Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Τσουνάμι εξώσεων ενοικιαστών: Ακριβά και δυσεύρετα τα σπίτια προς ενοικίαση




Ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι σε μεγάλα αστικά κέντρα ή πόλεις, ειδικά σε αυτάς με υψηλή τουριστική ζήτηση, αναγκάζονται να μετακομίσουν. Οι λόγοι είναι δυο: 

Από τη μια οι πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, με κυρίαρχη την Airbnb κι από την άλλη η μεγάλη ροή ξένων αγοραστών, ειδικά Κινέζων.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών, προσβλέποντας σε πολλαπλάσια έσοδα σε σχέση με τα μακροχρόνια μισθωτήρια, ζητούν από τους ενοικιαστές τους, κατ’ αρχάς, να αποχωρήσουν οικειοθελώς από το σπίτι.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως επιστρατεύουν τη διαδικασία της έξωσης κυρίως όταν έχει συμπληρωθεί το ελάχιστο χρονικό διάστημα παραμονής (συνήθως είναι τριετία) που προβλέπει το μισθωτήριο συμφωνητικό.

Μάλιστα το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μαζικές διαστάσεις και στη Βαρκελώνη όπου πολλοί κάτοικοι αντιδρούν με κινητοποιήσεις, προσπαθώντας να αποτρέψουν την τουριστική «γκετοποίηση» της πόλης τους.

Όπως αναφέρει το Έθνος στο κεντρικό του άρθρο, οι ενοικιαστές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ρέθυμνο είναι από τους πρώτους που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν αλλού στέγη, όταν βραχυπρόθεσμη μέσω Διαδικτύου, μίσθωση σπιτιών ξεκίνησε να γίνεται της μόδας.




Όπως αναφέρουν κτηματομεσίτες έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη η εύρεση κατοικίας στο κέντρο δημοφιλών τουριστικά περιοχών με αποτέλεσμα οι μισθωτές να βρίσκονται σε απόγνωση.

Κι αυτό γιατί τα ενοικιαστήρια κατά βάσει στις δημοφιλείς τουριστικές έχουν μειωθεί δραματικά ενώ τα ζητούμενα μισθώματα έχουν αυξηθεί.

Από την άλλη, ξένοι αγοραστές, κυρίως Κινέζοι, μέσω του προγράμματος παροχής άδειας παραμονής, προχωρούν στην αγορά ακινήτων, ακόμα και ολόκληρων πολυκατοικιών, ιδίως σε φθηνές περιοχές όπως τα Εξάρχεια. Έχουν ήδη καταγγελίες για αυθαίρετες εξώσεις ακόμα και σε καλοπληρωτές.

Το άρθρο αυτό το επιβεβαιώνει ένα άλλο άρθρο της AllNewz (http://nea.allnewz.gr/?p=39972
),που εξηγούσε για ποιο λόγο εκείνοι που αδιαφορούν αν ο διπλανός του χάσει το σπίτι σε πλειστηριασμό θα πρέπει -ειδικά αν είναι στο νοίκι- να ανησυχεί και ο ίδιος, παρά να λέει “τι με νοιάζει εμένα, εγώ βλάκας ήμουν που δεν δανείστηκα από τράπεζα;” ​


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου