Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Την κατάργηση της θερινής ώρας ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο επειδή είναι τέλειο να νυχτώνει από τις 5


Λογικά επειδή ζηλεύουν τον ήλιο μας και είναι κομπλεξικοί.





Ήταν το 1976, όταν με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση, αποφασίστηκε στην Ευρώπη η καθιέρωση της θερινής ώρας με στόχο την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός για τις ώρες εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Όμως πλέον η συνήθεια της αλλαγής της ώρας δύο φορές το χρόνο είναι πολύ πιθανό να σταματήσει.


Πηγαίνουμε ολοταχώς στο να μας πάρουν «Το τσίπουρο και τον ήλιο» παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας. 

Αφού πήραμε το πρώτο χτύπημα από ανακοινώσεις της Κομισιόν που είχαν να κάνουν με το εγχώριο τσίπουρο, τώρα το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει με σχετικό ψήφισμα την κατάργηση της θερινής ώρας.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά, 12 αποχές καλεί τους ρυθμιστικούς φορείς της ΕΕ να επανεκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα της παλιάς πρακτικής αξιοποίησης του φυσικού φωτός της ημέρας. 

Mε αυτό το ψήφισμα πλέον η Κομισιόν μπορεί να αξιολογήσει και, αν κρίνει απαραίτητο, να τροποποιήσει την οδηγία 84/2000 περί θερινής ώρας. 

Το ψήφισμα εξετάζει δηλαδή το ενδεχόμενο να καταργηθεί η θερινή ώρα και να παραμένουμε στη χειμερινή ώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

«Αν, λοιπόν, αποφασίσουμε ποτέ να καταργήσουμε την αλλαγή της ώρας, αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο», δήλωσε η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς, η οποία παρέστη στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο. 

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Καρίμα Ντελί, η οποία είναι πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, επεσήμανε ότι «η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώραςπροκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες».

Θυμίζουμε ότι δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες στη θέσπιση της θερινή ώρας. Για παράδειγμα η Ρωσία, η οποία αφού το 2011 θέσπισε την θερινή ώρα με αποτέλεσμα να νυχτώνει πιο αργά, ωστόσο οι εργαζόμενοι παραπονιούνταν ότι δεν είχε σηκωθεί ο ήλιος όταν ξυπνούσαν για να πάνε στη δουλειά τους, περιγράφοντας εκείνο το χειμώνα, ως τον πιο σκοτεινό. 

Από το 2014 η Ρωσία ρύθμισε μόνιμα τα ρολόγια στη χειμερινή ώρα. Απ’ την άλλη πλευρά, η τεχνητά εισαγόμενη καλοκαιρινή περίοδος ήταν τόσο ελκυστική για την Τουρκία που πέρυσι αποφάσισε να διατηρήσει και τον χειμώνα τη θερινή ώρα.

luben.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου