Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα από ζυθοποιίες




Ενα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή μηλίτη και όχι μόνο είναι πλέον οι ζυθοποιίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι προδιαγραφές για την παραγωγή και διάθεση ποτών από ζύμωση φρούτων.


Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση εκδόθηκε έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου με τον οποίο καταργήθηκε η παράλογη απαγόρευση της παραγωγής μηλίτη στην Ελλάδα και αφού προηγήθηκαν διαμαρτυρίες των ζυθοποιών, διαβουλεύσεις με το Γενικό Χημείο του Κράτους και παρεμβάσεις τελικά από μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να αρθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. 

Ο νόμος που απαγόρευε την παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα ήταν ο 2963/1922 και η απαγόρευση ήρθη πέρυσι με διάταξη του νόμου 4474/2017.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση, το δικαίωμα παραγωγής και εμφιάλωσης ποτών που προέρχονται από την αλκαλική ζύμωση φρούτων, καρπών και γενικά γεωργικών πρώτων υλών έχουν μόνο τα εργοστάσια παραγωγής ποτών από ζύμωση, δηλαδή τα ζυθοποιεία. 

Με βάση την υπουργική απόφαση επιτρέπεται η παραγωγή μηλίτη (ποτό που παράγεται με αλκοολική ζύμωση φυσικού ή συμπυκνωμένου χυμού μήλων), απίτη (ποτό που παράγεται με αλκοολική ζύμωση γλεύκους ή χυμού αχλαδιών), ποτού από ζύμωση ροδιού, ποτού από ζύμωση δημητριακών, υδρομέλι, αφρώδους ποτού από ζύμωση και αεριούχων ποτών από ζύμωση.

Με βάση την απόφαση επιτρέπεται, επίσης, η εμφιάλωση στην Ελλάδα ποτών από ζύμωση που έχουν παραχθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε τρίτες χώρες και αποστέλλονται χύμα στην Ελλάδα. 

Η εμφιάλωση μπορεί να γίνεται και για λογαριασμό τρίτου, αλλά σε κάθε περίπτωση μόνο από ζυθοποιεία.

Η εταιρεία που ανοιχτά έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παράγει μηλίτη στην Ελλάδα είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. 

Πέρυσι, μάλιστα, παρουσίασε προϊόν μηλίτη με ελληνικό όνομα το οποίο μέχρι τώρα εισάγει. Κατ’ επανάληψη, πάντως, στελέχη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έχουν υποστηρίξει ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αραγωγή μηλίτη μόλις το επιτρέψει η νομοθεσία. 

Μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τη θυγατρική του ομίλου Heineken στην Ελλάδα για το ζήτημα αυτό. 

Η παγκόσμια κατανάλωση μηλίτη υπερβαίνει τα 3,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με τη μισή να γίνεται στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στην Ελλάδα το μερίδιο στο σύνολο της κατηγορίας μπίρας υπερβαίνει το 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου