Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Το Facebook ενημερώνει από σήμερα όσους έπεσαν θύματα της διαρροής των δεδομένων τους (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)



Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι σήμερα όλοι οι χρήστες του Facebook, καθώς σύμφωνα με τον Μαρκ Ζούκεμπεργκ από σήμερα θα ενημερώνονται όσοι υπήρξαν θύματα της διαρροής δεδομένων στην Cambridge Analytica.



Tο σκάνδαλο αφορά περίπου 87 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, τα προσωπικά δεδομένα των οποίων διέρρευσαν στην Cambrigde Analytica.

Το Facebook έχει ήδη ξεκινήσει τις τελευταίες ώρες να ενημερώσει τους χρήστες του που έπεσαν θύματα της κλοπής των προσωπικών τους δεδομένων, με ένα μήνυμα στο feed τους (στις ειδοποιήσεις τους).


Δώστε βάση, αν δείτε το παρακάτω


Αρχικά, λοιπόν, επιλέξτε την ειδοποίηση που ενδεχομένως να δείτε στην κορυφή της «Αρχικής Σελίδας» σας με την φράση «Προστατέψτε τις πληροφορίες σας».

Οταν επιλέξετε αυτό το σύνδεσμο, τότε θα δειτε αναλυτικά μέσω ποιων εφαρμογών και sites έχετε συνδεθεί στο Facebook.




Μπορείτε έτσι να σβήσετε όσα δε θέλετε να είναι συνδεδεμένα με το λογαριασμό σας.

Αν, όμως, δείτε ένα μήνυμα το οποίο γράφει «Αποκλείσαμε τον τάδε ιστότοπο γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει κάνει κατάχρηση ορισμένων προσωπικών σας πληροφοριών, κοινοποιώντας τες στην εταιρεία Cambridge Analytica», τότε είναι πολύ πιθανό να είστε ένας από τους 87 εκατομμύρια χρήστες, των οποίων τα προσωπικά δεδομένα διέρρευσαν.



Video: Όλα όσα ξέρει το Facebook για εμάς: Πώς να κατεβάσουμε το αρχείο δεδομένων μας


Μέσω του συνδέσμου που θα αναρτηθεί στα προφίλ τους, οι χρήστες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να διαγράψουν εφαρμογές, εμποδίζοντάς τις από το να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για αυτούς.




Video: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να διαγράψουμε το Facebook;

Το Facebook βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων, μετά την αποκάλυψη ότι η Cambridge Analytica υπεξαίρεσε δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με το αν η δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είναι σε θέση να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών της.





Video: Σκάνδαλο Cambridge Analytica: Ο Ζούκερμπεργκ σπάει τη σιωπή του υπό το βάρος τoυ #DeleteFacebook


Η Cambridge Analytica είναι μία βρετανική εταιρεία που ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων. 

Συλλέγει τεράστιους όγκους δεδομένων από διάφορες πηγές – μεταξύ αυτών, δικές της δημοσκοπήσεις, social media και πλατφόρμες όπως το Facebook που, με τη συνδρομή της Συμπεριφορικής Επιστήμης, στήνει το ψυχολογικό προφίλ των χρηστών, προβλέποντας κι επηρεάζοντας τις επιλογές τους.




Video: Το βίντεο που «καίει» τον πρώην CEO της Cambridge Analytica: «Οι πολιτικοί είναι μαριονέτες»


Όπως καταγγέλλει o Κρις Γουάιλι, πρώην εργαζόμενος, η Cambridge Analytica συνέλεξε και επεξεργάστηκε τα δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook εν αγνοία τους.





Video: Η σκοτεινή «τέχνη» της χειραγώγησης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica















Εκμαίευε, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, πληροφορίες σχετικά με τους φίλους, τα likes, την κατοικία, τις επιλογές και, στη συνέχεια, βάσει του «ψυχογραφήματος, τους «σφυροκοπούσε» με συγκεκριμένες πολιτικές διαφημίσεις. 

Συμμετέχοντας στο φαινομενικά «αθώο» αυτό κουίζ, οι χρήστες δεν «πουλούσαν» εν αγνοία μόνο τα δικά τους δεδομένα αλλά κι εκείνα των διαδικτυακών φίλων τους.

Συμμετέχοντας στο φαινομενικά «αθώο» αυτό κουίζ, οι χρήστες δεν «πουλούσαν» εν αγνοία μόνο τα δικά τους δεδομένα αλλά κι εκείνα των διαδικτυακών φίλων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου