Η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου που δίνει το πολύτιμο πετιμέζι είναι τώρα γεγονός. Μια βασική γλυκαντική ύλη που κυριαρχούσε πριν την εξαφανίσει η ζάχαρη.
«Ακούγαμε τους γονείς και τους παππούδες μας να μιλάνε με πολλή λαχτάρα για αυτό το προϊόν, το πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο, που καλλιεργούσαν μέχρι και το 1955 περίπου.
Τα δύσκολα χρόνια της φτώχειας στην Ελλάδα, οι παλαιότεροι ουσιαστικά βιοπορίστηκαν με το πετιμέζι.
Οι οικογένειες το έφτιαχναν, το ανακάτευαν με κολοκύθα, καρύδια, μελιτζανάκι ή κυδώνια και το αποθήκευαν για τον χειμώνα ή έφτιαχναν μαρμελάδες» θυμάται, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αναστασία Αμανατίδου, πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕπ) «Γενισέα», η οποία έχει αναβιώσει την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου εδώ και λίγα χρόνια.
Από το 2006, οι γυναίκες παλεύουν για να πετύχει αυτή η καλλιέργεια, φτάνοντας μέχρι τα βουνά του Πόντου για να βρουν τον ξεχασμένο σπόρο. Σήκωσαν τα μανίκια και έπιασαν δουλειά για να μπορέσουν να ξαναφέρουν στο ελληνικό τραπέζι αυτό το προϊόν.
πηγή
Από το 2006, οι γυναίκες παλεύουν για να πετύχει αυτή η καλλιέργεια, φτάνοντας μέχρι τα βουνά του Πόντου για να βρουν τον ξεχασμένο σπόρο. Σήκωσαν τα μανίκια και έπιασαν δουλειά για να μπορέσουν να ξαναφέρουν στο ελληνικό τραπέζι αυτό το προϊόν.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου