Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

ΗΠΑ και 14 χώρες της ΕΕ απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτεςΔιπλωματικό θρίλερ με "άρωμα" ψυχρού πολέμου: ΗΠΑ, 14 χώρες της Ε.Ε. και Ουκρανία απελαύνουν μαζικά Ρώσους διπλωμάτες λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ. Ρωσική αντίδραση...

Κύμα απελάσεων δεκάδων Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την Ουκρανία - σε συνεννόηση και πλήρη συντονισμό μεταξύ τους - προκαλεί η διπλωματική κρίση που ξέσπασε αρχιπελαύνουν μαζικά Ρώσους διπλωμάτες λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ. Ρωσική αντίδραση...κά μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας για την υπόθεση Σκριπάλ.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για 60(!) απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, μετά τις υποψίες ότι η Μόσχα εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας με χρήση "νευροτοξικού παράγοντα" κατά του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, που έγινε στο Σαλίσμπερι της Βρετανίας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε εντολή να κλείσει το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters - επικαλούμενο την γερμανική εφημερδία Suddeutsche Zeitung - μετέδωσε ότι η Γερμανία θα απελάσεις τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες. 

Ακολούθησε η Γαλλία ανακοινώνοντας άλλες 4 απελάσεις Ρώσων και η Ολλανδία με 2 ακόμη απελάσεις. 

Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ ανακοίνωσε ότι 14 συνολικά χώρες της Ε.Ε. θα κάνουν απελάσεις Ρώσων διπλωματών.


Ρώσος πρέσβης: οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν μόνο την δύναμη της ισχύος

Αίσθηση προκαλεί η οξύτατη αντίδραση του Ρώσου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, ο οποιος δήλωσε - σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA NOVOSTI - ότι "οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν μόνο από την δύναμη της ισχύος", ενώ συμπλήρωσε ότι "οι ΗΠΑ διαλύουν τα ελάχιστα που απέμειναν όρθια στις σχέσεις τους με τη Ρωσία..."


Η Μόσχα έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη για την επίθεση που έγινε στις 4 Μαρτίου με στόχο τον Ρώσο πρώην πράκτορα και την κόρη του. 

Ήταν η πρώτη επίθεση με χρήση νευροτοξικής ουσίας, που έγινε στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η Βρετανία ήδη απέλασε 23 Ρώσους πολίτες, ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κρίσης που κορυφώνεται, ενώ η Μόσχα απάντησε με αντίποια, απελαύνοντας ισάριθμους Βρετανούς από τη Ρωσία.

 ΠΗΓΕΣ:REUTERS, RIA NOVOSTI, SUDDEUTSCHE ZEITUNG


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου