Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

«Δεν θα υπακούσουμε, δεν θα σιωπήσουμε, δεν θα φοβηθούμε» φώναξαν εκατοντάδες γυναίκες




Με βασικό σύνθημα «Μην Ασχολείσαι με το Ντύσιμό μου», εκατοντάδες γυναίκες βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθούν για τη βία και την εχθρότητα που αντιμετωπίζουν από κάποιους άνδρες, οι οποίοι απαιτούν να ντύνονται πιο συντηρητικά.


Η πορεία ξεκίνησε από τη συνοικία Καντικόι στην ασιατική πλευρά της πόλης και οι γυναίκες που συμμετείχαν στην διαδήλωση, κρατώντας κρεμάστρες με τζιν σορτσάκια, ένα είδους ρούχου που ορισμένοι άνδρες κρίνουν ως απαράδεκτο, φώναζαν συνθήματα όπως «δεν θα υπακούσουμε, δεν θα σιωπήσουμε, δεν θα φοβηθούμε. Θα κερδίσουμε μέσω της αντίστασης».

Οι διαδηλώτριες κατήγγειλαν περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας εναντίον των γυναικών για τις επιλογές που κάνουν στο ντύσιμό τους, όπως την περίπτωση νεαρής Τουρκάλας που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού μέσε σε λεωφορείο, τον περασμένο Ιούνιο, επειδή φορούσε σορτσάκι κατά τη διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού.

Μάλιστα στο βίντεο που είχε κυκλοφορήσει από το περιστατικό φαίνεται ο άνδρας να την χτυπάει, ενώ ο οδηγός του λεωφορείου παρακολουθεί αδιάφορα.

Στη πορεία συμμετείχαν και ακτιβιστές της κοινότητας των ΛΟΑΔ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, διεμφιλικοί), αλλά και γυναίκες που διαμαρτύρονταν κατά των επικρίσεων που δέχονται διότι επιλέγουν να φορούν μαντίλα.

«Μην ασχολείσαι με τη μαντίλα μου, το σορτσάκι μου, τα ρούχα μου» έγραφαν πολλά πανό των διαδηλωτριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου