Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Τέλος εποχής για το ιστορικό μαγαζί του Παλαιού Φαλήρου "Sweet Home Πράπας"




Ενα ιστορικό στέκι των Φαληριωτών της μεταπολεμικής Αθήνας, ένα στέκι που αγαπήθηκε από κάθε ηλικία, το ζαχαροπλαστείο του «Πράπα», έβαλε λουκέτο μετά από 55 χρόνια, σκορπίζοντας την πίκρα μετά από τόσα χρόνια γλύκας.

Από το 1963, το «Sweet Home Πράπας» εκεί στη συμβολή της λεωφόρου Ποσειδώνος με την Αχιλλέως στο Π.Φάληρο, απέναντι από το επίσης ιστορικό Έδεμ, προσέφερε για παραπάνω από μισό αιώνα τα λαχταριστά γλυκά του σε όλους τους Αθηναίους.


Υπήρξε στέκι των ηλικιωμένων αλλά και των νεότερων για τα φανταστικά του γλυκά, κυρίως το προφιτερόλ, το εκμέκ, ,το μιλφέιγ και το χειροποίητο παγωτό του, με αποτέλεσμα για πολλά χρόνια να μην βρίσκεις εύκολα τραπέζι.


Ποιος άλλωστε δεν ξεχνά το τραγούδι του Νίκου Καρβέλα, "Καλοκαιρινές διακοπές" που αναφερόμενος σε διάφορα ιστορικά μέρη του Παλαιού Φαλήρου, έδινε ραντεβού "το βραδάκι στο Sweet Home με τα κορίτσια αγκαλιά"...


Εδώ και λίγες ημέρες ένα απλόι σημείωμα με μαρκαδόρο σε ένα χαρτί ενημερώνει ότι: «Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό» βάζοντας τέλος σε μια ιστορία 55 χρόνων.


Ίσως το μεγάλο πλήγμα για τον «Πράπα»,δεν ήταν τόσο η κρίση, όσο η λειτουργία του τραμ που περνούσε από την πλαϊνή είσοδο του ζαχαροπλαστείου με αποτέλεσμα το κατάστημα να γίνει από ισόγειο υπόγειο...



Η ιστορία του «Πράπα»


Ο «Πράπας» φημιζόταν για τα γλυκά του, τα περίφημα πασχαλινά κουλουράκια του, το εκμέκ, το θρυλικό προφιτερόλ, το μιλφέιγ και το χειροποίητο παγωτό του, ήταν στέκι διανοούμενων, καλλιτεχνών, μουσικών, αλλά και ναυάρχων και Παλαιοφαληριωτών. Στέκι του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Κατσαρού αλλά και του κανονιέρη των γηπέδων Θωμά Μαύρου. 

Αρχοντική μορφή η κυρία Τζούλια, η όμορφη σύζυγος του Πράπα, που όταν ήταν εκεί ήταν γεμάτη χρυσαφικά και έλαμπε στην κυριολεξία. Ο σύζυγός της που έδωσε το επίθετό του στο ζαχαροπλαστείο ήταν απόγονος οικογένειας ζαχαροπλαστών. 


Ο πατέρας του είχε ανοίξει το 1952 το πρώτο του μαγαζί στην περιοχή της Ομονοίας, επίσης καλλιτεχνικό στέκι, με πρώτο τον Μάνο Χατζιδάκι. Με την ίδια επωνυμία «Πράπας» μεταφέρθηκε στα νότια προάστια, επί της οδού Λ. Ποδειδώνος, με θέα τη θάλασσα, το 1963 και μέχρι πριν από λίγες ημέρες...




«…Με κάτι άλλες παρέες είχαμε διαφορές, και στον Απόλλωνα απ’ έξω πέφτανε καρπαζιές, μα το βραδάκι όλοι στο Sweet Home, με τα κορίτσια αγκαλιά, κάποιο παρτάκι κανονίζαμε μετά το σινεμά…».

1 σχόλιο:

  1. ΚΡΙΜΑ, ΜΟΝΟ ΘΛΙΨΗ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ,ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ,ΚΡΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή