Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Η Καμόρα με τα αντικαρκινικά φάρμακα – Γιατροί τα πωλούσαν στην μαύρη αγορά



Η «Καμόρα»… με τα αντικαρκινικά φάρμακα αξίας από 1.000 έως 6.000 ευρώ, μέσα από δημόσιο νοσοκομείο, σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, έχει -προς το παρόν- τέσσερις «αρχηγούς» (ιδιώτες) και… 14 εκτελεστικούς πυρήνες.

Ιδιώτες, γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, ενδεχομένως και μεταφορικές εταιρίες, συμμετείχαν στο κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών αντικαρκινικών σκευασμάτων στη «μαύρη» αγορά, και κυρίως σε σκανδιναβικές χώρες, αλλά και σε Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία, όπου η τιμή του φαρμάκου τετραπλασιαζόταν όπως και τα κέρδη τους, τα οποία ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. 

Οι πρώτες καταγγελίες για τη λειτουργία του κυκλώματος είχαν έρθει το 2013, χωρίς όμως τότε να υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν κατηγορίες στους οργανωτές.

Αυτή τη φορά, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια ευρείας αστυνομικής επιχείρησης που εξελίσσεται από το πρωί της Πέμπτης, βρήκαν μεγάλα και «αδικαιολόγητα» χρηματικά ποσά, εικονικά τιμολόγια, χιλιάδες ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, συνολικής αξίας περίπου 200.000 ευρώ, σε… ψυγεία σπιτιών κατηγορουμένων, σε φαρμακαποθήκες, σε μεταφορικές εταιρίες, ακόμη και σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ! 

Από τους κωδικούς των συσκευασιών των φαρμακευτικών σκευασμάτων που έχουν εντοπιστεί, οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν το πιθανό ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερο δημόσιο νοσοκομείο από το οποίο το κύκλωμα έκλεβε αντικαρκινικά φάρμακα με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ανάμεσα στους 18 συλληφθέντες υπάρχουν γιατροί μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου, οι οποίοι «συνεργάζονταν» με συναδέλφους τους στο δημόσιο νοσοκομείο και νοσηλευτές για την υπεξαίρεση «υπολειμμάτων» των ακριβών φαρμάκων που ήταν αποκλειστικής νοσοκομειακής χορήγησης-χρήσης και αγορασμένα από το Δημόσιο. 

Η άλλη μέθοδος αρπαγής των φαρμάκων ήταν με παράνομες συνταγογραφήσεις σε «υγιείς»… ασθενείς (μη καρκινοπαθείς), που παρουσιάζονταν ως άρρωστοι στο τελικό στάδιο του καρκίνου, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας γιατρών και φαρμακοποιών. 

Σε άλλες περιπτώσεις, έγραφαν για παράδειγμα σε καρκινοπαθή τρία αντικαρκινικά φαρμακευτικά σκευάσματα, του απέδιδαν τα δύο και κρατούσαν το ένα για λογαριασμό του κυκλώματος. 

Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έχουν κάποιες ενδείξεις πως το κύκλωμα δεν δίσταζε να γράφει αντικαρκινικά φάρμακα ακόμη και σε ασθενείς που είχαν αποβιώσει, εκμεταλλευόμενοι το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολαβούσε έως ότου οι συγγενείς του δήλωναν το θάνατό του!

Οι «αρχηγοί» του κυκλώματος, σύμφωνα με αξιωματικούς που χειρίζονται τη σοβαρή υπόθεση, είναι ιδιώτες, που διατηρούσαν κάποιες εταιρίες- «βιτρίνες» των παράνομων δραστηριοτήτων. 

Ενδεικτικά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένας από τους αρχηγούς διατηρούσε εταιρία «προκάλυμμα» στη Μέση Ανατολή, μέσω της οποίας καλύπτονταν με νομιμοφάνεια οι παράνομες δραστηριότητες και η εξαγωγή των πανάκριβων φαρμάκων. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, σε χώρα… ενδιαφέροντος του κυκλώματος για τη διακίνηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας κάνουν λόγο για μια πολύ «δεμένη» υπόθεση, οι 18 συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να αυξηθεί. Παράλληλα, απομένουν και άλλες έρευνες στο ιδιωτικό και το δημόσιο νοσοκομείο, προς αναζήτηση επιπλέον στοιχείων που θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία.

Τα κέρδη του κυκλώματος που φέρεται να δραστηριοποιείται την τελευταία πενταετία ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με τους αστυνομικούς να αναφέρουν πως ένα ακριβό αντικαρκινικό φάρμακο αξίας 6.000 ευρώ μεταπωλούταν σε σκανδιναβική χώρα σε τιμή που έφθανε και τις 12.000 ευρώ! 

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για υπεξαίρεση, πλαστή συνταγογράφηση, απάτη σε βαθμό κακουργήματος και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, μετά τη δημοσιοποίηση της σοβαρής υπόθεσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«Παρά το γεγονός ότι η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας είναι σε εξέλιξη και δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση έως τώρα, σε κάθε περίπτωση όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση παράνομης διακίνησης φαρμάκων, από όπου και αν προέρχονται, πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των ασφαλισμένων».


Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου