Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Η κατασκευή της λεωφόρου Συγγρού 1898 - Νέα τουριστικά κέντρα δημιουργούνται στην πρωτεύουσα 2017.




Από την απομόνωση και τα λουκέτα της «πέτρινης» περιόδου της κρίσης, η Αθήνα επανέρχεται θριαμβευτικά στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι, με Ελληνες και ξένους ξενοδόχους να σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη θετική για τον τουρισμό συγκυρία.



Πέρα από το ιστορικό κέντρο όμως, που ανέκαθεν είχε την τιμητική του στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη αναμορφώνονται και ξεχωρίζουν κι άλλες γειτονικές περιοχές που αρχίζουν να αποκτούν τη δική τους τουριστική ταυτότητα με το άνοιγμα νέων τουριστικών μονάδων.


Πέρα από την πλατεία Ομονοίας στολίδι περασμένων χρόνων και πληγή επόμενων που εδώ και καιρό κινείται ανοδικά αλλάζοντας όψη και αναβιώνοντας νέες μονάδες και προσελκύοντας νέους τουρίστες υπάρχει κι ένα νέο κέντρο. Αυτό της λεωφόρου Συγγρού.



Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Νέα ξενοδοχεία, καινούρια κτίρια γραφείων, επενδύσεις real estate και στο βάθος ...το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο οποίο συναντιούνται καθημερινά «περίπατοι, μουσική, γέλια, συγκινήσεις, δημιουργικά προγράμματα, άθληση, αναγνώσεις, χιλιάδες επισκέπτες, ποδηλάτες, δρομείς, φίλοι, ζευγάρια και οικογένειες, παιδικές φωνές και χαμόγελα» αλλάζουν τη γνωστή λεωφόρο δημιουργώντας ένα νέο κέντρο.




Athens Ledra Hotel




Το Athens Ledra που εδώ και δύο χρόνια παρέμενε χωρίς επισκέπτες με τους εργαζομένους να ξεκινά τις διαδικασίες επαναλειτουργίας τους υπό την νέα του διεύθυνση.




Athenaum Grand Athens


Μέσα στον Ιούνιο είδαμε τα εγκαίνια του Athenaum Grand Athens επί της Λεωφόρου Συγγρού 142. Το 4 αστέρων Athenaeum Grand Hotel λειτουργεί σε κτίριο που μετασκευάσθηκε και θα έχει δυναμικότητα 92 δωματίων.




Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών



Ήδη από την προηγούμενη χρονιά, ο επιχειρηματίας Κ. Δέδες του ομίλου Eurodomus άνοιξε το νέο του ξενοδοχείο στην Αθήνα στον αριθμό 182, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά και το πρώτο του εγχείρημα στην πρωτεύουσα. Ο ίδιος έχει δύο ξενοδοχεία στο Ναύπλιο («Μεγάλη Βρετανία» και «Rex») και το 4άστερο «Arian» στο Ξυλόκαστρο.





Athens Avenue Hotel


Μια άλλη άφιξη είναι αυτή του «Athens Avenue», δυναμικότητας 94 δωματίων επί της λεωφόρου Συγγρού 182, στο ιδιόκτητο ακίνητο όπου στεγαζόταν στο παρελθόν η Millennium Bank και έμενε κενό τα τελευταία χρόνια. Το συγκεκριμένο μάλιστα κατάλυμα διαθέτει συνεδριακούς χώρους 250 ατόμων, χώρους εστίασης, spa, 5ώροφο υπόγειο πάρκινγκ κ.ά.




metropolitan hotel


Αντίστοιχα και ο όμιλος της Marriott επανέρχεται στη Συγγρού από το 2018, σε συνέχεια της συμφωνίας που ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2016 με τον όμιλο Χανδρή για το ξενοδοχείο Metropolitan: Όταν το ξενοδοχείο ολοκληρώσει το 2018 την προγραμματιζόμενη ανακαίνιση των 15 εκατ. δολαρίων, το ξενοδοχείο Athens Marriott θα λειτουργήσει διαθέτοντας 366 δωμάτια, αποτελώντας ένα ακόμη μέλος της αλυσίδας.




nlh fix neighborhood lifestyle hotels




Στην άλλη άκρη της Συγγρού πολύ κοντά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, άνοιξε από τις αρχές Ιανουαρίου το NLH Fix, του νέου brand Neighborhood Lifestyle Hotels. Το νέο ξενοδοχείο πολύ κοντά στην στάση του μετρό Συγγρού- Φιξ διαθέτει 13 ευρύχωρα δωμάτια, με τη σουίτα του τελευταίου ορόφου να έχει θέα την Ακρόπολη.




Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Insider.gr τη δυναμική της εν λόγω γειτονιάς ενισχύουν τόσο η γεωγραφική της θέση – είναι κοντά τόσο στο κέντρο όσο και στην παραλιακή – όσο και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, οι οποίες θέλουν να φιλοξενούν τα στελέχη τους και τους πελάτες τους σχετικά κοντά.




Πλανητάριο - Ίδρυμα Ευγενίδου

Ο τελευταίος μάλιστα παράγοντας δημιουργεί προυοπθέσεις για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο, τονίζουν.





Η Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού είναι μια σύγχρονη λεωφόρος, η οποία συνδέει την Αθήνα με το Φάληρο και την Καλλιθέα στην περιοχή Τζιτζιφιές. 

Κατασκευάστηκε σχεδόν ακριβώς στην ίδια ευθεία που βρισκόταν κατά την αρχαιότητα πλατιά οδός, και κατά τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτουςκαρόδρομος, που κάλυπταν τις ανάγκες μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών, από και προς το λιμάνι του Φαλήρου.






Ιστορικό

Η σύλληψη της ιδέας κατασκευής του σύγχρονου δρόμου έλαβε χώρα κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, περίοδο εκσυγχρονισμού και μεγάλων δημοσίων έργων, επί πρωθυπουργίας του Xαριλάου Τρικούπη (1881-1895). 


Η κατασκευή της λεωφόρου ξεκίνησε το 1898, βάσει σχεδίων που πραγματοποίησε ένας μηχανικός του στρατού, ο Ιωάννης Γενίσαρλης. Μεγάλο τμήμα του έργου χρηματοδοτήθηκε από κληροδοτήματα του Ανδρέα Συγγρού, του οποίου και το όνομα φέρει.





Αξιοσημείωτα κατά μήκος της τότε οδού Φαλήρου, ένα χρόνο μετά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου 1898, πραγματοποιήθηκε απόπειρα δολοφονίας του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ από τον Γ. Καρδίτση και Ι. Κυριακό. Στον τόπο της αποτυχημένης απόπειρας χτίστηκε σε ανάμνηση ο Ιερός Ναός του Αγίου Σώστη.





Οι εργασίες της λεωφόρου ολοκληρώθηκαν πολύ αργότερα, κατά τη διακυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου (1928-1932). Με τη Μικρασιατική Καταστροφή να αποτελεί πρόσφατο παρελθόν (1922) άρχισαν να δημιουργούνται κατά μήκος της από Έλληνες της προσφυγιάς γειτονιές όπως η Νέα Σμύρνη, ο Νέος Κόσμος και η Καλλιθέα.









Η λεωφόρος Συγγρού κατά το 1890


Το φουτουριστικό στίγμα που αποδόθηκε στη λεωφόρο Συγγρού ενέπνευσε με πολλούς τρόπους τους λογοτέχνες της γενιάς του '30. Τη λεωφόρο Συγγρού έφερε στα ελληνικά γράμματα το 1929 ο συγγραφέας Γιώργος Θεοτοκάς (1905-1966) αναφέροντάς τη στο έργο του «Ελεύθερο πνεύμα». Τη «Λεωφόρο Συγγρού, 1930» - αφιερωμένη στο Θεοτοκά - θα κάνει ποίημα και ο Νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης(1900-1971).

Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος χαρακτηρίζεται ως ταχείας κυκλοφορίας. Ξεκινά από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και καταλήγει στο Φαληρικό Δέλτα, διαθέτοντας τέσσερις λωρίδες ανά κατεύθυνση συν τους βοηθητικούς παράδρομους, με πολλούς ανισόπεδους κόμβους και υπόγειες διαβάσεις. 






Στο πρόσφατο παρελθόν διέθετε σχετικά κακή φήμη λόγω της ύπαρξης πολλών νυχτερινών κέντρων και οίκων ανοχής, κάτι που εμπόδιζε την καθιέρωσή της ως επιχειρηματικό κέντρο. Ωστόσο τα τελευταία λίγα χρόνια το προφίλ της έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, ενώ πλέον σε αυτή έχουν δημιουργηθεί επαγγελματικοί χώροι υψηλών προδιαγραφών. 

Κατά μήκος της στεγάζονται το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Ιωσηφόγλειο ορφανοτροφείο, τα πολυτελή ξενοδοχεία InterContinental Athenaeum Athens, Metropolitan Hotel και Athens Ledra Hotel, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (παλαιό εργοστάσιο της ζυθοποιίας Φιξ). 

Επιβλητικά κτίρια ιδιωτικών επιχειρήσεων όπως οι "Interamerican", "Tsakos Shipping & Trading" και "Odeοn Star City", καθώς και κέντρα πολιτισμού με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Παράλληλα, έχει φιλοξενήσει γραφεία πολιτικών κομμάτων (της Νέας Δημοκρατίαςέως το 2016 και των Ανεξάρτητων Ελλήνων μέχρι και σήμερα).

Η λεωφόρος εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από τη στάση του μετρό «Συγγρού-Φιξ» (τέθηκε σε λειτουργία στις 13 Δεκεμβρίου 2000), τη στάση του τραμ «Φιξ» και αρκετές γραμμές λεωφορείων.


Οικονομική και πνευματική συμβολή.


Κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού αναπτύσσεται ένας γραμμικός πυρήνας σημαντικής διοικητικής, οικονομικής και πνευματικής συμβολής, με τη συγκέντρωση μεγάλων επιχειρήσεων, κλινικών και πολιτιστικών κέντρων. 

Η Συγγρού φημίζεται μεταξύ άλλων για τη στέγαση των γραφείων, ασφαλιστικών ομίλων, για αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, κινηματογράφους και μουσικά θέατρα, το Ωνάσειο και το Ευγενίδειο Ίδρυμα. Το παζλ του πολιτιστικού χάρτη συμπληρώνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου