Η συμφωνία αυτή θα ήταν αντίβαρο στην επιρροή της Κίνας και αντιπροσώπευε το 40% της παγκόσμιας οικονομίας
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, άρχισε να διαλύει την “κληρονομιά” των Δημοκρατικών και του Μπαράκ Ομπάμα.
Mόλις τρεις ημέρες από την άφιξή του στο Λευκό Οίκο, υπέγραψε σήμερα, στο Οβάλ Γραφείο, το διάταγμα που βάζει τέλος στη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού(Trans-Pacific Partnership -TPP) τη συνθήκη ελευθέρου εμπορίου που διαπραγματευόταν επί σειρά ετών η κυβέρνηση του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα.
Η συνθήκη αυτή, που θεωρήθηκε ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, υπογράφηκε το 2015 από 12 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας και 800 εκ. καταναλωτές.
Ωστόσο, δεν είχε τεθεί ακόμη σε εφαρμογή. «Το είχαμε πει από καιρό» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στην τελετή, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή «είναι ένα καλό πράγμα για τον εργαζόμενο Αμερικανό».
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είχε χαρακτηρίσει "φρικτή" τη συμφωνία και δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρονταν το συντομότερο δυνατόν από αυτήν.
Στα τέλη του 2016 ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, εκ των υποστηρικτών της συμφωνίας, είχε αναγνωρίσει ότι χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ η εφαρμογή της TPP δεν έχει νόημα.
Η συνθήκη αυτή είχε υπογραφεί από 12 χώρες: την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ.
Στην ίδια τελετή, ο Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο παγώνουν οι προσλήψεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο και μια οδηγία που απαγορεύει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε διεθνείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων.
Η απόφαση αυτή αναμένεται ότι θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αμερικανικών οργανώσεων οικογενειακού προγραμματισμού και εκείνων που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών.
Στην κυβέρνηση του Τραμπ πολλοί αξιωματούχοι έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον του δικαιώματος στην άμβλωση. Παρόμοιους περιορισμούς είχε επιβάλει για πρώτη φορά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, τη δεκαετία του 1980.
Ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον ήρε τον περιορισμό στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, όμως η απόφασή του ακυρώθηκε κατόπιν από τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Ου. Μπους. Με τη σειρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε την ακύρωση του Μπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου