Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Πολυνομοσχέδιο: Δίνουν ενέχυρο στους δανειστές κρατική περιουσία αξίας €25 δισ!



Για να διασφαλιστούν τα δάνεια ύψους €86 δισ. που έδωσαν οι πιστωτές στην κυβέρνηση Τσίπρα (Μνημόνιο 3), οι Ευρωπαίοι απαίτησαν να περάσει ρύθμιση ότι σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων θα αποζημιωθούν ρευστοποιώντας υποχρεωτικά δημόσια περιουσία μέχρι του ποσού των €25 δισ!

Την εφιαλτική πραγματικότητα που αντιμετώπισε η χώρα και η κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης τον Ιούλιο του 2015 και επιβεβαιώθηκε με το μνημόνιο ένα μήνα μετά, αποκαλύπτει το πολυνομοσχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται το τελευταίο «γραμμάτιο» του εκβιασμού των πιστωτών και του Βόλγκανγκ Σόιμπλε όταν έριξε στο τραπέζι τους δύο τόμους με το σχέδιο του Grexit αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αποδεχθεί αδιανόηττες -μέχρι εκείνη την ώρα- αξιώσεις.

Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την υπογραφή του Υπερταμείου Αποκατρικοποιήσεων. 

Έτσι με αυτό τον τρόπο δρομολογείται η επέκταση της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του 2015 προκειμένου να περιληφθεί στα συμβαλλόμενα μέρη και το Υπερταμείο.

Το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου προβλέπει την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης της 14ης Αυγούστου του 2015 με τον ESM! 

Το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ότι έχοντας υπόψη το γεγονός ότι το Φεβρουάριο 2017 συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας του Δημοσίου (ΕΕΣΥΠ ), ο ESM ζήτησε να εφαρμοστεί η δέσμευση μιας ειδικής ρήτρας της χρηματοδοτικής σύμβασης και να προσχωρήσει το Υπερ-Ταμείο στη Σύμβαση, ώστε
 «να αναλάβει τις δεσμεύσεις που ήδη προβλέπονται στην αρχική συμφωνία των μερών».

Για αυτό και θα υπάρξει τροποποιητική σύμβαση της προσχώρησης και τροποποίησης της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της 19.8.2015, κυρώνοντας το σχέδιο της τροποποιητικής σύμβασης.

«Η τροποποιητική σύμβαση περιέχει τις αναγκαίες αλλαγές στους υφιστάμενους όρους και ρήτρες ώστε να καταστεί συμβαλλόμενο μέρος η ΕΕΣΥΠ και εξειδικεύει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που αυτή αναλαμβάνει έναντι του ESM , συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων σχετικά με τις επιστροφές που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα σε ποσά ισοδύναμα με τα μερίσματα που θα λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος της ΕΕΣΥΠ, όποτε αυτό συμβαίνει, για τη μείωση του χρέους» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, όπως έχει συμβεί και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προβλέπεται η παροχή εγγύησης από την ΕΕΣΥΠ προς τον ΕΜΣ για τα δάνεια που χορηγεί ο τελευταίος στην Ελλάδα, η οποία όμως περιορίζεται στο ποσό των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, καθορίζεται ο μηχανισμός αποπληρωμής του δανείου σε σχέση με τα τυχόν ετήσια μερίσματα που προέρχονται από την ΕΕΣΥΠ και καταβάλλονται στο Ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχο, με τρόπο που βελτιώνει το προφίλ χρέους της χώρας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου