Τα βότανα και τα μυρωδικά είναι η «δόξα του μάγειρα» και δε μπορούν να λείπουν από οποιοδήποτε φαγητό, πρόχειρο ή μεγαλοπρεπές!
Όμως στην εποχή μας, όπου οι ρυθμοί της καθημερινότητας αυξάνονται συνεχώς, είναι αρκετά δύσκολο για τις σύγχρονες μαγείρισσες ν’ ακολουθούν τους πατροπαράδοτους και πάνω από όλα υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος.
Μου έχει τύχει πάρα πολλές φορές να γυρνάω στο σπίτι μετά τη δουλειά, να θέλω να μαγειρέψω και να μου λείπουν μπαχαρικά ή μυρωδικά. Έτσι, αναγκαστικά, καταφεύγω στη γρήγορη και εύκολη λύση, τους έτοιμους κύβους μυρωδικών... Τώρα νοιώθω λίγο «δάσκαλος που δίδασκα..» καθώς σας έχω ήδη ενημερώσει για τα πρόσθετα στη διατροφή μας..
Γι’ αυτό έψαξα, δοκίμασα και μοιράζομαι μαζί σας μερικές εύκολες και γρήγορες συνταγές για σπιτικούς κύβους μυρωδικών.
ΚΥΒΑΚΙΑ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ
Η πρώτη συνταγή είναι πάρα πολύ απλή και εύκολη καθώς σας επιτρέπει να διαλέξετε τα μυρωδικά που επιθυμείτε και να τα έχετε στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή!
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε μια παγοθήκη και μερικά από τα αγαπημένα σας φρέσκα μυρωδικά (π.χ. βασιλικό, δυόσμο, δεντρολίβανο, θυμάρι κ.α.).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
-Κόβετε σε μικρά κομματάκια τα φρέσκα μυρωδικά σας, και τα τοποθετείτε στις παγοθήκες.
-Στη συνέχεια γεμίζετε τις παγοθήκες με λάδι και τις τοποθετείτε στην κατάψυξη σας.
-Το λάδι θα «παγιδεύσει» τα αρώματα και τις γεύσεις των φρέσκων μυρωδικών σας.
-Έτσι όποτε θέλετε να προσθέσετε ένα κύβο μυρωδικών δεν έχετε παρά να βγάλετε 1-2 παγάκια «κυβάκια μυρωδικών» από το ψυγείο σας!
ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΚΥΒΟΥΣ
Η δεύτερη συνταγή είναι λίγο πιο περίπλοκη, καθώς θα πρέπει να βράσουμε τα λαχανικά και να φτιάξουμε ένα ζωμό, τον οποίο στη συνέχεια θα βάλουμε σε παγοθήκες και θα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για κάθε χρήση.
ΥΛΙΚΑ:
-2 καρότα
-2 κρεμμύδια
-3 σκ. σκόρδο
-1 πράσο
-1 πιπεριά
-1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (~ 2 κ.σ.)
-½ σελινόριζα
-½ ματσάκι μαϊντανό
-½ ματσάκι άνηθο
-ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, δάφνη
αλάτι, κόκκοι πιπεριού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
-Χοντροκόβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Τα σκεπάζουμε με νερό και τα βάζουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν καλά.
-Έπειτα βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
-Για να κάνουμε τον ζωμό έχουμε 2 επιλογές: η μία είναι να σουρώσουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με ψιλό σουρωτήρι, ώστε να πάρουμε έναν ημιδιαφανή ζωμό. Η άλλη είναι να λιώσουμε στο μίξερ όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας και να κάνουμε έναν πηχτό ζωμό.
-Στη συνέχεια βάζουμε προσεκτικά τον ζωμό σε παγοθήκες, τον παγώνουμε στην κατάψυξη και φτιάχνουμε παγάκια-κύβους λαχανικών!
Σημείωση: Εάν κάτι από τα υλικά δεν σας αρέσει μπορείτε να το αφαιρέσετε ή να προσθέσετε κάποιο άλλο υλικό της αρεσκείας σας!
ΖΩΜΟΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΒΟΥΣ
Η τρίτη συνταγή αφορά σπιτικό ζωμό κρέατος. Μπορείτε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσετε τμήματα απο το κρέας του Κυριακάτικου γεύματος που δεν μαγειρέψατε, όπως για παράδειγμα τα κόκκαλα!
ΥΛΙΚΑ:
-Αρκετά κόκκαλα από χοιρινό και βοδινό
-Διάφορα λαχανικά της αρεσκείας μας (π.χ. κρεμμύδια, καρότα, σέλερυ)
-Μυρωδικά της αρεσκείας μας (π.χ. δάφνη, δεντρολίβανο, μαϊντανό, θυμάρι)
-Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
-Τοποθετούμε τα κόκκαλα σε βαθιά κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και βάζουμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τους αφρούς που σχηματίζονται στην επιφάνεια, αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
-Αφήνουμε να βράσει για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να βγάλουν όλη τους τη γεύση στο νερό. (Εάν κατά τη διάρκεια συνεχίζουν να σχηματίζονται αφροί τους αφαιρούμε).
-Περίπου μία ώρα πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά (δλδ. στις 2 ώρες αν βράσουμε για 3) προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά, τα μυρωδικά, πιπέρι και επιπλέον αλάτι αν επιθυμούμε.
-Όταν πια ο ζωμός μας είναι έτοιμος, κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε αμέσως την κατσαρόλα μας μέσα σε άλλο μεγαλύτερο σκεύος με νερό με πάγο (ή στο νεροχύτη που έχουμε γεμίσει με νερό και πάγο). Αυτό το κάνουμε για να αποφύγουμε τη δημιουργία μικροβίων.
-Αφαιρούμε τα κόκκαλα και τα λαχανικά και σουρώνουμε σε ψιλή σίτα για να φύγουν τυχόν υπολείμματα.Μπορούμε να φυλάξουμε το ζωμό σε μεταλλικό σκεύος στο ψυγείο για μέχρι 3-4 μέρες.
-Μια άλλη επιλογή πολύ χρηστική είναι να βάλουμε το ζωμό σε παγοθήκες και να τις τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.
-Φυλάσσεται μέχρι και για 2 μήνες και μπορούμε να χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας όσα παγάκια-ζωμού θέλουμε.
-Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα κόκκαλα κόκκινου κρέατος με κόκκαλα από λευκά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) ή και ψάρια. Η διαφορά είναι πως ο ζωμός ψαριών χρειάζεται πολύ λιγότερη ώρα βράσιμο καθώς 40-50 λεπτά είναι αρκετά οπότε βράζουμε μαζί με τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας.
-Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο λαχανικά και μυρωδικά.
Σημείωση: Οι ποσότητες τους διαμορφώνονται σύμφωνα και με τη χωρητικότητα της κατσαρόλας που θα χρησιμοποιήσουμε
Καλή επιτυχία!
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου