Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης όπου «χιονίζει» αντηλιακό



Αστρονόμοι – μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας- ανακάλυψαν με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble έναν ασυνήθιστο καυτό εξωπλανήτη όπου «χιονίζει» διοξείδιο του τιτανίου, τη βασική δραστική ουσία των αντηλιακών.


Ο εξωπλανήτης είναι ο Κέπλερ-13Ab, σε απόσταση 1.730 ετών φωτός από τη Γη, ένας από εξαπλωνήτες με την υψηλότερη θερμοκρασία που έχουν ποτέ βρεθεί, καθώς φθάνει τους 2.700 βαθμούς Κελσίου στη φωτεινή πλευρά που βλέπει μόνιμα στο μητρικό άστρο.

Στην αντίθετη πλευρά, τη μόνιμα σκοτεινή, που είναι πολύ πιο κρύα, μεταφέρεται με τους ανέμους οξείδιο του τιτανίου, το οποίο συμπυκνώνεται σε κρυσταλλικές νιφάδες, σχηματίζει νέφη και τελικά πέφτει στην επιφάνεια με την μορφή χιονιού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή αστρονομίας Τόμας Μπίτι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «The Astronomical Journal». Μεταξύ των ερευνητών ήταν ο Άγγελος Τσιάρας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).


Αυτή είναι η εντύπωση ενός καλλιτέχνη για τον τεράστιο πλανήτη αερίου Kepler-13Ab σε σύγκριση με το μέγεθος σε αρκετούς από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ο εξωπλανήτης των μεγαλοπρεπών είναι έξι φορές μεγαλύτερος σε μάζα  από τον Δία. Ο Kepler-13Ab είναι επίσης ένας από τους πιο καυτούς γνωστούς πλανήτες, με ημερήσια θερμοκρασία περίπου 5.000 βαθμών Φαρενάιτ. Περνάει πολύ κοντά στο αστέρι Kepler-13A, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1.730 έτη φωτός από τη Γη.
Πιστώσεις: NASA, ESA και A. Feild (STScI)


Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων βασίζονται στις φασματοσκοπικές παρατηρήσεις που έκαναν με την κάμερα ευρέος πεδίου του Hubble στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη, στο μήκος κύματος του εγγύς υπέρυθρου.


Τα αποτελέσματα της ομάδας εμφανίστηκαν στο The Astronomical Journal .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου