Τρίτη 3 Απριλίου 2018

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΈΓΚΛΗΜΑ






Η μετάλλαξη του εγκλήματος από το 2010 στο 2018. Οι ληστές έφυγαν από τις τράπεζες και μπήκαν στα σπίτια



Μέχρι και το 2010 οι ληστείες σε βάρος τραπεζών είχαν όσο καθημερινό χαρακτήρα έχουν σήμερα οι ληστείες στα σπίτια. Έκτοτε και λόγω των μέτρων που ελήφθησαν, οι ληστείες στα σπίτια σχεδόν διπλασιάστηκαν αφού οι κακοποιοί βρήκαν διέξοδο στα σπίτια και στις γειτονιές. 

Τι ρόλο έπαιξαν τα capital controls και γιατί οι ληστές στράφηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου στα σπίτια και στα σουπερμάρκετ


Τις επιπτώσεις της μετάλλαξηςτης 
εγκληματικότητας στη χώρα μας βιώνουν σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες και ειδικά την τελευταία δεκαετία και ακόμα πιο έντονα τα τελευταία 8 χρόνια, όπου το «σκληρό» έγκλημα συναντώντας αδιέξοδα, βρήκε διέξοδο στα σπίτια και τις γειτονιές των πολιτών…


Μέχρι το 2010 οι συχνές, οι εκατοντάδες ένοπλες ληστείες σε βάρος τραπεζών, ανάγκασαν τότε την πολιτεία να λάβει μέτρα, να εκπονήσει νέες στρατηγικές αστυνόμευσης έως και να ιδρύσει μία νέα μονάδα αστυνόμευσης, την γνωστή σε όλους μας πια (δίκυκλη αστυνόμευση-Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.). 

Πρόσθετα, ανάγκασε την πολιτεία να επιβάλει στις τράπεζες την λήψη μέτρων, όπως οι περίφημοι αλεξίσφαιροι κλωβοί εγκλωβισμού, που έχουν την δυνατότητα να κλειδώνουν και να μην επιτρέπουν την διαφυγή του δράστη.


Αρχικά, η αποστολή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πολύ πριν ομογενοποιηθεί με την υπόλοιπη Άμεση Δράση και χρησιμοποιηθεί προς όφελος του πολίτη και μόνον, όπως είναι τα τελευταία χρόνια, που αποτελεί πράγματι την αιχμή του δόρατος της άμεσης ανταπόκρισης, στην αρχή της προέκυψε ως έμπνευση για να μπει ένα τέλος στις ληστείες τραπεζών και να εντοπίζονται άμεσα οι ληστές.


Οι επιτυχίες της όντως ήταν τόσο μεγάλες όπως και τα μέτρα των ίδιων των τραπεζών που μετέτρεψαν τις ληστείες των τραπεζών σε ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.


Όταν για παράδειγμα, το 2010 σημειώθηκαν περίπου 500 ληστείες τραπεζών στην Επικράτεια, με περίπου αντίστοιχες ληστείες σε σπίτια, το 2016 και το 2017 είχαμε μόλις 14 ληστείες τραπεζών όλο τον χρόνο σε ολόκληρη την Επικράτεια και ληστείες εντός οικιών είχαμε 817 το 2017 και 708 το 2018, σε σύνολο 4.724 ληστειών γενικά το 2016 και 4.271 ληστειών γενικά το 2018, με μία μικρή μείωση ανάμεσα στα δύο τελευταία έτη της τάξεως του 9,6% και μία παράλληλη μικρή αύξηση της τάξης του 0,8 %, στις κλοπές-διαρρήξεις.


Αυτό δείχνει την τεράστια απόκλιση και στροφή στην εγκληματικότητα μέσα στα σπίτια στο πέρασμα των τελευταίων 8 ετών.

Οι ανθρωποκτονίες




Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι οι ανθρωποκτονίες μέχρι πριν δέκα χρόνια στην πλειονότητά τους αφορούσαν προσωπικά κίνητρα, διαφορές, εγκλήματα πάθους, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών κλπ, ενώ τα τελευταία χρόνια στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν αποκτήσει περίοπτη θέση τα οικονομικά κίνητρα και οι ληστείες, κάτι που επίσης δείχνει την μεταστροφή της εγκληματικότητας με ένα πολύ πιο σκληρό και αδίστακτο περίβλημα.


Ποιος δεν θυμάται άλλωστε στο πέρασμα των τελευταίων ετών τους «ληστές με το σίδερο» που βασάνιζαν τα θύματά τους μέσα στα σπίτια τους, ή πόσο συχνά ακούγεται τα τελευταία έτη μία ληστεία να κατέληξε σε φόνο του θύματος ακόμα και για το πιο ευτελές ποσό…


Πλέον απλά δυστυχώς συμβαίνει και η λύση προφανώς δεν βρίσκεται στην αυτοδικία. Η αυτοάμυνα από την άλλη είναι δικαίωμα αυτονόητο, αρκεί να μην προκαλέσει η ίδια τον θάνατο στο θύμα, καθώς σπάνια εισέρχονται ληστές σε σπίτια και δεν έχουν λάβει τα μέτρα τους, σπάνια δεν είναι οπλισμένοι και είναι δεδομένο ότι έχουν και τσιλιαδόρους.

Οι συμβουλές της ΕΛΑΣ



Οι συμβουλές που δίνει η Αστυνομία λοιπόν και αναφέρθηκε σε αυτές και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, δεν προέρχονται από ανθρώπους που δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε, αλλά αντιθέτως προέρχονται διεθνώς από ανθρώπους που βλέπουν με τα μάτια τους τις συνέπειες που μπορεί να έχει μία μη ψύχραιμη αντιμετώπιση μίας τόσο κρίσιμης κατάστασης.


Κανείς ληστής δεν θα ρισκάρει να γίνει αντιληπτός πολύ απλά για να μην συλληφθεί, εάν λοιπόν γίνει αντιληπτός πριν εισέλθει στο σπίτι πρέπει άμεσα να καλέσετε την Αστυνομία και να ανάψετε φώτα και να προκαλέσετε θόρυβο σε μία προσπάθεια να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους, αν όμως έχουν προλάβει να εισέλθουν στο σπίτι και έχουν το τακτικό πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και είναι οπλισμένοι, πράγματι δεν μένει τίποτε άλλο από την συνεργασία του θύματος…


Το άλλο χρονικό ορόσημο που οδήγησε στην ραγδαία μετάλλαξη της εγκληματικότητας ήταν τα capital controls, όπου πολύ απλά οι ληστές στράφηκαν εξ ολοκλήρου στις πηγές ρευστότητας, δηλαδή σε σουπερμάρκετ και σπίτια όπου φυλάσσονταν οι οικονομίες μπορεί και μίας ολόκληρης ζωής. Πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους γιατί απλά το εκμυστηρεύτηκαν αυτό σε ένα καφενείο…


Μοιραία πρέπει και στην Αστυνομία να υπάρξουν αλλαγές άμεσα στην στρατηγική αντιμετώπιση του προβλήματος όμοια με την προθυμία που υπήρξε από την πολιτεία παλαιότερα για τις τράπεζες και πρέπει άμεσα να επιστρέψει η αστυνόμευση σε μοντέλα πεζής περιπολίας τις νύχτες στις γειτονιές και συχνών εποχούμενων περιπολιών. 

Υπάρχει μία πρόθεση για το κέντρο της Αθήνας που λαμβάνει εφαρμογή με πρωτοβουλία της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. αλλά είναι πολύ περιορισμένη, ενώ στην πραγματικότητα αυτό πρέπει άμεσα να αφορά κάθε γειτονιά στους δήμους όλης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου