Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Κέρδισε την (εσωκομματική) μάχη, χάνει τον πόλεμο (του Brexit) η Μέι



Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η Τερέζα Μέι μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής που κατατέθηκε εναντίον της στο Συντηρητικό Κόμμα, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν.


Έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέρφους της που ψήφισαν εναντίον της.


Μιλώντας έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ, λίγο μετά την επικράτησή της στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της, η Μέι τόνισε ότι αύριο θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για το ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit.

Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit, πρόσθεσε.


Αναγκάστηκε να υποσχεθεί ότι δε θα είναι υποψήφια στις εκλογές του 2022

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι κινήσεις και το μασάζ των τελευταίων ημερών είχαν αποτέλεσμα, ενώ σημαντική ώθηση έδωσε το γεγονός ότι, κατά την ομιλία της, η Τερέζα Μέι αναγκάστηκε να υποσχεθεί πως θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος και δεν θα είναι υποψήφια για την πρωθυπουργία το 2022, όπου είναι προγραμματισμένες οι επόμενες εκλογές. 

Δεν ξεκαθάρισε, όμως, τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι εκλογές έρθουν νωρίτερα. Επιπλέον, δεν μπορεί περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως η Τερέζα Μέι έχασε το ένα τρίτο των βουλευτών του κόμμματός της.

Ένα ακόμη κέρδος για την Μέι είναι το γεγονός ότι η διαδικασία των 48 επιστολών που οδήγησε στην πρόταση μομφής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εκ νέου για τους επόμενους μήνες.


Δύσκολη η υπερψήφιση της συμφωνίας για το Brexit- Δεν στηρίζει το DUP

Παρά τη νίκη της πάντως η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαρτάται από τον Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας των Τόρις, όμως η ηγέτιδά του, Αρλίν Φόστερ, είναι πολέμιος της συμφωνίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Κατά τη συνάντησή της με την πρωθυπουργό η κυρία Φόστερ ξεκαθάρισε ότι «η τρέχουσα συμφωνία είναι επικίνδυνη για την οικονομία μας και την ενότητα».


Τόνισε ότι έδωσε έμφαση στη θέση του κόμματος το οποίο, όπως είπε, «δεν επιδιώκει υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις», αλλά «ουσιαστικές νομικές αλλαγές στο κείμενο. 

Η πρωθυπουργός γνωρίζει τις θέσεις μας. Είμαστε συνεπείς στις απόψεις μας, γι αυτό και είναι τόσο απογοητευτικό το γεγονός ότι οι προειδοποιήσεις μας για το λεγόμενο backstop δεν εισακούστηκαν», είπε και άφησε σαφές υπονοούμενο για το μέλλον της συνεργασίας του DUP με την κυβέρνηση των Συντηρητικών όταν φθάσει η συμφωνία στη Βουλή: 

 «Το DUP θέλει μια λογική συμφωνία, την οποία να μπορούν να υποστηρίξουν οι βουλευτές του στο Κοινοβούλιο. Είναι γελοίο να περιμένει κανείς ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα δεχθεί να μεταχειρίζονται την Μεγάλη Βρετανία οι έμποροι και οι επιχειρήσεις σαν να είναι μια τρίτη χώρα. Αυτό ποτέ δεν θα γίνει αποδεκτό από τη Βουλή».


Δε συζητούν εναλλακτική πρόταση για το backstop οι Ευρωπαίοι

Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από την ΕΕ δεν είναι θετικά για την πρωθυπουργό της Βρετανίας ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής, καθώς, τόσο τα θεσμικά όργανα όσο και οι ηγέτες των μεγάλων κρατών-μελών έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία δεν είναι προς νέα διαπραγμάτευση.

Κι ενώ αξιωματούχος στις Βρυξέλλες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν μερικές διαβεβαιώσεις το σίγουρο είναι ότι, στην παρούσα φάση, το ζήτημα του backstop (δικλείδα σφαλείας για τα σύνορα Β. Ιρλανδίας – Ιρλανδίας) για την Ε.Ε. έχει κλείσει.


Κόρμπιν: Φέρτε άμεσα τη συμφωνία στο κοινοβούλιο

Από την άλλη, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής δεν έδειξε διάθεση να δώσει χρόνο στην Τερέζα Μέι καλώντας την να φέρει άμεσα στο βρετανικό κοινοβούλιο την συμφωνία  Brexit..

«Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της Μέι δεν κάνει καμία διαφορά στις ζωές του λαού μας», τόνισε ο αρχηγός των Εργατικών.

«Πρέπει πλέον να φέρει τη ζοφερή της συμφωνία πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα ώστε το κοινοβούλιο να επανακτήσει τον έλεγχο», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου