Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Τζαγκαντίς Τσάντρα Μπόζε 30 Νοεμβρίου 1858 - 23 Νοεμβρίου 1937



Ινδός φυσικός με πρωτοποριακό έργο στους τομείς του ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και της φυτολογίας.

Πολυμαθής , φυσικός , βιολόγος , βιοφυσικός , βοτανολόγος, αρχαιολόγος , και συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. 
Ζώντας στη Βρετανική Ινδία , πρωτοστάτησε στην έρευνα των ραδιοφωνικών και οπτικών μικροκυμάτων , συνέβαλε σημαντικά στη φυτική επιστήμη και έθεσε τα θεμέλια της πειραματικής επιστήμης στην ινδική υποήπειρο


Ο Τσαγκαντίς Τσάντρα Μπόζε γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1858 στο Μουνσιγκάνι της Βρετανικής Βεγγάλης (νυν Μπαγκλαντές). Γιος δημοσίου υπαλλήλου, σπούδασε φυσικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια της Καλκούτας και του Κέμπριτζ.

Μετά την αποφοίτησή του διορίστηκε καθηγητής Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλκούτας (1885-1915), το οποίο αργότερα εγκατέλειψε για να ιδρύσει και να αναλάβει τη διεύθυνση του ερευνητικού ινστιτούτου τη ίδιας πόλης (1917-1937).

Τα πειράματα του σχετικά με τις οιονεί οπτικές ιδιότητες των ραδιοκυμάτων πολύ μικρού μήκους κύματος (1895) του επέτρεψαν να επιφέρει βελτιώσεις στον φωρατή, μία πρώιμη μορφή ανιχνευτή ραδιοκυμάτων, γεγονός που συνετέλεσε σημαντικά στην ανάπτυξη της φυσικής της στερεάς κατάστασης.

Προκειμένου να διευκολυνθεί στο ερευνητικό του έργο, κατασκεύασε όργανα μεγάλης ευαισθησίας, κατάλληλα για την ανίχνευση των ανεπαίσθητων αντιδράσεων των ζωντανών οργανισμών σε εξωτερικά ερεθίσματα και ήταν σε θέση, με τη βοήθεια αυτών των διατάξεων, να προβλέψει τις αναλογίες ανάμεσα στους φυτικούς και τους ζωικούς ιστούς, γεγονός που επιβεβαιώθηκε αργότερα και από τους βιοφυσικούς.





                     Bose διδάσκει στο "νευρικό σύστημα" των φυτών στη Σορβόννη στο Παρίσι το 1926



Με τον τρόπο αυτό είχε ορισμένα θεαματικά αποτελέσματα, που του επέτρεψαν να υποθέσει την ύπαρξη μιας κάποιας ικανότητας αίσθησης στα φυτά, η οποία εξηγεί το γεγονός ότι αυτά τρέμουν ανεπαίσθητα όταν πληγωθούν.

Από τα βιβλία του αξιοσημείωτα είναι τα ακόλουθα: «Απόκριση σε ζωντανούς και μη οργανισμούς» («Response in the Living and Non-Living», 1902) και «Ο νευρικός μηχανισμός των φυτών» («The Nervous Mechanism of Plants», 1926).


                                          Jagadish Chandra Bose στο Royal Institution του Λονδίνου


Ο Τσαγκαντίς Τσάντρα Μπόζε πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 1937, σε ηλικία 78 ετών.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους μαθητές του υπήρξε ο μαθηματικός και φυσικός Σετιέντρα Ναθ Μπόουζ (1894-1974), γνωστός από τη συνεργασία του με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.


Κληρονομιά


 Η θέση του Μπόσε στην ιστορία έχει επανεκτιμηθεί. Το έργο του μπορεί να συνέβαλε στην ανάπτυξη της ραδιοεπικοινωνίας. Πιστεύεται επίσης με την ανακάλυψη ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων μήκους χιλιοστομέτρου και με την πρωτοπορία του στον τομέα της βιοφυσικής.

 Πολλά από τα όργανα του εξακολουθούν να εκτίθενται και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιήσιμα τώρα, πάνω από 100 χρόνια αργότερα. Περιλαμβάνουν διάφορες κεραίες, πολωτές και κυματοδηγούς, οι οποίοι παραμένουν σε χρήση στις σύγχρονες μορφές σήμερα.

Για να τιμήσει τη γέννηση εκατονταετηρίδων το 1958, το πρόγραμμα υποτροφιών JBNSTS ξεκίνησε στη Δυτική Βεγγάλη . Την ίδια χρονιά, η Ινδία εξέδωσε μια ταχυδρομική σφραγίδα που φέρει το πορτρέτο της.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2012, το πειραματικό έργο του Bose στο ραδιόφωνο των χιλιοστομέτρων αναγνωρίστηκε ως ορόσημο IEEE στον τομέα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, η πρώτη τέτοια αναγνώριση μιας ανακάλυψης στην Ινδία.

Στις 30 Νοεμβρίου 2016, ο Bose γιορτάστηκε σε ένα Google Doodle για την 158η επέτειο από τη γέννησή του.




Διακρίσεις

* Σύντροφος του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας (CIE, 1903)
* Σύντροφος του Τάγματος του Αστέρα της Ινδίας (CSI, 1912)
* Ιππότης Bachelor (1917)
* Συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας (FRS, 1920)
* Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Βιέννης , 1928
* Πρόεδρος της 14ης συνόδου του Ινδικού Συνεδρίου Επιστημών το 1927.
* Μέλος της Φιλανδικής Εταιρείας Επιστημών και Επιστολών το 1929.
* Μέλος της Επιτροπής Πνευματικής Συνεργασίας της Κοινωνίας των Εθνών
* Ιδρυτικός συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών της Ινδίας (τώρα Ινδικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών)
*Ο Ινδικός Βοτανικός Κήπος μετονομάστηκε σε τιμή του Ινδικού Βοτανικού Κήπου της Ακαρίας Τζαγκάντι Τσάντρα Μπόσε στις 25 Ιουνίου 2009.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου