχών ασφαλείας αφού διαβάζει τα χαρακτηριστικά ατόμου ακόμα και αν φορά μάσκα, γυαλιά, κουκούλα κλπ.

Τώρα πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα μέσα και αν παραβιάζεται η ιδιωτικότητα είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει.

Τα πειράματα του νέου αλγόριθμου δεν συμπεριέλαβαν αμφισεξουαλικά και διαφυλικά άτομα. Όμως οι νέες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης ήδη γεννούν ανησυχίες για την πιθανή κατάχρησή τους είτε για ευρεία παραβίαση της ιδιωτικότητας των ανθρώπων, είτε για διακρίσεις από αυταρχικές κυβερνήσεις και εταιρείες σε βάρος της κοινότητας των ΛΟΑΤ.

Ο κίνδυνος, μεταξύ άλλων, είναι να καθιερωθεί η δημιουργία ενός αυτόματου ψυχολογικού «προφίλ» των ανθρώπων, που θα περιλαμβάνει εκτιμήσεις του υπολογιστή για το σεξουαλικό προσανατολισμό τους, αλλά και για άλλα πράγματα, από τα στοιχεία-κλειδιά της προσωπικότητάς τους και τις πιθανές εγκληματικές τάσεις τους έως τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός (οπότε θα μπορεί να συλλαμβάνεται προληπτικά...).

Οι κάθε είδους κουκουλοφόροι του μέλλοντος θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ένα άλλο βρετανικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αναγνωρίσει κάποιον ακόμη κι αν αυτός φοράει μαύρα γυαλιά, μαντήλι στο στόμα, κατεβασμένο καπέλο ή κάποια απλή μάσκα.

Οι δοκιμές με 2.000 φωτογραφίες ατόμων που φορούσαν καπέλα, γυαλιά, σηκωμένα φουλάρια και ψεύτικα μούσια, έδειξαν ότι ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης έχει ποσοστό επιτυχίας 77% για όσους φοράνε μαντήλι, 69% για όσους φοράνε μαντήλι και καπέλο και 55% για όσους φοράνε μαντήλι, καπέλο και μαύρα γυαλιά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον Αμαρτζότ Σινγκ, έκαναν ήδη μια προδημοσίευση και πρόκειται να παρουσιάσουν επίσημα το νέο σύστημα αναγνώρισης προσώπου στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για την Υπολογιστική Όραση στην Ιταλία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το New Scientist.

Το σύστημα, που βασίζεται στην ανάλυση 14 χαρακτηριστικών-κλειδιών του προσώπου, θα μπορούσε να βρει πολλές χρήσεις, από τον εντοπισμό εγκληματιών έως ανεπιθύμητων διαδηλωτών. Αρκεί στον αλγόριθμο να «διαβάσει» έστω ένα μέρος από αυτά τα 14 χαρακτηριστικά, ιδίως γύρω από τα μάτια και το στόμα, για να μαντέψει την ταυτότητα του ανθρώπου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου