Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

1 Οκτωβρίου 1946: Εκδίδεται η απόφαση στη δίκη της Νυρεμβέργης. (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)





Με την ονομασία Δίκη της Νυρεμβέργης φέρεται η δίκη των Γερμανών εθνικοσοσιαλιστών εγκληματιών πολέμου που διενεργήθηκε από επί τούτω συγκροτημένο ομώνυμο Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο, που συνεδρίασε στο δικαστικό μέγαρο της Νυρεμβέργης, από τις 20 Νοεμβρίου του 1945 μέχρι την 1η Οκτωβρίου 1946, με κατηγορούμενους 24 μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος και οκτώ ναζιστικές οργανώσεις.


Ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος πέρασε στην ιστορία ως η πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών, από το 1939 που ξεκίνησε έως το 1645 που συνθηκολόγησε, άνευ όρων, η Γερμανία, υπολογίζεται από 50 έως 85 εκατομμύρια.


Ο Χίτλερ, ο Γκέμπελς κι ο Χίμλερ ήταν νεκροί, αλλά τα θύματα του Μαουτχάουζεν, του Νταχάου και των άλλων στρατοπέδων εξόντωσης ζητούσαν την κάθαρση.










Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, 22 πρωτοκλασάτα στελέχη των ναζί, υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, και οκτώ ναζιστικές οργανώσεις οδηγήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου, αποκαλύπτοντας τη ναζιστική θηριωδία. 


Έμεινε στην ιστορία γνωστή ως Δίκη της Νυρεμβέργης, το όνομα της πόλης, όπου οι συμμαχικές δυνάμεις επέλεξαν να αποδώσουν δικαιοσύνη κατά των εγκλημάτων του πολέμου.



Φωτο: Η αίθουσα της Δίκης κατά τις συνεδριάσεις. Από αριστερά προς τα δεξιά: Οι κατηγορούμενοι και στο βάθος οι διερμηνείς, προ αυτών οι δικηγόροι τους και δεξιότερα οι υπάλληλοι, οι κατήγοροι και η έδρα των δικαστών.





Νυρεμβέργη - Η πόλη που γέννησε και καταδίκασε τον ναζισμό




Η γερμανική πόλη της Νυρεμβέργης επελέγη ως ο τόπος για τις δίκες που διεξήχθησαν το 1945 και το 1946. 


Αρχικά είχε προταθεί, από τους Σοβιετικούς, το Βερολίνο, αυτό, όμως, ήταν πρακτικά αδύνατο, λόγω των καταστροφών που είχε υποστεί η πόλη.

Τελικά, επελέγη η Νυρεμβέργη, επειδή αφενός διέθετε Δικαστικό Μέγαρο μεγάλων διαστάσεων, το λεγόμενο "Μέλαθρον της Δικαιοσύνης", το οποίο είχε υποστεί ελάχιστες καταστροφές κατά τη διάρκεια του πολέμου από τις συμμαχικές δυνάμεις, ενώ είχε και συμβολική σημασία ως γενέτειρα του εθνικοσοσιαλισμού.










Η Νυρεμβέργη, αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Αδόλφος Χίτλερ, είχε γίνει το επίσημο κέντρο των ναζί, οι οποίοι οργάνωναν στην πόλη τα ετήσια συνέδρια του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (NSDAP) από το 1933 μέχρι το 1938. Επίσης, ήταν η πατρίδα του σημαντικού ναζιστικού στελέχους Τζούλιους Στράιχερ.




Η σύσταση του δικαστηρίου και το κατηγορητήριο.

Δικαστές από τις συμμαχικές δυνάμεις - Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Σοβιετική Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής- προέδρευσαν της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη των εγκληματιών πολέμου.









Το Δικαστήριο απαρτίσθηκε από τα εξής μέλη:


Αρχιδικαστής Τζέφρεϊ Φρέντερικ Λόρενς -
(Μ. Βρετανία) - Πρόεδρος του Δικαστηρίου, τακτικό μέλος.

Δικαστής Σερ Νόρμαν Μπίρκετ= (Μ. Βρετανία) - Αντιπρόεδρος, αναπληρωματικό μέλος.

Δικαστής Φράνσις Μπιντλ (ΗΠΑ) -
τακτικό μέλος.

Δικαστής Τζον Πάρκερ (ΗΠΑ) -αναπληρωματικό μέλος.

Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Ανρί Ντονεντιέ ντε Βαμπρ (Γαλλία) -
τακτικό μέλος.

Εφέτης Ρομπέρ Φαλκό (Γαλλία) - αναπληρωματικό μέλος.

Αντιστράτηγος Ιονά Νικιτσένκο=
(Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιετικού Δικαστηρίου) - τακτικό μέλος.

Αλεξάντερ Βολκόφ - Συνταγματάρχης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου αναπληρωματικό μέλος.


Δημόσιοι Κατήγοροι επελέγησαν οι εξής:

Σερ Χάρτλεϋ Σόκρος -
Γενικός εισαγγελέας του κράτους της Μ. Βρετανίας

Ρόμπερτ Τζάκσον -
Δικαστής των ΗΠΑ

Φρανσουά ντε Μαντόν και Ωγκύστ Σαμπετιέ -
Υπουργός Δικαιοσύνης της προσωρινής κυβέρνησης της Γαλλίας

Ρομάν Ρουντένκο - Στρατηγός της Σοβιετικής Ένωσης

Το κατηγορητήριο





Οι βασικές κατηγορίες, για τις οποίες θα λογοδοτούσαν οι υπόδικοι, βάσει του άρθρου 6 του Καταστατικού Χάρτη του Διεθνούς Στρατοδικείου κατηγορούμενοι για τα εξής εγκλήματα:

- Συνωμοσία για το σχεδιασμό και την εξαπόλυση επιθετικών ενεργειών και άλλων εγκλημάτων κατά της Παγκόσμιας Ειρήνης.

- Εγκλήματα κατά της Ειρήνης: 
Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός, η προετοιμασία, η έναρξη, η εξαπόλυση πολέμου ή επίθεσης ή πολέμου κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, συμφωνιών ή διαβεβαιώσεων, ή συμμετοχή σε κοινό σχέδιο συνωμοσίας για την επίτευξη οποιουδήποτε από τους παραπάνω στόχους.







- Εγκλήματα Πολέμου: Συγκεκριμένα, 
παραβιάσεις των νόμων και των κανόνων του πολέμου. Σε αυτά περιλαμβάνονται - δεν περιορίζονται όμως σε αυτά - δολοφονίες, κακομεταχείριση ή εκτόπιση για καταναγκαστική εργασία ή οποιοδήποτε άλλου σκοπό ιδιωτών από κατακτημένη χώρα, δολοφονία ή κακομεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου ή ναυτικών, εκτέλεση ομήρων, λεηλασίες δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, απρόκλητη καταστροφή πόλεων, κωμοπόλεων ή χωριών ή καταστροφές μη υπαγορευόμενες από στρατιωτική ανάγκη.


- Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας: 
Συγκεκριμένα, δολοφονία, εξόντωση, υποδούλωση, εκτόπιση και άλλες απάνθρωπες πράξεις διαπράχθηκαν κατά πολιτών πριν ή κατά τη διάρκεια του πολέμου. διώξεις λόγω πολιτικών, φυλετικών ή θρησκευτικών αιτίων ή σχετικών με οποιοδήποτε έγκλημα το Δικαστήριο ήθελε κρίνει ότι, εκτελέσθηκε, είτε παραβίασε την τοπική νομοθεσία είτε όχι, της χώρας στην οποία διαπράχθηκε.






Οι κατήγοροι, οι κατηγορούμενοι και η ετυμηγορία

Οι τέσσερις κυρίως κατήγοροι του Διεθνούς Στρατοδικείου ήταν ο Αμερικανός Ρόμπερτ Τζάκσον, ο Γάλλος Φρανσουά ντε Μαντόν, ο Σοβιετικός Ρομάν Ρουντένκο και ο Βρετανός Sir Χάρτλεϊ Σόκρος.



φωτο: Ο Αμερικανός Δικαστής Ρόμπερτ Τζάκσον


Οι τέσσερις εξέδωσαν κατηγορητήρια κατά των κορυφαίων αξιωματούχων των ναζί, όπου μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ο Χέρμαν Γκέριγκ, το άτομο που ο Χίτλερ είχε επιλέξει ως διάδοχο.


Ο Ρούντολφ Ες, δεύτερος τη τάξει του ναζιστικού κόμματος. 

Ο Γιοαχίμ φον Ρίμπεντροπ, υπουργός εξωτερικών.  

Ο Βίλχελμ Κάιτελ, επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων. 

Ο Βίλελμ Φρικ, υπουργός εσωτερικών. 

Ο Ερνστ Καλτενμπρούνερ, επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας. 

Ο Χανς Φρανκ, γενικός κυβερνήτης της κατεχόμενης Πολωνίας γνωστός και ως "χασάπης" της Κρακοβίας. 

Ο Κόνσταντιν φον Νόιρατ, κυβερνήτης της Βοημίας και της Μοραβίας.

Ο Έριχ Ρέντερ, αρχηγός του πολεμικού ναυτικού, ο Καρλ Ντένιτς ο διάδοχος του Ρέντερ. 

Ο Άλφρεντ Γιόντλ, διοικητής των ένοπλων δυνάμεων.

Ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, υπουργός για τις κατεχόμενες ανατολικές περιοχές. 

Ο Μπαλντούρ φον Σιράχ, επικεφαλής της χιτλερικής Νεολαίας. 

Ο Τζούλιους Στρέιχερ, εκδότης, ακραίος αντισημίτης και ναζιστής. 

Ο Φρίτς Ζάουκελ, υπεύθυνος για την κατανομή εργατικού δυναμικού για καταναγκαστικά έργα. 

Ο Άλμπερτ Σπέερ, υπουργός εξοπλισμών και ο Άρτουρ Ζάις-Ίνκαρτ, επίτροπος για την κατεχόμενη Ολλανδία. 

Ο Μάρτιν Μπόρμαν, ο υπασπιστής του Χίτλερ, δικάστηκε ερήμην.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εγκληματικές κηρύχθηκαν και οκτώ γερμανικές οργανώσεις και ομάδες, παρά το γεγονός ότι αυτές είχαν ήδη διαλυθεί.


Αυτές ήταν:


Η Κυβέρνηση του Γ' Ράιχ.

Το Σώμα των πολιτικών ηγετών του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (NSDAP).

Η Υπηρεσία Προστασίας του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (SS).

Η Υπηρεσία Ασφαλείας (SD)

Η Μυστική Κρατική Αστυνομία (γνωστότερη ως Γκεστάπο).

Τα Γερμανικά Τάγματα Εφόδου (SA)

Το Γενικό Επιτελείο του Γ' Ράιχ, και

Η Ανωτάτη Διοίκηση της Βέρμαχτ (O.K.W.).


Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων στη Δίκη




Φωτο:Στην πρώτη σειρά διακρίνονται οι Χέρμαν Γκέριγκ, Ρούντολφ Ες, Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ, Βίλχελμ Κάιτελ. Στη δεύτερη σειρά, οι Καρλ Ντένιτς, Έριχ Ρέντερ, Μπάλντουρ φον Σίραχ και Φριτς Ζάουκελ.




Χέρμαν Γκέρινγκ: «Προσχώρησα στο κόμμα ακριβώς γιατί ήταν επαναστατικό, όχι τόσο για το ιδεολογικό του περιεχόμενο.  
Όλη η συνωμοτική ιδέα ήταν παράλογη. Είχαμε εντολές να υπακούμε στο κράτος. 
Δεν ήμασταν μία ομάδα εγκληματιών, που συναντιόταν στα δάση μέσα στο σκοτάδι για να σχεδιάσει μαζικές δολοφονίες. 
Οι πραγματικοί συνωμότες λείπουν: ο Χίμλερ, ο Μπόρμαν και ο Γκέμπελς».





Από τους 24 κατηγορούμενους καταδικάστηκαν οι 19:

*12 σε θάνατο, εκ των οποίων οι 10 εκτελέστηκαν, ο Μάρτιν Μπόρμαν καταδικάστηκε ερήμην (σήμερα γνωρίζουμε ότι είχε σκοτωθεί την ίδια χρονιά πριν τη δίκη), και ο Χέρμαν Γκέριγκ αυτοκτόνησε το βράδυ πριν την εκτέλεσή του.

*3 σε ισόβια, εκ των οποίων 2 απελευθερώθηκαν μετά από 10 περίπου χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας και πέθαναν λίγα χρόνια μετά, και ένας αυτοκτόνησε (;) μέσα στη φυλακή.

*4 σε ποινές από 10 έως 20 χρόνια, εκ των οποίων 3 εξέτισαν όλη την ποινή τους (20, 20, και 10 χρόνια), και ένας (15 χρόνια) απελευθερώθηκε λόγω προβλημάτων υγείας και πέθανε δύο χρόνια μετά.

Ενώ 3 αθωώθηκαν και 2 δεν δικάστηκαν, ένας λόγω ανήκεστης ζημιάς της υγείας του και ένας αυτοκτόνησε πριν την έναρξη της δίκης.

Παρακάτω οι 24 Ναζί που δικάστηκαν στην Νυρεμβέργη




                            Μαρτιν Μπόρμαν

Μαρτιν Μπόρμαν - Διάδοχος του Ες ως Γραμματέας του Ναζιστικού Κόμματος. Δικάστηκε και καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο. Τα σημερινά στοιχεία υποδεικνύουν ότι σκοτώθηκε (πιθανόν αυτοκτονία) το 1945 στην προσπάθειά του να διαφύγει από το Βερολίνο. Υπολείμματα της σορού που βρέθηκαν το 1972 ταυτίστηκαν με βεβαιότητα το 1998 ως αυτά του Μπόρμαν. Αυτά αποτεφρώθηκαν και οι στάχτες σκορπίστηκαν στη Βαλτική το 1999.




        Καρλ Ντένιτς


Καρλ Ντένιτς: «Οι πολιτικοί έφεραν τους Ναζί στην εξουσία. Είναι αυτοί που επέφεραν όλα αυτά τα αηδιαστικά εγκλήματα και πρέπει τώρα εμείς να κάτσουμε στο εδώλιο μαζί τους και να μοιραστούμε το φταίξιμο!»

 Ποινή 10 χρόνια - Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού από το 1943, όταν και διαδέχτηκε τον Ρέντερ. Εξέτισε όλη την ποινή του και αποφυλακίστηκε στις 1 Οκτωβρίου 1956. Πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου 1980.



          Χανς Φρανκ

Χανς Φρανκ: «Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι δεν είχε ιδέα. Όλοι ένιωθαν πως υπήρχε κάτι φρικτά λάθος με αυτό το σύστημα. O Χίτλερ ντρόπιασε τη Γερμανία για πάντα! Πρόδωσε και ντρόπιασε τους ανθρώπους που τον αγάπησαν. Θα είμαι ο πρώτος, που θα παραδεχτώ την ενοχή μου»


 Υπουργός Δικαιοσύνης του Ράιχ 1933-1945, Κυβερνήτης του Γενικού Κυβερνείου (Generalgouvernement) της κατεχόμενης Πολωνίας 1939-1945. Εξέφρασε μεταμέλεια. Απαγχονίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1946.



          Βίλχελμ Φρίκ


Βίλχελμ Φρίκ -
Υπουργός Εσωτερικών του Ράιχ 1933-1943, "Προστάτης του Ράιχ" (Reichsprotektor) του Προτεκτοράτου Βοημίας και Μοραβίας, 1943-1945. Απαγχονίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1946.




                     Χάνς Φρίτζε

Χάνς Φρίτζε -
Δημοφιλής σχολιαστής ραδιοφώνου, υπεύθυνος του τμήματος των ειδήσεων στο Υπουργείο Προπαγάνδας. Απελευθερώθηκε στις αρχές του 1950. Ο Φρίτζε έκανε καριέρα στο γερμανικό ραδιόφωνο γιατί η φωνή του έμοιαζε με του Γκέμπελς[2]. Πέθανε το 1953.




            Βάλτερ Φουνκ


Βάλτερ Φουνκ - Υπουργός Οικονομικών, διαδέχτηκε τον Σαχτ ως πρόεδρος της Τράπεζας του Ράιχ (Reichsbank). Απελευθερώθηκε στις 16 Μαΐου 1957 λόγω προβλημάτων υγείας. Πέθανε στις 31 Μαΐου 1960.




                                Χέρμαν Γκέριγκ


Χέρμαν Γκέριγκ -
Στρατάρχης (Reichsmarschall), Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας (Luftwaffe) 1935–45, Αρχηγός του Τετραετούς Πλάνου 1936–45, αρχηγός της Γκεστάπο πριν αυτή περάσει στη δικαιοδοσία των Ες-Ες τον Απρίλιο του 1934. Αυτοκτόνησε το βράδυ πριν την εκτέλεσή του.






                           Ρούντολφ Ες  


Ρούντολφ Ες - Αναπληρωτής Φύρερ του Χίτλερ μέχρι την φυγή του στη Σκωτία το 1941 στην προσπάθειά του να πετύχει συμφωνία ειρήνης με την Μεγάλη Βρετανία. Από τότε ήταν φυλακισμένος. Μετά την Δίκη εγκλείστηκε στη Φυλακή του Σπάνταου, όπου αυτοκτόνησε το 1987 (το γεγονός της αυτοκτονίας αμφισβητήθηκε από τους οικείους του).




φωτο: Ο Ρούντολφ Ες στο κελί του το 1945, περιμένοντας την καταδίκη του



Ρούντολφ Ες: «Είναι απλά ακατανόητο πως συνέβησαν όλα αυτά. Κάθε ιδιοφυΐα έχει το δαίμονα μέσα της. Όλα είναι πολύ τραγικά».





               Άλφρεντ Γιόντλ 



Άλφρεντ Γιοντλ: «Δεν είναι θέμα του στρατιώτη να κρίνει τον επικεφαλής του».

Στρατάρχης (Generaloberst) της Βέρμαχτ, υπαρχηγός του Κάιτελ και Αρχηγός του Επιχειρησιακού του Γενικού Επιτελείου της Βέρμαχτ 1938-1945. Απαγχονίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1946.




                  Ερνστ Κάλτενμπρούννερ 


Ερνστ Κάλτενμπρούννερ - Αρχηγός του RSHA, 1943-1945. Απαγχονίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1946.




                         Βίλχελμ Κάιτελ



Βίλχελμ Κάιτελ: «Ο Χίτλερ μας έδωσε τις εντολές. Έλεγε συνεχώς ότι όλα ήταν δική του ευθύνη».



                           Βίλχελμ Κάιτελ

 Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Βέρμαχτ και ντε φάκτο υπουργός, 1938–45. Εξέφρασε μεταμέλεια. Απαγχονίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1946.


                       Γκούσταφ Κρούπ φον Μπόλεν ουντ Χάλμπαχ 



Γκούσταφ Κρούπ φον Μπόλεν ουντ Χάλμπαχ - Μεγαλοβιομήχανος, πρόεδρος της Friedrich Krupp AG, 1912–45. Δεν ήταν δυνατόν να παραστεί σε δίκη λόγω προβλημάτων υγείας, παράλυτος από το 1941. 


Λόγω λάθους, στη δίκη παραπέμφθηκε ο Γκούσταφ αντί του γιου του, Άλφριντ Κρουπ, ο οποίος διεύθυνε τον Όμιλο στο μεγαλύτερο μέρος του πολέμου στη θέση του πατέρα του. 

Οι κατήγοροι θέλησαν να αλλάξουν την κλήτευση και να δικαστεί ο Άλφριντ, κάτι που δεν έγινε δεκτό. 

Οι κατηγορίες εναντίον του Γκούσταφ Κρουπ παρέμειναν τυπικά σε ισχύ σε περίπτωση ανάρρωσής του. Πέθανε τον Φεβρουάριο του 1950.



                            Ρόμπερτ Λέι



Ρόμπερτ Λέι - Επικεφαλής του Γερμανικού Μετώπου Εργασίας. Αυτοκτόνησε πριν την έναρξη της δίκης στις 25 Οκτωβρίου 1945.




                      Κονσταντίν Φον Νοιρατ


Κονσταντίν φον Νόιρατ για τον Χίτλερ: «Δεν είχε απλά κανένα σεβασμό για την αλήθεια. Αλλά κανένας δεν το αναγνώριζε στην αρχή».

15 χρόνια - Υπουργός εξωτερικών 1932-1938. Αργότερε διετέλεσε "Προστάτης του Ράιχ" της Βοημίας και της Μοραβίας, από το 1939-1943. 

Παραιτήθηκε το 1943 λόγω διαφωνίας του με τον Χίτλερ. Απελευθερώθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1954 λόγω προβλημάτων υγείας. Πέθανε στις 14 Αυγούστου 1956.



          Φραντς Φον Πάπεν 



Φραντς Φον Πάπεν - Καγκελάριος της Γερμανίας το 1932 και Αντι-Καγκελάριος του Χίτλερ, 1933-34. Πρέσβης στην Αυστρία, 1934-38, και στην Τουρκία 1939-1944.  


Αθωώθηκε στην Δίκη, αλλά χαρακτηρίστηκε ξανά εγκληματίας πολέμου το 1947 από γερμανικό δικαστήριο από-ναζιστικοποίησης, και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια καταναγκαστικών έργων. Αθωώθηκε μετά από έφεση αφού είχε εκτίσει δύο χρόνια. Πέθανε το 1969.



                  Έριχ Ρέντερ 



Έριχ Ρέντερ - Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού από το 1928 ως το 1943. Απελευθερώθηκε λόγω προβλημάτων υγείας στις 26 Σεπτεμβρίου 1955. Πέθανε στις 6 Νοεμβρίου 1960.





                                Γιοάχιμ Φον Ρίμπεντροπ


Γιοάχιμ Φον Ρίμπεντροπ - Πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1936-38, Υπουργός Εξωτερικών, 1938-45. Απαγχονίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1946.



              Άλφρεντ Ρόζενμπέργκ


Άλφερντ Ρόζενμπεργκ: «Δεν είπα ότι θεωρώ τους Εβραίους κατώτερους. Ούτε ισχυρίστηκα ότι είναι μία φυλή. Απλά είδα ότι η ανάμιξη διαφορετικών πολιτισμών δεν λειτούργησε».

 Θεωρητικός διαμορφωτής της Ρατσιστικής Θεωρίας. Υπουργός των Ανατολικών Κατεχόμενων Περιοχών, 1941-45. Απαγχονίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1946.




        Φριτς Ζάουκελ

Φριτς Ζάουκελ - Πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης (Gauleiter) του κρατιδίου της Θουριγγίας, 1927–45. Πληρεξούσιος του προγράμματος εξαναγκαστικής εργασίας του Ράιχ. Απαγχονίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1946.




                    Χιάλμαρ Σάχτ 



Χιάλμαρ Σάχτ - Εξέχων τραπεζίτης και οικονομολόγος. Πρόεδρος της Τράπεζας του Ράιχ πριν τον πόλεμο, 1923–30 & 1933–38, και Υπουργός Οικονομίας, 1934–37. Πέθανε το 1970.




               Μπάλντουρ Φον Σίραχ



Μπάλντουρ Φον Σίραχ - 20 χρόνια - Επικεφαλής της Νεολαίας του Χίτλερ, 1933-40, Gauleiter της Βιέννης, 1940–45. Εξέφρασε μεταμέλεια. Εξέτισε όλη την ποινή του και απελευθερώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1966. Πέθανε στις 8 Αυγούστου 1974.    




                  Αρτουρ Ζάις Ινκβαρτ 


Αρτουρ Ζάις Ινκβαρτ - Έπαιξε κύριο ρόλο στην Προσάρτηση της Αυστρίας (Anschluss), και διετέλεσε για λίγο Αυστριακός Καγκελάριος το 1938. Αναπληρωτής του Φρανκ στην Πολωνία, 1939-40, και αργότερα Επίτροπος του Ράιχ (Reichskommissar) στην κατεχόμενη Ολλανδία, 1940–45. Εξέφρασε μεταμέλεια. Απαγχονίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1946.




             Αλμπερτ Σπέερ


Αλμπερτ Σπέερ - 20 χρόνια - Φίλος του Χίτλερ, αρχιτέκτονας, Υπουργός Εξοπλισμών από το 1942 ως το τέλος του πολέμου. 


Υπό αυτήν την ιδιότητα ήταν ουσιαστικά υπεύθυνος για την χρήση εξαναγκαστικής εργασίας από εργάτες που προέρχονταν από τις κατεχόμενες περιοχές. 

Εξέφρασε μεταμέλεια. Εξέτισε όλη την ποινή του, και απελευθερώθηκε στις 1 Οκτωβρίου 1966. Πέθανε το 1981



                      Γιουλιους Στράιχερ



Γιουλιους Στράιχερ - Gauleiter της Φραγκονίας, 1922 ως το 1940, όταν και απαλλάχτηκε από την εξουσία του, αλλά του επιτράπηκε από τον Χίτλερ να διατηρήσει τον επίσημο τίτλο του.   

Εκδότης της εβδομαδιαίας αντισημιτικής εφημερίδας Der Stürmer. Απαγχονίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1946.



Οι θανατικές ποινές εκτελέσθηκαν σε ειδικά στημένη αγχόνη στις 16 Οκτωβρίου 1946.   

Οι Γάλλοι εκπρόσωποι πρότειναν την εκτέλεση δια τυφεκισμού, αυτό όμως δεν έγινε δεκτό από τον Μπιντλ και τους Σοβιετικούς, με το αιτιολογικό ότι οι κατηγορούμενοι είχαν προσβάλει το στρατιωτικό ήθος και δεν τους άρμοζε εκτέλεση που αρμόζει σε στρατιωτικούς. 

Οι καταδικασμένοι σε φυλάκιση μεταφέρθηκαν στη φυλακή του Σπάνταου.
Ρούντολφ Ες: «Είναι απλά ακατανόητο πως συνέβησαν όλα αυτά. Κάθε ιδιοφυΐα έχει το δαίμονα μέσα της. Όλα είναι πολύ τραγικά».



Η ανακοίνωση της απόφασης της δίκης στη Νυρεμβέργη






Την 1η Οκτωβρίου 1946 το Διεθνές Στρατοδικείο ανακοινώνει τις αποφάσεις του. Επιβάλλει τη θανατική ποινή σε 12 κατηγορουμένους (Γκέριγκ, Ρίμπεντροπ, Κάιτελ, Καλτενμπρούνερ, Ρόζενμπεργκ, Φρανκ, Φρικ, Στρέιχερ, Ζάουκελ, Γιόντλ, Ζάις-Ίνκαρτ και Μπόρμαν).


Τρεις καταδικάστηκαν σε ισόβια. Ο Ρούντολφ Ες, ο Βάλτερ Φουνκ και ο Ρέντερ. Τέσσερα άτομα καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 10 έως 20 έτη (Ντένιτς, Σιράχ, Σπέερ και Νόιρατ).

Το δικαστήριο αθώωσε τρεις κατηγορουμένους: τον Χίαλμαρ Σαχτ, τον Φραντς φον Πάπεν, έναν Γερμανό πολιτικό που διαδραμάτισε καίριο ρόλο στο διορισμό του Χίτλερ ως καγκελαρίου, και τον Χανς Φρίτζε, επικεφαλής του Τύπου και του ραδιοφώνου.


Η εκτέλεση των θανατικών ποινών, η αυτοκτονία του Γκέρινγκ και ο ασύλληπτος Μπόρμαν.





Οι θανατικές ποινές εκτελέστηκαν στις 16 Οκτωβρίου 1946, με δύο εξαιρέσεις: Ο Γκέριγκ αυτοκτόνησε λίγο πριν την προγραμματισμένη εκτέλεσή του, ενώ ο Μπόρμαν παρέμεινε ασύλληπτος, καταδικάστηκε όμως ερήμην σε θάνατο. 


Τα σημερινά στοιχεία υποδεικνύουν ότι σκοτώθηκε, πιθανόν αυτοκτόνησε, το 1945 στην προσπάθειά του να διαφύγει από το Βερολίνο. Υπολείμματα της σορού που βρέθηκαν το 1972 ταυτίστηκαν με βεβαιότητα το 1998 ως αυτά του Μπόρμαν. Αυτά αποτεφρώθηκαν και οι στάχτες σκορπίστηκαν στη Βαλτική το 1999.







 O Βίλχελμ Κάιτελ μετά την εκτέλεση


Οι υπόλοιποι 10 κατηγορούμενοι εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού, οι σοροί τους αποτεφρώθηκαν και οι στάχτες τους ρίχτηκαν στον ποταμό Γίζερα.

Επτά εγκληματίες πολέμου που καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης φυλακίστηκαν στην φυλακή Σπαντάου στο Βερολίνο.




Ενδιαφέρον μέσα στους παραπάνω παρουσιάζει η περίπτωση του Στράιχερ.κατηγορούμενου για  εγκλήματα συνωμοσίας.





Ο Στράιχερ όπως ανέφερε η υπεράσπισή του δεν ήταν ούτε μέλος της Κυβέρνησης, ούτε υπήρξε τμήμα της γερμανικής πολεμικής προσπάθειας ή αναμίχθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.   

Ο ρόλος του σαν προπαγανδιστής των Ναζί και εκδότης της εφημερίδας Der Sturmer είχε σαν βασικό στόχο την αντισημιτική προπαγάνδα: «Θα γίνουμε σκλάβοι των Εβραίων! Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τους διώξουμε»έγραφε στην εφημερίδα του. 

Ο Στράιχερ ήθελε, με το έντυπό του, να προσελκύσει τον κοινό μέσο άνθρωπο, τον εργαζόμενο που δεν μπορούσε να διαθέσει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του για να διαβάσει μια κανονική εφημερίδα. 

Για το σκοπό αυτό ήταν μόνο τετρασέλιδη, περιείχε άρθρα μικρά με σύντομες προτάσεις, απλό λεξιλόγιο και σκίτσα (για τα οποία αργότερα θα γινόταν περιζήτητη) ενώ είχε πολύ λίγες διαφημίσεις. 

Ο εκδότης της τη χρησιμοποίησε, επίσης, για να κατακεραυνώσει και τους προσωπικούς του εχθρούς.

Μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία «Η προπαγάνδα του Στράιχερ συνεχίστηκε. Αγαπημένη του θεματολογία ήταν η “μόλυνση” του αγνού γερμανικού αίματος που είχαν οι νεαρές γερμανίδες με το μιασμένο εβραϊκό των εκμαυλιστών τους, τους οποίους παρουσίαζε με μεγάλες γαμψές μύτες, εξογκωμένα μάτια, αξύριστους, κοντούς και χοντρούς, συχνά με τη μορφή σκουληκιού, φιδιού ή αράχνης, ενώ τις γυναικείες μορφές των αμόλυντων νεαρών γερμανίδων γυμνές ή ημίγυμνες. (…) 

Οι υπερβολές των αφηγήσεων, η χοντροκοπιά των ιστοριών και των σκίτσων είχαν φθάσει στο σημείο να προκαλέσουν την απέχθεια ακόμη και υψηλά ισταμένων αξιωματούχων του ναζιστικού καθεστώτος»

Όταν τον συνέλαβαν (στις 23 Μαϊου 1945, στο Waidring της Αυστρίας) ο Στράιχερ προσπάθησε να παραστήσει ότι ήταν ο ζωγράφος “Γιόζεφ Σάιλερ”, αλλά δεν τα κατάφερε. 

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης, κατά φοβερή ειρωνεία στον τόπο που υπήρξε παντοδύναμος. 

Η υπεράσπιση του, τα επιχειρήματα της οποίας γράφτηκαν δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο για τους ισχυρισμούς του, ενώ το σκεπτικό με το οποίο κρίθηκε ένοχος, την 1η Οκτωβρίου 1946, για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας ανέφερε: “…για την επί εικοσιπενταετία δράση του με γραπτά, λόγους και κηρύγματα μίσους εναντίον των Εβραίων, ήταν ευρέως γνωστός ως ο υπ’ αριθμόν ένα διώκτης των Εβραίων. 

Με τα άρθρα και τους λόγους του, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα, μόλυνε τη γερμανική σκέψη με τον ιό του αντισημιτισμού και προέτρεπε το γερμανικό λαό να αναλάβει ενεργό ρόλο σε διώξεις…”

Η ποινή εκτελέστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1946.






Ο Γιούλιους Στράιχερ καταδικάστηκε στην κρεμάλα από το Διεθνές Δικαστήριο της Νυρεμβέργης, παρότι σύμφωνα με το ίδιο το Δικαστήριο η αποκλειστική ιδιότητα σύμφωνα με την οποία κατηγορήθηκε ήταν εκδότης. Εκδότης μίσους και υμνητής των ναζί.



Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ στην οποία δικάστηκαν οι πρωταίτιοι του Ολοκαυτώματος για τα Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας των Εθνικοσοσιαλιστών του Χίτλερ. Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ.



Απόσπασμα από την ταινία «Δίκη στη Νυρεμβέργη» 1961.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου