Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

ΑΘΗΝΑ:Ξεκίνησε η μεταφορά των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης στις νέες εγκαταστασεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - (ΒΙΝΤΕΟ)




Εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας μεταστεγάζονται στο νέο τους κτίριο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 


Μετά από τρία χρόνια εντατικής προετοιμασίας για την ιστορική μετεγκατάσταση, ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου 2018 η μεταφορά των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από τα δύο κτίρια των Αθηνών (Βαλλιάνειο, Βοτανικός) στο νέο της κτίριο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). 

Η μεταφορά συνεχίζεται και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Κράτος, με προϋπολογισμό ύψους 500.000 ευρώ.




Η μετεγκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος πραγματοποιείται με τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εμπλέκοντας περισσότερους από 150 υπαλλήλους της ΕΒΕ και 400 εξωτερικούς συνεργάτες, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 5.000.000 ευρώ και την έκτακτη επιχορήγηση του Ελληνικού Κράτους, ύψους 5.200.000 ευρώ.






Ειδικοί επιστήμονες επεξεργάζονται επί μήνες ένα προς ένα τα 750.000 τεκμήρια της γενικής συλλογής και τα 15.000 της συλλογής σπάνιου υλικού. 

Τα στάδια αυτής της σύνθετης εργασίας είναι πολλά: σωστικός καθαρισμός, προληπτική συντήρηση, απομόνωση τεκμηρίων που έχουν προσβληθεί από μύκητες, σάρωση εξωφύλλων, αναδρομική καταλογογράφηση και βιβλιογραφική εγγραφή στην νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ταυτοποίηση πληροφοριών και ραδιοσήμανση. 

Στόχος όλης αυτής της διαδικασίας είναι η πλήρης ταξινόμηση των συλλογών ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια και να εντοπίζονται εύκολα από κάθε ενδιαφερόμενο.

Παράλληλα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Εθνική Βιβλιοθήκη προχωρά στην απόκτηση βιβλίων από τη διεθνή αγορά και έχει πρόσβαση σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων. 

Με την ίδρυση του Δανειστικού Τμήματος πραγματοποιείται ένα ακόμα άνοιγμα προς τη νέα γενιά αναγνωστών και τις νέες τεχνολογίες. 

Η μετάβαση σε μια εποχή καινοτομίας και ανοιχτότητας εναρμονισμένης με τις σύγχρονες τάσεις στην έρευνα και την πληροφόρηση προϋποθέτει αναβάθμιση υποδομών, συστημάτων των ψηφιακών υπηρεσιών, εκπαίδευση του προσωπικού και σταδιακή λειτουργία των νέων τμημάτων στο νέο κτήριο.



Η μεταφορά των συλλογών είναι ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο, δεδομένου ότι πρέπει να διασφαλιστεί η λιγότερη δυνατή καταπόνηση των συλλογών και η μέγιστη ασφάλειά τους.

Για τη συσκευασία και μεταφορά τους τηρούνται οι διεθνείς καλές πρακτικές. Στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν όλα τα τμήματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το συντονισμό του έχει αναλάβει η Διατμηματική Ομάδα Μεταφοράς, που αποτελείται από πολιτικό μηχανικό, συντηρητές βιβλιακού και αρχειακού υλικού και διοικητικό προσωπικό.

Η μεταφορά γίνεται κυρίως με τροχήλατες βιβλιοθήκες κατάλληλα διαμορφωμένες για την απορρόφηση κραδασμών και την αποφυγή μετατοπίσεων του υλικού. 

Χρησιμοποιούνται, επίσης, πλαστικά και ξύλινα κιβώτια, καθώς και χαρτοκιβώτια. Όπου υπάρχουν σκαλοπάτια και κλιμακοστάσια, αξιοποιούνται ειδικές ράμπες με κατάλληλη κλίση για την ασφαλή μετακίνηση των τροχήλατων βιβλιοθηκών.

Η διαδικασία μεταφοράς των συλλογών από τα βιβλιοστάσια είναι η ακόλουθη: κάθε ράφι ταυτοποιείται ηλεκτρονικά και αμέσως μετά τοποθετείται στην τροχήλατη βιβλιοθήκη. 

Κάθε τροχήλατη βιβλιοθήκη μόλις γεμίζει, κλείνει, σφραγίζεται υπό την επίβλεψη υπαλλήλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τοποθετείται σε φορτηγό με ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες και, τέλος μεταφέρεται στο ΚΠΙΣΝ συνοδεία υπαλλήλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. 

Στη συνέχεια, επανατοποθετείται και ελέγχεται εκ νέου. Να σημειωθεί ότι οι συντηρητές της Βιβλιοθήκης επιβλέπουν και παρέχουν επιπλέον οδηγίες στις ομάδες εργασίας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου.

Όσον αφορά το σύνολο των ειδικών συλλογών, σπανίων και πολυτίμων, χειρογράφων και αρχείων, αυτό θα φυλάσσεται εντός τεσσάρων θησαυροφυλακίων σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτισμού και ασφάλειας.




Το υπερσύγχρονο κτίριο, που αγγίζει τα 24.000 τμ, συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία, και τη συντήρηση χειρογράφων με την πληροφορία και την επικοινωνία.

Ο ευέλικτος σχεδιασμός της, αποτέλεσμα συνεργασίας με τη Βρετανική Βιβλιοθήκη (www.bl.uk), διασφαλίζει ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου