Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

ΗΠΑ: Η Κύπρος ξεπλένει ρώσικο χρήμα




Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, που ελέγχουν την τήρηση του εμπάργκο και των κυρώσεων προς τη Ρωσία, βρίσκεται η Κύπρος, καθώς όπως φαίνεται δεν μπορεί να πάρει διαζύγιο από το αμαρτωλό παρελθόν της, γεγονός που μπορεί να δράσει αποσταθεροποιητικά για την οικονομία της χώρας, η οποία επιχειρεί τώρα να πατήσει στα πόδια της, επιδιώκοντας μάλιστα να επιστρέψουν τα ομόλογά της σε επενδυτική βαθμίδα.



Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», η Κύπρος κατονομάζεται σε έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που κατατέθηκε στο Κογκρέσο.


Στην έκθεσή του προς το Κογκρέσο ο υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Σιγκάλ Μάντελκερ, άφησε σοβαρές αιχμές κατά της Κύπρου για «ύποπτα» ρωσικά κεφάλαια, περιλαμβάνοντάς την μαζί με τη Λετονία στις χώρες, που απασχολούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ γι’ αυτό το ζήτημα.


Στην ενότητα, που αφορά στην Κύπρο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Μάντεκλερ υποστηρίζει ότι «η Κύπρος συνεχίζει να φιλοξενεί έναν μεγάλο όγκο ύποπτων ρωσικών κεφαλαίων και επενδύσεων».


Οι αμερικανικές Αρχές είχαν εξαγγείλει στις 6 Απριλίου κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών και Ρώσων επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων ο Όλεγκ Ντεριπάσκα και ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ. 

Η Κύπρος «πάγωσε» τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο επιχειρηματιών, αναφέρουν οι αμερικανικές Αρχές.

Αν η Ουάσιγκτον επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση και απαιτήσουν από τη Λευκωσία να περιορίσει τα ρωσικά κεφάλαια, τότε οι αναπτυξιακές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας τίθενται εν αμφιβόλω και το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης επανακάμπτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου