Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Κάπου στο έτος… 2076 οι «απαντήσεις» για το εμβόλιο της Pfizer!


Όχι, δεν είναι τρολάρισμα ούτε τυπογραφικό λάθος, καλά διαβάσατε και θα σας εξηγήσουμε αμέσως τι έχει συμβεί κι έχουν μείνει άπαντες άφωνοι!


Το Freedom of Information Act (FOIA) των ΗΠΑ, είναι ένας νόμος, που εμείς στην Ελλάδα, ούτε στα όνειρά μας: είναι ένας ομοσπονδιακός νόμος περί ελευθερίας πληροφόρησης που απαιτεί την πλήρη ή μερική αποκάλυψη πληροφοριών και εγγράφων που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως που ελέγχονται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατόπιν αιτήματος.

Αλλά όταν μια ομάδα επιστημόνων των ΗΠΑ ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μοιραστεί τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε για την αδειοδότηση του εμβολίου COVID-19 της Pfizer, η απάντηση ξεπέρασε την τυπική γραφειοκρατία.

Κάπου στο…. μετά από 55 χρόνια!
Αυτός είναι ο χρόνος που η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) στα δικαστικά έγγραφα αυτή την εβδομάδα προτείνει ότι θα πρέπει να δοθεί για να επανεξεταστεί και να αποδεσμευτεί ο θησαυρός των εγγράφων που σχετίζονται με το εμβόλιο που ανταποκρίνονται στο αίτημα. Εάν ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας συμφωνήσει, οι ενάγοντες της Δημόσιας Υγείας και των Επαγγελματιών Ιατρών για τη Διαφάνεια μπορούν να περιμένουν να δουν το πλήρες αρχείο το… 2076!

Ο νόμος FOIA του 1967 απαιτεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να απαντούν σε αιτήματα πληροφοριών εντός 20 εργάσιμων ημερών. Ωστόσο, ο χρόνος που χρειάζεται για να λάβει κανείς πραγματικά τα έγγραφα «ποικίλλει ανάλογα με την πολυπλοκότητα του αιτήματος και τυχόν συσσωρευμένα αιτήματα που εκκρεμούν ήδη στην υπηρεσία», σύμφωνα με τον κεντρικό ιστότοπο της κυβέρνησης FOIA.

Οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης που εκπροσωπούν την FDA σημειώνουν στα δικαστικά έγγραφα ότι οι ενάγοντες αναζητούν μια τεράστια ποσότητα υλικού που σχετίζεται με το εμβόλιο – περίπου 329.000 σελίδες.

Οι ενάγοντες, μια ομάδα περισσότερων από 30 καθηγητών και επιστημόνων από πανεπιστήμια όπως το Yale, το Harvard, το UCLA και το Brown, κατέθεσαν μήνυση τον Σεπτέμβριο, στο Επαρχιακό Δικαστήριο για τη Βόρεια Περιφέρεια του Τέξας, στις Η.Π.Α., ζητώντας ταχεία πρόσβαση στα αρχεία. Λένε ότι η κοινοποίηση των πληροφοριών θα μπορούσε να βοηθήσει να καθησυχαστούν οι σκεπτικιστές του εμβολίου ότι το εμβόλιο είναι πράγματι «ασφαλές και αποτελεσματικό και, επομένως, να αυξήσει την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της Pfizer».

Αλλά η FDA δεν μπορεί απλώς να μετατρέψει τα έγγραφα «χονδρικά». Τα αρχεία πρέπει να αναθεωρηθούν για να διαγραφούν «εμπιστευτικές πληροφορίες επιχειρηματικού και εμπορικού μυστικού της Pfizer ή της BioNTech και προσωπικών πληροφοριών απορρήτου ασθενών που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές», έγραψαν οι δικηγόροι του DOJ σε κοινή έκθεση κατάστασης που κατατέθηκε τη Δευτέρα.

Η FDA προτείνει την κυκλοφορία 500 σελίδων το μήνα σε κυλιόμενη βάση, σημειώνοντας ότι το υποκατάστημα που θα χειριζόταν την επανεξέταση έχει μόνο 10 υπαλλήλους και αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται περίπου 400 άλλα αιτήματα της FOIA.

«Με την επεξεργασία και την πραγματοποίηση ενδιάμεσων απαντήσεων που βασίζονται σε προσαυξήσεις 500 σελίδων, η FDA θα μπορεί να παρέχει περισσότερες σελίδες σε περισσότερους αιτούντες, αποφεύγοντας έτσι ένα σύστημα όπου μερικά μεγάλα αιτήματα μονοπωλούν πεπερασμένους πόρους επεξεργασίας και όπου ικανοποιούνται λιγότερα αιτήματα αιτούντων», έγραψαν οι δικηγόροι του DOJ, επισημαίνοντας άλλες δικαστικές αποφάσεις όπου τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα των 500 σελίδων ανά μήνα.

Η δικαστική δικηγόρος του πολιτικού τμήματος Courtney Enlow παρέπεμψε το αίτημα της αρθρογράφου του Reuters για περαιτέρω σχολιασμό στο γραφείο δημοσίων υποθέσεων του DOJ, το οποίο δεν απάντησε.

Οι δικηγόροι των εναγόντων υποστηρίζουν ότι το αίτημά τους πρέπει να είναι ύψιστης προτεραιότητας και ότι η FDA θα πρέπει να δημοσιεύσει όλο το υλικό το αργότερο στις 3 Μαρτίου 2022.

«Αυτή η περίοδος 108 ημερών είναι ο ίδιος χρόνος που χρειάστηκε η FDA για να εξετάσει τα έγγραφα που ανταποκρίνονται στο πολύ πιο περίπλοκο έργο της αδειοδότησης του εμβολίου COVID-19 της Pfizer», έγραψαν ο Aaron Siri της Siri & Glimstad στη Νέα Υόρκη και ο John Howie του Howie Law στο Ντάλας, στα δικαστικά έγγραφα.

«Ολόκληρος ο σκοπός της FOIA είναι να διασφαλίσει τη διαφάνεια της κυβέρνησης», συνέχισαν. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μεγαλύτερη ανάγκη για διαφάνεια από την άμεση αποκάλυψη των εγγράφων στα οποία βασίζεται η FDA για την αδειοδότηση ενός προϊόντος που έχει τώρα εντολή σε πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς με τιμωρία απώλειας της καριέρας τους, του εισοδήματός τους, της στρατιωτικής τους θητείας, και πολύ χειρότερα». (σ.σ. που να προσθέσουμε και τα υπόλοιπα εκατομμύρια του πλανήτη, σωστά;)

Υποστηρίζουν επίσης ότι ο Τίτλος 21, υποκεφάλαιο ΣΤ των κανονισμών του ίδιου του FDA ορίζει ότι ο οργανισμός «θα κάνει “άμεσα διαθέσιμα” όλα τα έγγραφα στα οποία βασίζεται η άδεια χρήσης ενός εμβολίου».

Δεδομένου του έντονου ενδιαφέροντος του κοινού για το εμβόλιο, οι δικηγόροι των εναγόντων λένε ότι η FDA «θα έπρεπε να προετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει (τα δεδομένα) ταυτόχρονα με την άδεια. Αντίθετα, έκανε το αντίθετο».

Η Siri αρνήθηκε να σχολιάσει.
Για να τηρηθεί η προτεινόμενη προθεσμία του FOIA από τους ενάγοντες, η FDA θα έπρεπε να επεξεργάζεται 80.000 σελίδες το μήνα. Αλλά οι ενάγοντες σημειώνουν ότι η FDA έχει 18.000 υπαλλήλους και προϋπολογισμό 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και «η ίδια είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την αδειοδότηση αυτού του εμβολίου και τη διαφάνεια σχετικά με αυτό το εμβόλιο».

Βεβαίως, οι περισσότεροι άνθρωποι,  συμπεριλαμβανομένων πολλών που διακηρύσσουν αυθόρμητα “κάνω τη δική μου έρευνα”, δεν έχουν την τεχνογνωσία να αξιολογήσουν τις πληροφορίες.

Αλλά οι ενάγοντες, που περιλαμβάνουν επίσης καθηγητές στο εξωτερικό από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Δανία, την Αυστραλία και τον Καναδά, φαίνεται να είναι σε θέση να το κάνουν, αναφέρει το Reuters.

Όπως υποστηρίζουν οι Siri και Howe, «η αναθεώρηση αυτών των πληροφοριών θα διευθετήσει τη συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση σχετικά με την επάρκεια της διαδικασίας αναθεώρησης του FDA».

Ο περιφερειακός δικαστής Mark Pittman έχει ορίσει μια διάσκεψη προγραμματισμού για τις 14 Δεκεμβρίου στο Fort Worth για να εξετάσει το χρονοδιάγραμμα για την επεξεργασία των εγγράφων.

Και το δημοσίευμα του Reuters ολοκληρώνει λέγοντας: Οι απόψεις που εκφράζονται εδώ είναι αυτές της συγγραφέας. Το Reuters News, σύμφωνα με τις Αρχές Εμπιστοσύνης, δεσμεύεται στην ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ελευθερία από προκαταλήψεις.

Κάπου ακόμα χτυπά η καρδιά της δημοσιογραφίας, και μαθαίνουμε πέντε πράγματα… Όσο για το εμβόλιο της της Pfizer, το μωράκι που γεννιέται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, θα μάθει την αλήθεια (ή μέρος αυτής) όταν θα έχει φτάσει 55 ετών (αν τα καταφέρει), ενώ οι πεθαμένοι… λίγο νωρίτερα αλλά, στον άλλο κόσμο, όπου δεν υπάρχουν λομπίστες και κυβερνητικοί να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων φαρμακευτικών και λοιπών επιχειρήσεων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου