Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Ο τυφλός φοιτητής Αργύρης Κουμτζής: Τον απέρριψε αρχικά το ΑΠΘ, αλλά τον καλοδέχτηκε η Οξφόρδη





Ο Αργύρης Κουμτζής μόλις στον δέκατο μήνα της ζωής του διαγνώστηκε με ατροφικό οπτικό νεύρο κάτι που έμελλε να τον καταστήσει τυφλό σε όλη του την ζωή. Την ίδια πάθηση είχε και ο πατέρας του, ενώ η μητέρα έχει ασθενή οπτική όραση.


Ο Αργύρης είναι φοιτητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και κατάφερε να εισέλθει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με μεγάλη δυσκολία, αφού από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης του είχαν επισημάνει πως είναι πολύ δύσκολο να τον δεχτούν καθώς θα υπάρξει δυσκολία στον τρόπο παρακολούθησης του μαθήματος αλλά και ανάγνωσης των συγγραμμάτων.

Μετά από παρέμβαση του τότε Υπουργού Παιδείας όμως, Ανδρέα Λοβέρδου κατάφερε ο Αργύρης να γίνει δεκτός από τον Αριστοτέλειο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης και να σημειώσει μέχρι στιγμής μέσο όρο μαθημάτων 9,555.



Tο καλοκαίρι του 2016 ο Αργύρης παρακολούθησε πρόγραμμα στο αμερικανικό MIT. Ενώ ένα χρόνο αργότερα έκανε αίτηση για τα θερινά προγράμματα στο Caltech, στο Yale, στο Max Planck, σε δύο ολλανδικά πανεπιστήμια και στην Οξφόρδη, από την οποία πήρε την πρώτη θετική επιστολή.

Οι δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Αργύρης, για να φτάσει μέχρι την Οξφόρδη, δεν ήταν λίγες. 


«Τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισα αρχικά, ήταν τρία: η παρακολούθηση στο αμφιθέατρο, το διάβασμα των συγγραμμάτων που δεν ήταν γραμμένα και για τυφλούς φοιτητές και η παρακολούθηση των εργαστηρίων. 

Το πρώτο αντιμετωπίσθηκε, καθώς οι καθηγητές διαβάζουν ό,τι γράφουν στον πίνακα και περιγράφουν τα σχέδια που κάνουν, ώστε να τα ακούω. 

Για το θέμα των βιβλίων, υπάρχει ειδικό λογισμικό που βοηθάει στη "μετατροπή" των συγγραμμάτων. Τρόπος βρέθηκε και για τα εργαστηριακά μαθήματα», είπε ο ίδιος στην Καθημερινή.


Ο Αργύρης Κουμτζής θέλει να εργαστεί στην Αμερική ή την Ευρώπη. Ίσως η ιστορία του βοηθήσει άλλα παιδιά, με προβλήματα μικρότερα ή μεγαλύτερα, να βρουν τον δρόμο τους πιο εύκολα στον σουρεαλισμό που λέγεται Ελλάδα.




BINTEO Δημοσιεύτηκε στις Φεβ 2014:

Δικαιώθηκε ο τυφλός φοιτητής του ΑΠΘ

Το όνειρό του να περάσει το κατώφλι του πανεπιστημίου για να σπουδάσει, θα ζήσει τελικά ο Αργύρης Κουμτζής, ο τυφλός μαθητής, τον οποίο είχε «κόψει» το Αριστοτέλειο. 

Η δημοσιοποίηση της περίπτωσής του προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, που θα αλλάξει τα κριτήρια για τους φοιτητές με ειδικές ανάγκες. 

Ο 18χρονος αριστούχος μαθητής απορρίφθηκε από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, καθώς η αρμόδια επιτροπή επικαλέστηκε το επιχείρημα πως το 30% των μαθημάτων γίνεται σε εργαστήρια. 

Ομως σε άλλα αντίστοιχα τμήματα στην Ελλάδα, επιτρέπεται η φοίτηση σε άτομα με προβλήματα όρασης. 

Το υπουργείο Παιδείας παρενέβη, καθώς αποφάσισε να επανεξετάσει το καθεστώς εισαγωγής των φοιτητών με ειδικές ανάγκες, σε σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. 

Εως τώρα δεν ισχύει ενιαίο σύστημα, με αποτέλεσμα να αποφασίζει κάθε σχολή ξεχωριστά. Ετσι, θα υιοθετηθούν ενιαία κριτήρια με τα οποία θα εξετάζεται η φοίτηση ενός υποψηφίου με ειδικές ανάγκες. 




Ο 18χρονος πάντως ήταν αποφασισμένος από την αρχή να μην το βάλει κάτω. «Δεν έχουμε περιθώριο να νιώσουμε ούτε απογοήτευση, ούτε πικρία γιατί τόσα χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αν δίναμε αυτό το περιθώριο στον εαυτό μας δεν θα μπορούσαμε ν' αντέξουμε.

Αυτό που έχουμε μάθει είναι δυστυχώς να παλεύουμε για τα αυτονόητα», δήλωσε ο μαθητής μιλώντας στο MEGA. Ο Αργύρης ήταν αριστούχος σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου και στην Α' και Β' Λυκείου, έχει πληθώρα διακρίσεων σε διαγωνισμούς Μαθηματικών και Φυσικής, αλλά και ως σκακιστής στο Πρωτάθλημα τυφλών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου