Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου, 29 Μαρτίου 1943 -Τα 75 κλείνει ο πρωτοπόρος Vangelis
Από την Αγριά Βόλου στο διεθνές μουσικό στερέωμα. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, κατά κόσμον Vangelis, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής και ροκ μουσικής, βραβευμένος με Όσκαρ, κλείνει σήμερα τα 75 του χρόνια.Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου. 

Ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των έξι, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση. 

Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του, αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής. Ωστόσο, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν η ψυχή των Forminx, ενός από τα σημαντικότερα ελληνικά συγκροτήματα της εποχής που ξεσήκωνε τα πλήθη με επιτυχίες όπως "Jeronimo Yanka" και "Love without love".

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι αρκετά χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου θα βραβεύονταν με Όσκαρ για την μουσική επένδυση της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» ("Chariots of Fire") και θα γίνονταν ένας από τους διασημότερους συνθέτες παγκοσμίως.Διεθνή επιτυχία με τους "Aphrodite´s Child"Αρχικά ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήθελε να γίνει ζωγράφος και γι' αυτό σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Παράλληλα όμως μελετούσε μουσική. 

Το 1968 μετακόμισε στο Παρίσι όπου γνώρισε την πρώτη του διεθνή επιτυχία με το avant garde συγκρότημα "Aphrodite´s Child". 

Ντέμης Ρούσσος, η ιστορική φωνή των Aphrodite´s Child


Από κοινού με τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο και τον Λουκά Σιδερά στα ντραμς ηχογράφησαν το "666", ένα κλασικό άλμπουμ του πρωτοποριακού ροκ.


«Οι δρόμοι της φωτιάς» παρουσιάστηκαν και σε θεατρική εκδοχή


Το 1973 ο Vangelis ξεκινά σόλο καριέρα και πειραματίζεται κυρίως με ηλεκτρονική μουσική, όταν το είδος αυτό θεωρούνταν …εξωτικό. 
Μετά την διεθνή διάκριση για την ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς» ακολούθησε η μουσική για το "Blade Runner" 

Και αρκετά χρόνια αργότερα το "1492".Στις αρχές της νέας χιλιετίας ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ξεκίνησε να πειραματίζεται και με την ορχηστρική μουσική.

Το 2002 συνέθεσε τη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου σε Κορέα και Ιαπωνία. 


Το καλύτερο ορχηστρικό έργο του με συνοδεία χορωδίας θεωρείται η «Μυθωδία», μια παραγγελία της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA με αφορμή αποστολή στον πλανήτη Άρη το 2001.

«Χαιρετά όλους τους φίλους της μουσικής του»


Στην Αθήνα ο Vangelis δημιούργησε το «Ίδρυµα Ερευνών, Μουσικής, Τεχνών και Επιστηµών Ευάγγελου Παπαθανασίου», το οποίο, μεταξύ άλλων, στηρίζει και προωθεί νέους μουσικούς και το έργο τους. 

Μια πρωτοβουλία χαμηλών τόνων που του ταιριάζει, διότι ο ίδιος δεν αισθάνεται ως διεθνής σταρ και αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις και τα φλας.

Ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος Ευάγγελος Καλαφάτης δηλώνει ότι ο συνθέτης «δεν ζει εδώ (στην Ελλάδα), ότι συνεχίζει να συνθέτει και να ζωγραφίζει». 


Ως προς τα 75α γενέθλιά του ο κ. Καλαφάτης τονίζει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου είναι απλά η αφορμή για να αναλογιστεί τι παρέλειψε να κάνει μέχρι σήμερα και να το πράξει στα χρόνια που έρχονται. «Χαιρετά πάντως όλους τους φίλους της μουσικής του», καταλήγει ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος.


Τάκης Τσάφος (dpa) / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου