Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

Ξεκινούν εξειδικευμένα επαγγελματικά σεμινάρια για τη φαρμακευτική κάνναβηΞεκινούν εξειδικευμένα επαγγελματικά σεμινάρια για την κλινική εφαρμογή της κάνναβης στη χώρα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρότζεκτ της κυβέρνησης για την φαρμακευτική κάνναβη με σειρά να παίρνει τώρα η εκπαίδευση των γιατρών που θα τη συνταγογραφούν. 

Συγκεκριμένα, εξειδικευμένα επαγγελματικά σεμινάρια για την κλινική εφαρμογή της κάνναβης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι επαγγελματίες υγείας. 

Από 1 έως 3 Ιουνίου αναγνωρισμένοι παγκοσμίως επιστήμονες θα μεταφέρουν την εμπειρία και τις διεθνείς πρακτικές από χώρες και φορείς που εφαρμόζουν ήδη τα προγράμματα θεραπείας.

Λίγο μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξάνθου για την έναρξη της συνταγογράφησης φαρμακευτικής κάνναβης, στα θρανία ετοιμάζονται να κάτσουν γιατροί, φαρμακοποιοί και το θεραπευτικό προσωπικό της χώρας με σκοπό να ενημερωθούν για τις ενδείξεις, την φαρμακολογία, τις δοσολογίες και τις κλινικές εφαρμογές της κάνναβης για την αντιμετώπιση ενός ευρέως φάσματος παθήσεων. 

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν δύο εξειδικευμένα, επαγγελματικά σεμινάρια- masterclass στο πλαίσιο της διεθνούς εμπορικής έκθεσης «Balkannabis Expo 2018» που γίνεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

«Έχουμε ήδη πολλές συμμετοχές από γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και να πάρουν την ιατρική διαπίστευση. 

Καθημερινά, ο αριθμός αυξάνεται γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Έλληνες επιστήμονες είναι ανοιχτοί στην συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων κάνναβης», αναφέρει στο protothema.gr η κυρία Φωτεινή Μπάρκα, υπεύθυνη επικοινωνίας της έκθεσης.

Οι ομιλητές και εκπαιδευτές θα είναι καταξιωμένοι γιατροί και επιστήμονες με κλινική και ερευνητική εμπειρία γύρω από την ιατρική χρήση της κάνναβης. 

Στην Ελλάδα θα βρεθούν, ο Ιατρός Ethan Russo από τις ΗΠΑ, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του Διεθνούς Ινστιτούτου Κάνναβης (ICCI), ο Dr. Pavel Kubu, εκτελεστικός Διευθυντής και συνιδρυτής του ινστιτούτου και η Steph Sherer, ειδική σε θέματα θεραπευτικής αγωγής με κάνναβη καθώς και ποιοτικού ελέγχου. 

Τα επαγγελματικά σεμινάρια που οργανώνονται λίγο μετά την απελευθέρωση της καλλιέργειας κάνναβης στη χώρα με την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης, που καθορίζει τους όρους παραγωγής, διανομής και ασφάλειας, αποτελούν την αρχή ενός κύκλου επιμόρφωσης και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης γιατρών και θεραπευτικού προσωπικού πάνω στις θεραπείες με κάνναβη. 

Το πρόγραμμα, θα προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια ώστε να παρέχουν οι επαγγελματίες υγείας την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς τους, ενώ βοηθά παράλληλα τους ασθενείς να αξιοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Τα masterclass έχουν επιμεληθεί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες και περιλαμβάνουν online εκπαίδευση μιας ολοκληρωμένης και σε βάθος εισαγωγής στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα, την θεραπευτική αγωγή με κάνναβη, καθώς και τις κλινικές ενδείξεις. 

Το περιεχόμενο και η παρουσίασή τους έχουν σχεδιαστεί για να αναδείξουν την εκπαιδευτική του αξία και το ενδιαφέρον, αφενός για όσους είναι νέοι στον τομέα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης και αφετέρου για όσους έχουν πολυετή εμπειρία σε αυτήν την κλινική πρακτική. 


Αναλυτικά τα σεμινάρια που θα παρουσιαστούν 

Είναι η Πιστοποίηση στη Θεραπεία μέσω της Κάνναβης για επαγγελματίες του χώρου της υγείας και η Φαρμακολογία της Κάνναβης. 

Το πρώτο σεμινάριο αφορά μια εισαγωγή στη φροντίδα μέσω της κάνναβης από το επιστημονικό προσωπικό του Διεθνούς Ινστιτούτου και το δεύτερο πραγματοποιείται από τον διεθνούς φήμης ιατρό και ερευνητή Ethan Russo με θέμα τη Φαρμακολογία της Κάνναβης, τις θεραπευτικές προσεγγίσεις και τις δοσολογίες


Ιατρική πιστοποίηση από το Διεθνές Ινστιτούτο

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα απονεμηθεί στους συμμετέχοντες «Πιστοποίηση για Θεραπεία μέσω της Κάνναβης», καθώς και διδακτικές μονάδες για δια βίου ιατρική εκπαίδευση, πρόσβαση στην εκπαίδευση ασθενών και συμπερίληψη στην λίστα με τους πιστοποιημένους επαγγελματίες που αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου. 

Η πιστοποίηση αυτή, κατατάσσει αυτομάτως τον κλινικό ιατρό ως ικανό και κατάλληλο εμπειρογνώμονα στην θεραπεία με την χρήση κάνναβης. 

Οι Έλληνες γιατροί θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να αποκτήσουν ιδιαίτερη… κατάρτιση για την χρήση της γνωστής τετραϋδροκανναβινόλης η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρά το ότι έχει ευφορική- ψυχοτρόπο δράση που προκαλεί αντιδράσεις, είναι κι ένας ευέλικτος θεραπευτικός παράγοντας που παράγει μεταξύ άλλων αναλγητικά, αντιεμετικά, αντισπασμωδικά, χημειοθεραπευτικά και μυοχαλαρωτικά αποτελέσματα. 

Αλλά και στην δράση της κανναβιδιόλης η οποία έχει βάσει των ερευνητών - ομιλητών αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, αντισπασμωδικά, αντι αγχωτικά, αντιψυχωτικά και χημειοθεραπευτικά αποτελέσματα.

Θα παρουσιαστούν ακόμη ορισμένες πρακτικές κλινικές εφαρμογές των συστατικών και εκχυλισμάτων κάνναβης και θα διατεθεί χρόνος για συζήτηση, ερωτήσεις και απαντήσεις. 

Να σημειωθεί για τους ενδιαφερόμενους πως το κόστος συμμετοχής στα Masterclass για την «Θεραπεία με Κάνναβη» είναι 50€. 

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και δύο εργαστήρια για ασθενείς σχετικά με την οικιακή καλλιέργεια για ιατρική χρήση, καθώς και παρουσιάσεις εμπειριών ασθενών από τα Βαλκάνια που χρησιμοποιούν θεραπευτικά την κάνναβη παρατηρώντας ουσιαστική βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων των ασθενειών τους.

Τις εργασίες της έκθεσης θα «ανοίξουν» με χαιρετισμό ο κ. Ιωάννης Τσιρώνης, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο κ. Στρατής Ζαφείρης, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, ενώ έχουν κληθεί η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. 


Η Balkannabis Expo

Περισσότεροι από 120 εκθέτες και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα καθώς και επιχειρηματίες του κλάδου θα δώσουν το «παρών» για να παρουσιάσουν εφαρμογές, προϊόντα και τεχνολογίες που αναπτύσσονται δυναμικά γύρω από την ιατρική και βιομηχανική χρήση του φυτού. Υγεία, διατροφή, σπόροι, καλλιεργητικός εξοπλισμός, ένδυση, βιομηχανικές και αγροτικές εφαρμογές, θα έχουν όλα την τιμητική τους.

Η έκθεση αποτελεί επίσης έναν κόμβο δικτύωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας: στα πλαίσιά της θα πραγματοποιηθούν δύο συνέδρια με 35 κορυφαίους ομιλητές διεθνούς κύρους από 17 διαφορετικές χώρες. 

Επίσης θα πλαισιωθεί με ένα πλούσιο εικαστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έκθεση με Πόστερ Κάνναβης από 51 καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύουν 26 χώρες, μια έκθεση με Σκίτσα Κάνναβης, circo performance από το Circo Cachivache, ζογκλέρ, installations, και φυσικά μουσική από αγαπημένους παραγωγούς και Djs.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου