Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Έρευνα μυστήριο - UVB-76 Ο πιο μυστηριώδης ραδιοφωνικός σταθμός...







Απόκοσμοι ήχοι, περίεργα μηνύματα, ακαθόριστοι ψίθυροι...
Από τα βραχέα με μυστήριο
Ένας επαναλαμβανόμενος συριγμός. Επίμονος σαν μπουρού πλοίου στην ομίχλη. Περίπου 21 με 34 τέτοιοι ανά λεπτό.....




Ο σκοπός του σταθμού δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πολλές θεωρίες. Κάποιοι λένε ότι είναι σταθμός φάντασμα που εκπέμπει από κάποιον “άλλο κόσμο”, κάποιοι λένε ότι είναι Ρώσοι και συνεχίζουν την αποστολή τους από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Οι θεωρίες μιλούν ακόμα και για πομπό που μεταδίδει φωνές από το υπερπέραν! Η για ένα σταθμό ανίχνευσης UFO.


Ένας μυστήριος σταθμός αριθμών που εκπέμπει στα βραχέα....

Η συχνότητα έχει χαραχτεί εν είδη γρίφου στο μυαλό των οπαδών του είδους: 4.625 kHz.


Στον μερικώς ανεξερεύνητο κόσμο των βραχέων «Ο Μουρμούρης» (The Buzzer), όπως είναι το ψευδώνυμο του ραδιοφωνικού σταθμού με εικαζόμενο διεθνές διακριτικό κλίσεως UVB-76, τροφοδοτεί συνεχώς σενάρια για δεκαετίες με τους ακροατές του να προσπαθούν να λύσουν μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους και ουκ ολίγες μεταβλητές.


Γιατί ακόμη και αν η προέλευση του σήματος έχει τρόπον τινά βρεθεί και το χρονικό σημείο έναρξης της εκπομπής έχει εν μέρει προσδιοριστεί, ο σκοπός λειτουργίας του UVB-76 παραμένει ένα ανεξερεύνητο μυστήριο.





Η πορεία

Η πλειονότητα των διαδικτυακών αναφορών τείνουν να συμφωνήσουν πως ο UVB-76 ξεκίνησε να εκπέμπει στα τέλη της δεκαετίας του 1970.


Για πρώτη φορά ηχογραφήθηκε το 1982. Ο συριγμός επαναλαμβάνεται με σταθερό ρυθμό καλυπτόμενο πίσω από έναν εξίσου σταθερό βουητό.

Από το 1990 και μετά ο συριγμός αποκτά νέα διάρκεια και τέμπο. Ο αρχικός συριγμός των δυο δευτερολέπτων μικραίνει στα 1,2 δευτερόλεπτα που επαναλαμβάνεται μετά από παύση διάρκειας 1 – 1,3 δευτερολέπτων με αποτέλεσμα να καταγράφονται κατά μέσο όρο 21 -34 τέτοιοι συριγμοί.



http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/
Πατήστε πάνω στο λινκ δεξί κλικ και νέα καρτέλα πληκτρολογώντας 4625 στο πεδίο “Frequency” μπορείτε να ακούσετε τον UVB-76 να εκπέμπει ζωντανά! 

Για πιο οικείους και λιγότερο creepy ήχους στους 9420 χιλιόκυκλους μπορείτε πάντα να ακούσετε την«Φωνή της Ελλάδας»
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1997 ο «Μουρμούρης» σταμάτησε να μεταδίδει το συριγμό. Σαν ένα μικρόφωνο να άνοιγε ξαφνικά και μια φωνή στα ρώσικα διάβαζε ονόματα και αριθμούς....

Το μήνυμα που εξέπεμψε ήταν το ακόλουθο: “Ya UVB-76, Ya UVB-76. 180 08 BROMAL 74 27 99 14. Boris, Roman, Olga, Mikhail, Anna, Larisa. 7 4 2 7 9 9 1 4.”

Τον Ιανουάριο του 2003 ο ρυθμός των συριγμών θα αλλάξει και πάλι για να γυρίσει σύντομα στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990.
Οι ακροατές το σταθμού καταφέρνουν κατά καιρούς να ακούν συνομιλίες πίσω από τον σταθερό συριγμό και το συνεχόμενο βουητό.

Στις 3 Νοεμβρίου του 2001 δυο ακόμη μυστηριώδη μηνύματα ακούστηκαν στα ρώσικα: «Είμαι ο 143. Δεν μπορώ να λάβω τον ταλαντωτή. Αυτό το πράγμα προέρχεται από το δωμάτιο υλικού!».
Το 2010 οι ακροατές του σταθμού θα βρεθούν μπροστά σε μια έκπληξη αντίστοιχη με αυτές που βρέθηκαν μερικά χρόνια πριν.

Παρατηρείται μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα κινητικότητα. Στις 05 Ιουνίου ο UVB-76 θα σταματήσει για πρώτη φορά να εκπέμπει για να επιστρέψει στην κανονικότητα ένα 24ωρο μετά για να ακουστεί στις 23 Αυγούστου το παρακάτω κωδικοποιημένο μήνυμα: “UVB-76, UVB-76. 93 882 NAIMINA 74 14 35 74”.


Το κωδικοποιημένο μήνυμα που βγήκε στον αέρα στις 23.08.2010


Το 2010 φαίνεται να είναι η χρονιά που ο «Μουρμούρης» θα ανταμείψει τους πιστούς ακροατές του.

Για πρώτη φορά θα μεταδοθεί από την συχνότητά του μουσική. Για λίγα δευτερόλεπτα και αφού προηγηθούν κάποιοι ήχοι που θυμίζουν μορσικό κώδικα οι ακροατές θα απολαύσουν ένα απόσπασμα από τον «Χορό των μικρών Κύκνων», από τη «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι.

Είναι η μόνη φορά μέχρι σήμερα που ο σταθμός εξέπεμψε μουσική.


01.10.2009 Ο UVB-76 για πρώτη φορά μέχρι τώρα μεταδίδει μουσική


Μέσα στο 2010 αρκετά κωδικοποιημένα φωνητικά μηνύματα θα βγουν στον αέρα ενώ στις 11 Νοεμβρίου η μακρότερη ίσως συνομιλ
ία, διάρκειας 30 λεπτών, θα δραπετεύσει στους δέκτες....


https://soundcloud.com/danix111/uvb-76-2010-11-11-14-00-utc
Η συνομιλία διάρκειας 30 λεπτών που δραπέτευσε στον αέρα στις 31.11.2010. Μετράει εκατοντάδες χιλιάδες ακροάσεις στο soundcloud και είναι ίσως η πιο διαδεδομένη «εκπομπή» του σταθμού.

Και αν μέχρι εκείνη την χρονιά ο σταθμός ακουγόταν ως UVB-76 ή ως UZB-76 στα αυτιά των ακροατών του, από τα ελάχιστα μηνύματα που προερχόταν από αυτόν, μια γυναικεία φωνή θα μετονομάσει το διακριτικό σε MDZhB.



Διάφοροι κωδικοί επιλαμβάνονται μετά από χρόνια για άγνωστους λόγους.
Στις 23 Ιανουαρίου του 2011 μεταβιβάστηκε το ακόλουθο μήνυμα: “ILOTICIN 36 19 69 46” το οποίο αναγνώστηκε εκ νέου στις 11 Μαΐου της ίδιας χρονιάς.


Από το 2010 και μετά μηνύματα ακούγονται όλο και συχνότερα ενώ μερικές φορές η σύμπτωση με κομβικά γεγονότα μπορεί να εκπλήξει ακόμη και τον πιο αμερόληπτο παρατηρητή της υπόθεσης.


Λιγότερο από 24 ώρες μετά την υπερψήφιση της προσάρτησης της Κριμαίας μια φωνή μετάδωσε το ακόλουθο μήνυμα: “T-E-R-R-A-K-O-T-A. Mikhail Dimitri Zhenya Boris. Mikhail Dmitri Zhenya Boris. 81 26 T-E-R-R-A-K-O-T-A.”
Ο σταθμός επιμένει να εκπέμπει μέχρι σήμερα συριγμούς και βουητό με τους ακροατές του παραμένουν συντονισμένοι σε δέκτες και διαδίκτυο περιμένοντας να ακούσουν κωδικοποιημένα μηνύματα, μορσικά σήματα, γυναικείες φωνές και γιατί όχι, λίγο Τσαϊκόφσκι.


Το ψυχροπολεμικό σενάριο


Παρότι οι ψύχραιμοι εκτιμητές κάνουν λόγο για ένα ακόμα τηλεπικοινωνιακό μέσο του ψυχρού πολέμου το γεγονός πως ο ραδιοφωνικός σταθμός δεν σταμάτησε να λειτουργεί αλλά αντίθετα συνέχισε να εκπέμπει μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης θολώνει τα νερά.


Εικάζεται πως ο UVB-76 αποτελεί έναν ακόμη «Σταθμό Αριθμών» αλλά ποιος είναι ο ακριβής του ρόλος; 

Όπως κάθε «Σταθμός Αριθμών» ο UVB-76 εκπέμπει βγάζοντας στον αέρα πρώτα μια ονομασία, παρόμοια με τα singles με τα οποία συστήνονται οι κοινοί σταθμοί στο ακροατήριο και στην συνέχεια ακολουθείται από μια σειρά κωδικών ονομάτων και αριθμών. 

Η ιδιαιτερότητα του UVB-76 όμως έγκειται στο γεγονός πως η αναμετάδοση του συριγμού φαίνεται να γίνεται «ζωντανά», σαν ένα μικρόφωνο δηλαδή να είναι τοποθετημένο μπροστά από την συσκευή. Έτσι εξηγείται το γεγονός πως συχνά βγαίνουν στον αέρα συνομιλίες που ακούγονται στο βάθος.


Τεκμήριο που αναρτήθηκε στην ρώσικη Wikipedia και φαίνεται να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του σταθμού. Photo Orlando Avare/Wikipedia

Κανείς πλην του γνώστη του κώδικα δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς οι αριθμοί και οι λέξεις αυτές σημαίνουν.

 Αν ακόμα και μετά από την αθρόα εισαγωγή της κατασκοπίας στην ποπ κουλτούρα με πλήθος κατασκοπευτικών ταινιών και μυθιστορημάτων όλα τα παραπάνω ακούγονται στην σφαίρα της συνωμοσίας οι πραγματικοί συνομωσιολόγοι έχουν δώσει τα ρέστα τους στην υπόθεση του UVB-76.


Οι θεωρίες συνωμοσίας


Ο UVB-76 έχει γίνει η αφορμή για άπειρες θεωρίες συνωμοσίας, και όσο ο UVB-76 συνεχίζει να εκπέμπει, θα τροφοδοτεί νέα σενάρια.

Η ευρύτερα διαδεδομένη θεωρία συνομωσίας είναι αυτή που θέλει τον σταθμό άμεσα συνδεδεμένο με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, ο σταθμός μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα τα πυρηνικά όπλα της χώρας ενάντια στην Δύση σε περίπτωση πυρηνικού ολέθρου.

Ένα σενάριο τον θέλει ως μια απομακρυσμένη συσκευή που ήλεγχε τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς του Τσερνομπίλ ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να παρουσιάσουν τον UVB-76 σαν μια μέθοδο ελέγχου του μυαλού που σχεδιάστηκε από Σοβιετικούς επιστήμονες.

Οι θεωρίες μιλούν ακόμα και για πομπό που μεταδίδει φωνές από το υπερπέραν! Η για ένα σταθμό ανίχνευσης UFO.
Όταν ο UVB-76 σταμάτησε να μεταδίδει τον Ιούνιο του 2010 δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν τον πυρηνικό όλεθρο ή τους επισκέπτες από το διάστημα!


Οι ερευνητές στο πεδίο

Το ερώτημα «γιατί ο Μουρμούρης σταμάτησε να εκπέμπει τον Ιούνιο του 2010» εξακολουθούσε να βασανίζει όλους όσοι αναζητούσαν μια ορθολογική απάντηση σχετικά με την λειτουργία και την χρησιμότητα του σταθμού.

Η απάντηση που φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα ήταν πως κατά την ημέρα της παύσης ο UVB-76 μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία, στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του Ρώσικου Στρατού.
Οι ραδιοερασιτέχνες, με μεθοδικότητα που θα ζήλευε επαγγελματίας, κατάφεραν να προσδιορίσουν το πριν το 2010 σήμα του σταθμού στα περίχωρα της πόλης Povarovo, κοντά στην Μόσχα, και το νέο σε μια τοποθεσία κοντά στα σύνορα με την Εσθονία, όχι μακριά από την Αγία Πετρούπολη.

Ο φοιτητής Egor Evseev μάλιστα υποστηρίζει πως ανακάλυψε την παλιά τοποθεσία από την οποία εξέπεμπε ο UVB-76, την οποία και εξερεύνησε το 2012. Έναν χρόνο νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο RT είχε βρεθεί και αυτό σε παλιά στρατιωτική βάση με σκοπό να ρίξει φως στον μυστηριώδη UVB-76, ενώ αναφορές στο διαδίκτυο κάνουν λόγο και για δυο ακόμη ομάδες που επισκέφθηκαν εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές βάσεις μετά το 2010, οι οποίες μάλιστα φρόντισαν να διαρρεύσουν ημερολόγια που φαίνεται πως τεκμηριώνουν την παρουσία του σταθμού εκεί.

Οι ομάδες βρέθηκαν στις έρημες στρατιωτικές εγκαταστάσεις τράβηξαν βίντεο και φωτογραφίες ενώ μετέφεραν και ιστορίες βιαστικής εγκατάλειψης από τον στρατό κάποια νύχτα με περίεργη ομίχλη....























«Ήχοι από το Παρελθόν», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που πραγματοποίησε το RT
για την υπόθεση του UVB-76




Δεν είναι σαφές αν ο Εgor Esveev και ο Yegor Piskunov ο ρεπόρτερ του RT πραγματοποίησαν επισκέψεις στις ίδιες εγκαταλελειμμένες βάσεις, αλλά η εικόνα, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες του πρώτου και από τα πλάνα τα οποία τράβηξε το RT, είναι λίγο πολύ η ίδια.

Οι βάσεις έχουν ξηλωθεί συθέμελα και μόνο το κέλυφος από τα κτίρια παραμένει το ίδιο.
Παρότι αμφότεροι ανακάλυψαν μια τοποθεσία από την οποία πιθανόν να εξέπεμπε ο σταθμός, κανένα στοιχείο δεν τεκμηρίωσε την ύπαρξή του εκεί...

Έχει ενδιαφέρον πως στο ρεπορτάζ του RT δεν γίνεται ακριβής λόγος για την τοποθεσία, ο δημοσιογράφος προτιμά να χρησιμοποιήσει το ασαφές “somewhere near the capital”.....


Το μυστήριο παραμένει

Χαρακτηριστικό, όσο και απόκοσμο, είναι ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο youtube, από κάποια τυχαία εκπομπή του σταθμού. Όπου ανάμεσα στα σφυρίγματα, ακούγεται ένα ανατριχιαστικό, γυναικείο, ουρλιαχτό!


Ακούστε το στο βίντεο που ακολουθεί στο 1:14 το ακούμε καθαρά...



Στο chat της σελίδας που αναμεταδίδει σταθμούς που εκπέμπουν στα βραχέα και μάλιστα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Universiteit Twente της Ολλανδίας δεν άργησε να συζητηθεί το θέμα. Οι παλιοί ακροατές του UVB-76 καθησύχασαν τους καινούριους. «Συχνό φαινόμενο», είπαν και μας προέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε το ακόλουθο link για να συνεχίσουμε να ακούμε ανεμπόδιστοι τον νέο αγαπημένο μας σταθμό.

Πηγή- Πληροφορίες:
Διονύσης Νοταράκης: dimartblog.com
Bικιπαίδεια
eleftheriaonline.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου