Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Τα fake news σχετικά με τα επεισόδια στο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας στις Πρέσπες



Με τα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα ανάμεσα σε διαδηλωτές που αντιδρούν στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και σε αστυνομικούς των ΜΑΤ στο Πισοδέρι της Φλώρινας, εμφανίστηκαν αρκετά δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν ανυπόστατες φήμες.


Η πρώτη φήμη έκανε λόγο για μια γυναίκα νεκρή.
Παραδείγματα:kastoria365.gr, neapierias.gr, ilianet.gr 




Το pronews αναπαρήγαγε αυτή τη φήμη και έτσι ξεκίνησε μια σειρά αναδημοσιεύσεων. Αργότερα διόρθωσε τη δημοσίευση αλλά η αναπαραγωγή της φήμης είχε ξεκινήσει ήδη. Παράδειγμα:news123.gr

Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η γυναίκα είναι σχεδόν νεκρή και άλλα ότι είναι σε κώμα:
newspallinis.gr, logospellas.gr, tsimoudianews, buzzstories.eu,kourdistoportocali.com/,pitsiriki.net





Η φωτογραφία που χρησιμοποίησε το pronews δεν έχει καμιά σχέση με τα επεισόδια στο Πισοδέρι. Μάλιστα «κόπηκε» για να μην καταλάβουν οι αναγνώστες ότι η φωτογραφία είναι μια άσχετη εικόνα από το εξωτερικό.





Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναπαρήγαγε αυτή τη φήμη χρησιμοποιώντας την άσχετη φωτογραφία από το pronews ή από δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν την φωτογραφία και τη φήμη με τη νεκρή γυναίκα.




Η φήμη διαψεύσθηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, που ανέφερε ότι πρόκειται για «fake news». 



Η αναστάτωση για τη νεκρή γυναίκα ξεκίνησε από το παρακάτω βίντεο που αναρτήθηκε στο facebook από έναν διαδηλωτή.




Σύμφωνα με δημοσιεύματα που βασίζονται στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, 14 τραυματίες, εκ των οποίων 7 αστυνομικοί, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Καστοριάς και Φλώρινας και αποχώρησαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών.

Σε δημοσίευμα της Καθημερινής διαβάζουμε ότι πήραν εξιτήριο και οι 16 τραυματίες που είχαν διακομιστεί στα νοσοκομεία Φλωρίνης και Καστοριάς.

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου Καστοριάς αναφέρεται: 

«Η Διοίκηση του Γ.Ν. Καστοριάς ενημερώνει ότι, στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Πισοδερίου Δήμου Πρεσπών, σήμερα Κυριακή 17-06-2018, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Καστοριάς από το ΕΚΑΒ, δώδεκα (12) άτομα εκ των οποίων οκτώ αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές.

Η κατάστασή τους δεν κρίθηκε σοβαρή. 

Αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, και έλαβαν εξιτήριο, αφού δεν υπήρξε ανάγκη για περαιτέρω νοσηλεία».

Εξιτήριο έλαβαν επίσης και οι τέσσερις τραυματίες που είχαν διακομισθεί στο νοσοκομείο Φλωρίνης όπως γνωστοποίησε ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γ. Χιωτίδης: 

«Δεχθήκαμε τέσσερα άτομα, τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βήθειες και έχουν ήδη πάρει εξιτήριο εδώ και πολύ ώρα», δήλωσε ο κ. Χιωτίδης στο kathimnerini.gr.

Υπάρχει και μια καταγγελίααπό μια γυναίκα που συμμετείχε στις διαδηλώσεις ότι την χτύπησαν με το γκλομπ και της έσπασαν το χέρι.

Η δεύτερη φήμη που διαδόθηκε από διάφορες σελίδες και blogs είναι ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών.

Παραδείγματα:triklopodia.gr, katohika.gr, diadrastika.com, oparlapipas.gr,crete-news.gr, neapierias.gr, olatanea.gr

Ο ισχυρισμός για πλαστικές σφαίρες είναι παντελώς ανυπόστατος. 

Ξεκίνησε και πάλι από βίντεο που αναρτήθηκε στο facebook και σε αυτό ένας διαδηλωτής δείχνει το ματωμένο του δάχτυλο και αναφέρει ότι αυτός έφαγε την πρώτη σφαίρα. 

Αυτό το βίντεο αναπαράγουν όλα τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών.




Με βάση τα παραπάνω, υπήρξαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ωστόσο οι δύο παραπάνω φήμες, ξεκίνησαν από αναρτήσεις στο facebook και δεν επιβεβαιώνονται από καμιά επίσημη πηγή.

http://ellinikahoaxes.gr/2018/06/17/nekros-sta-epeisodia-sto-pisoderi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου