Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Ανοίγει φέτος τις υδάτινες πύλες του το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλόννησο




Ανοίγει τις υδάτινες πύλες του το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, στην Αλόννησο.


Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφτούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. στο βυθό της νησίδας Περιστέρα στην Αλόννησο.





Μόλις 1,5 μίλι ανατολικά της Αλοννήσου, βρίσκεται το άγονο νησί της Περιστέρας που προσφέρει για τα πλεούμενα ένα ασφαλές καταφύγιο από τους ισχυρούς ανέμους και την τρικυμιώδη θάλασσα. 

Το 1985, ο Έλληνας ψαράς Δημήτρης Μαυρίκης ανακάλυψε το μεγάλο κλασσικό ναυάγιο κοντά στην Περιστέρα σε βάθος 28 μέτρων. 

Ενα μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό, βυθίστηκε εκεί γύρω στο 425 π.Χ. . 

Το ναυάγιο ανασκάφηκε μερικώς το 1992-93 και το 1999 από την Εφορεία των Ενάλιων Αρχαιοτήτων - υπό την καθοδήγηση της αρχαιολόγου - δύτη Δρ. Ελπίδας Χατζηδάκη. 
Ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) και την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο), περιοχές γνωστές στην αρχαιότητα για το κρασί τους.

Το ναυάγιο περιέχει περισσότερους από τέσσερις χιλιάδες αμφορείς μεταξύ άλλων αντικειμένων, ενώ με την πάροδο του χρόνου δημιούργησε ένα ανάχωμα μήκους 25μ. πλάτους 10μ. και 3μ. σε ύψος. 

Το αθηναϊκό φορτηγό πλοίο, το οποίο βυθίστηκε σε βάθος περίπου 30μ. γύρω στα 420 - 400 π.Χ. μετέφερε αμφορείς κρασιού και είχε προορισμό τη σημερινή Σκόπελο με αφετηρία τη Μένδη της Χαλκιδικής και την Πεπάρηθο. 

Το πλοίο ζύγιζε περισσότερο από 126 τόνους γεγονός που αποκαλύπτει σε αντίθεση με τις προηγούμενες πεποιθήσεις, ότι οι Έλληνες ήταν εξαιρετικά ικανοί στη ναυπηγική, ακόμη και σε τόσο μεγάλα για εκείνη την εποχή μεγέθη.









Ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου. Το ναυάγιο είναι από τα σημαντικότερα της κλασικής αρχαιότητας.

Η ανασκαφή του έγινε από τους αρχαιολόγους και το προσωπικό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, που σήμερα φροντίζουν και για το άνοιγμα του ναυαγίου στο κοινό. 








Ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου στα -21 ως τα -28 μέτρα και η ομορφιά των εξωτικών νερών και του πλούσιου βυθού της περιοχής, που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν προορισμό που ενδιαφέρει κάθε έμπειρο αυτοδύτη.






Η πρόσβαση στον μυστηριώδη κόσμο του βυθού, όμως, δεν αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι έχουν εναλλακτικά τη δυνατότητα να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα του ναυαγίου, χωρίς καν να βραχούν. 

Στα μαγευτικά σοκάκια της Χώρας Αλοννήσου σας υποδέχεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, με όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων και την δυνατότητα να καταδυθείτε εικονικά στο βυθό και να περιηγηθείτε στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

Η πιλοτική λειτουργία του ναυαγίου της Περιστέρας ως επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου το καλοκαίρι του 2020 είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας με πρωταγωνιστές την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου. 



Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας ως το 2023.

Το έργο – «σταθμός», που αναμένεται να καθιερώσει την Ελλάδα στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού, έχει ήδη αποσπάσει σημαντικά βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει παρουσιαστεί από κορυφαία διεθνή ΜΜΕ όπως οι New York Times, Lonely Planet, Daily Mail, Travel & Leisure κ.ά..




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου