Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Η "Ρεμπέτισσα" Σκόπελος θα μας τραγουδήσει στις 16 και 17 Ιουλίου στη «Παναγίτσα του Πύργου» !!!




Η Σκόπελος είναι ένα παραδοσιακό ρεµπέτικο νησί. 

Παλαιότερα  τραγουδίστριες όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη,η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μελίνα Ασλανίδου τα πρώτα χρόνια της καριέρα τους τραγουδούσαν στη Σκόπελο  παρέα με τον Γιώργο Ξηντάρη, τον Κωστή Καλαφάτη τον Παύλο Βασιλείου, τον Νικόλα Σύρρο και τον Χρήστο Μητρέτζη.  

Ηταν μια μοναδική περίοδος για το νησί τότε που ο κόσμος γλεντούσε μέχρι το ξημέρωμα...

Οι τελευταίοι αν και αναγνωρίστηκαν, ο καθένας ξεχωριστά μέσα κι έξω από την Ελλάδα εξακολουθούν να τιμούν με τη μουσική τους παρουσία τη νύφη των Σποράδων !!


Από την "Ανατολή" του Ξηντάρη πέρασαν πολλοί εκπρόσωποι της αναβίωσης του ρεμπέτικου και τραγούδησαν, όπως ο αξέχαστος Μπάμπης Γκολές. 

Η Σκόπελος συνεχίζει μέχρι και σήμερα που η μουσική  είναι σαν τη μαστίχα στο στόμα των εφήβων  που επιδεικνύουν τα αθλητικά τους κορμιά σε σκοτεινά νυχτερινά στέκια, να βγάζει νέους ρεμπέτες που ακολουθούν με θαυμασμό τη παλαιότερη γενιά δημιουργώντας έτσι ένα είδος τοπικής μουσικής παράδοσης.

Νέοι όπως ο παλαιότερος σε ηλικία  Παναγιώτης Αστεριάδης οι  νεότεροι, Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης και άλλοι πολλοί.......

Είναι η νέα γενιά των Σκοπελιτών που τραγουδούν «ζωντανά» τα ρεμπέτικα, αυτά που επιστρατεύονται στα γλέντια μας και στους καημούς μας μεταφέροντας μνήμες, συναισθήματα, αξίες.

 
Στη φωτογραφία βλέπουμε τους Γιώργο Ξηντάρη και Κωστή Καλαφάτη στα γυρίσματα του διαφημιστικού για το φεστιβάλ Ρεμπέτικου που θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Ιουλίου στην Σκόπελο!  στην Σκόπελο! 

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σκοπέλου ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο στη δεκαετία του 70 και της μεταπολίτευσης είδε ότι οι συνήθειες και τα μουσικά ακούσματα των κατοίκων του νησιού επηρεάστηκαν τόσο πολύ από το ρεμπέτικο τραγούδι  ώστε η Σκόπελος να γίνει η "ρεμπέτισσα" των νησιών μας...!!   

Γι' αυτούς τους λόγους κι άλλους τόσους,το Δ.Σ. δεν θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια σε αυτό το είδος της τοπικής παράδοσης και να αγνοήσει το έμψυχο δυναμικό του νησιού και την μεγάλη διάδοση της μουσικής στα παιδιά και τους νέους.

Ετσι αποφάσισε να διοργανώσει μέσα στη καρδιά του καλοκαιριού  το 1ο φεστιβάλ ρεμπέτικου τραγουδιού στο νησί της Σκοπέλου. 
 
"1ο φεστιβάλ - μέρες ρεμπέτικου"

Οι ντόπιοι μουσικοί ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και έτσι με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε:

Το 1ο Φεστιβάλ «Μέρες Ρεμπέτικου στη Σκόπελο»!!!!!!!!!!!.


* Στις 16 Ιουλίου θα γίνει αναφορά στο Σμυρνέικο και Πειραιώτικο Τραγούδι και

* Στις 17 Ιουλίου στο Μεταπολεμικό Ρεμπέτικο και Λαικό Τραγούδι

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο παλιό λιμάνι της Σκοπέλου, κάτω από την «Παναγίτσα του Πύργου», στο σήμα κατατεθέν του νησιού και ώρα 20:30. Θα πλαισιωθούν δε από αξιόλογους, γνωστούς καλλιτέχνες και ομιλητές.

Στόχος του Δ.Σ. είναι να αναδείξει τους ντόπιους καλλιτέχνες και να δημιουργήσει ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού για τους λάτρεις του είδους. 

Να γίνει η Σκόπελος ένας πόλος έλξης των φίλων του ρεμπέτικου όπου θα επισκέπτονται τη γραφική Χώρα, για να απολαύσουν το μουσικό ταξίδι.

Το 1ο Φεστιβάλ «Μέρες Ρεμπέτικου στη Σκόπελο» τελεί χορηγίας επικοινωνίας της ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ και Εφημερίδας ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ.

Θα προβληθεί διαφημιστικό τηλεοπτικό σποτ στην ΕΡΤ3 και θα μεταδωθεί Ραδιοφωνικό Σποτ και συνεντεύξεις στην ΕΡΤ3 και ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ.

Συνδιοργανωτές : ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμος Σκοπέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου