Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Ο μεγιστάνας Σερζ Ντασό ήταν ένας Εβραίος της Θεσσαλονίκης - Οικογένεια Αλλατίνι [εικόνες]



Ο βιομήχανος και μεγιστάνας Σερζ Ντασό, ο οποίος πέθανε στις αρχές της εβδομάδας σε ηλικία 93 ετών, ήταν απόγονος της οικογένειας Αλλατίνη, Εβραίων της Θεσσαλονίκης.


Ο Σερζ Ντασό γεννήθηκε με το όνομα Σερζ Μπλοχ ως το 1946. Στη συνέχεια η οικογένειά του πήρε το όνομα Ντασό, το 1950 και έγινε καθολική. Στο Ισραήλ, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του, σημείωσαν ότι υπήρξε Εβραίος για 25 χρόνια.




Είναι απόγονος του Μωυσή Αλλατίνι. Η ισπανοεβραϊκής καταγωγής οικογένεια Αλλατίνη που μετακόμισε από το Λιβόρνο της Ιταλίας αρχές του 18ου αι. στη Θεσσαλονίκη, λιμάνι των Βαλκανίων και με ισχυρή κοινότητα Σεφαραδιτών Εβραίων, ήταν η τρίτη πλουσιότερη οικογένεια, μετά τους τραπεζίτες Καμόντο και την οικογένεια Μοδιάνο, στην Οθωμανική αυτοκρατορία και η πρώτη πλουσιότερη οικογένεια στην Θεσσαλονίκη.

Η οικογένεια Αλλατίνι σφράγισε την ιστορία της Θεσσαλονίκης με τους ομώνυμους μύλους και την κεραμοποιία αλλά και με την Βίλα Αλλατίνι, ένα τριώροφο νεοκλασικό οικοδόμημα στην περιοχή Ντεπώ, στα ανατολικά του δήμου Θεσσαλονίκης και επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Ενα κόσμημα που χτίστηκε από την μεγάλη, ομώνυμη εβραϊκή οικογένεια.



Χτίστηκε το 1898 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, ο οποίος σχεδίασε και τους Μύλους της οικογένειας Αλλατίνι που εγκαινιάστηκαν το 1890. Εκείνη την εποχή η περιοχή στην οποία βρίσκεται χτισμένη η Βίλλα ονομαζόταν συνοικία των "Εξοχών" ή "Πύργων", και αποτελούσε το ανατολικότερο όριο της Θεσσαλονίκης.



Απόγονος της οικογένειας Αλλατίνη και συγκεκριμένα της Νοεμί Αλλατίνη που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1860 και πέθανε στο Παρίσι το 1928 -κόρη του Δαρείου Αλλατίνη, εκ των ιδρυτών της επιχειρηματικής οικογένειας- ο Γάλλος κροίσος Σερζ Ντασώ, υπήρξε γερουσιαστής του κεντροδεξιού κόμματος Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και πρώην δήμαρχος του Κορμπέιγ Εσόν (1995 και 2001).



Τη γενέτειρα της γιαγιάς και προγιαγιάς τίμησε το 2012 η οικογένεια Ντασώ, που χρηματοδότησε την ανακαίνιση μιας αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. 

Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης αίθουσας έγιναν παρουσία του δισέγγονου της Νοεμί Αλλατίνη, Λοράν Ντασώ, γιου του Σερζ, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη με τη σύζυγό του γι' αυτό τον σκοπό. 

Ο ίδιος αποκάλυψε και το νέο όνομα της αίθουσας εκθέσεων που φέρει και τα δύο επίθετα: «Αllatini-Dassault».

Εδώ η οικογένεια μπροστά στην βίλα Αλλατίνι, η οποία στέγαζε ως σήμερα την Νομαρχία και την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης:




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου