Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Καταγγελία για βίντεο: Έλα για σαφάρι "κρι-κρι" στην Ελλάδα




Το θέαμα σοκαριστικό για τις οργανώσεις, αλλά η κίνηση απολύτως νόμιμη. Κυνηγοί επισκέπτονται την Ελλάδα με αποκλειστικό σκοπό να σκοτώσουν άγρια ζώα τα οποία μάλιστα αποκαλούν λανθασμένα κρι-κρι, υπερηφανεύονται για τα θηράματά τους και όλα γίνονται με νόμιμο τρόπο σε ένα σαφάρι χωρίς όρια.


Το βίντεο του 2015 που εξακολουθεί να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο προκάλεσε την οργή του διευθυντή του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Καλούστ Παραγκαμιάν καθώς απεικονίζει Αμερικανούς κυνηγούς να σκοτώνουν αγρίμια στο νησί Σαπνιέντζα ανοιχτά της Μεσσηνίας αποκαλώντας τα κρι-κρι (χωρίς να πρόκειται για κρι-κρι).


 Όπως καταγγέλλει «αυτό είναι νόμιμη μπίζνα! Κάποια νησιά μας έγιναν σταύλοι και χώροι αιματηρής αναψυχής. Η εν έτει 2017 αντίληψη των υπηρεσιών μας για τους τόπους και τα είδη. Ντρέπομαι και οργίζομαι...».




Σκοτώνουν αγρίμια που αποκαλούν "κρι-κρι"

Όπως καταγγέλλει ο κ.Παραγκαμιάν «είναι μια νόμιμη διαδικασία. Έχουν χαρακτηρίσει κάποιες περιοχές ζώνες κυνηγετικού ελέγχου. Σε αυτές τις περιοχές έχουν βάλει ζώα, αγρίμια και ελάφια, με τη δικαιολογία ότι θα τα προστατεύσουν και κατά καιρούς σκοτώνουν κάποια. 

Σε ότι αφορά στο βίντεο αυτό, κυκλοφορεί ακόμα στο ίντερνετ. Πρόκειται για μια αμερικανική εταιρία που οργανώνει σαφάρι στη Σαμπιέντε νότια της Μεσσηνίας. Αν και και τα αποκαλούν κρι-κρι, δεν είναι».

Στο βίντεο απεικονίζεται ο Αμερικανός κυνηγός να κρατάει στα χέρια του το αγρίμι λέγοντας ότι δεν έχει καταφέρει ποτέ να σκοτώσει ένα τέτοιο ζώο και με παρότρυνση των φίλων του έφτασε στην άκρη του βουνού για να τα καταφέρει. 

Περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη στιγμή του θριάμβου που σκοτώνει το θήραμα και σημειώνει ότι είναι η δεύτερη φορά στη σύγχρονη ιστορία που σκοτώνεται κρι-κρι (αγρίμι) με τόξο. Καλεί δε κι άλλους κυνηγούς να ζήσουν την ίδια εμπειρία.

Τέτοια φαινόμενα πάντως δεν καταγράφονται στην Κρήτη . Κι από τη στιγμή που είναι νόμιμη ενέργεια, το ερώτημα που θέτουν ζωόφιλοι και οικολογικές οργανώσεις είναι αν πρέπει οι κυνηγοί να επιδεικνύουν με θρίαμβο τα θηράματά τους, αποκαλώντας τα μάλιστα λανθασμένα κρ-κρι που είναι ένα καθαρά προστατευόμενα είδος στην Κρήτη.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου