Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Τραπεζίτες σε μεγάλο κύκλωμα τοκογλύφων που δρούσε για 30 χρόνια



Τέσσερις τραπεζικοί υπάλληλοι, ανάμεσά τους ένας διευθυντής τράπεζας και μια υποδιευθύντρια έπαιζαν κομβικό ρόλο σε κύκλωμα τοκογλύφων που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.


Οι τραπεζικοί έχοντας πρόσβαση μέσω του τραπεζικού συστήματος σε στοιχεία, λογαριασμούς και λοιπές συναλλαγές ιδιωτών και εταιριών, παρείχαν στον 63χρονο αρχηγό του κυκλώματος πληροφορίες για την πιστοληπτική… φερεγγυότητα των υποψήφιων θυμάτων.

Τον πληροφορούσαν άμεσα σχετικά με τα στοιχεία που αφορούσαν την εγκυρότητα επιταγών, τη φερεγγυότητα των εκδοτών και των οπισθογράφων τους, χωρίς αυτός να είναι δικαιούχος της επιταγής.

Παράλληλα πίεζαν τηλεφωνικά τα θύματα για την κάλυψη επιταγών που σφράγιζε ο «αρχι-τοκογλύφος» ως μέσο πίεσης για την αποπληρωμή τους.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης πρόεκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά με την μέθοδο της προεξόφλησης επιταγών (σπάσιμο επιταγών) καθώς δάνειζαν στα υποψήφια θύματα τους χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ο 63χρονος «αρχηγός» του κυκλώματος καθώς και τα τέσσερα τραπεζικά στελέχη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεθοδολογία που ακολουθούσε το οργανωμένο αυτό κύκλωμα και ιδίως ο φερόμενος ως αρχηγός του, ο οποίος ειδικευόταν στην τοκογλυφία για τριάντα περίπου χρόνια αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Μάλιστα η δράση του κυκλώματος, λόγω του ιδιαίτερα επιβαρυμένου τόκου που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό 5-7% τουλάχιστον, οδήγησε πολλούς ιδιώτες και επιχειρήσεις σε μεγάλη οικονομική αφαίμαξη και αναστολή ή παύση λειτουργίας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Υστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε, πρωινές ώρες της 11ης Ιουλίου 2017, σε περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν επτά (7) ημεδαποί μέλη της οργάνωσης, (6) άντρες, ηλικίας (36,37,41,45,55 και 63 ετών) και μία γυναίκα (49ετών). Από τους συλληφθέντες, τον ρόλο αρχηγού της οργάνωσης είχε ο 63χρονος, ενώ τέσσερις από αυτούς ήταν τραπεζικοί υπάλληλοι.


Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία – κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, τοκογλυφίες κατ΄ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παροχή ουσιωδών πληροφοριών για τοκογλυφίες κατ΄ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και για παραβάσεις του νόμου για το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων.

Πώς δρούσε το κύκλωμα των τοκογλύφων

Ο 63χρονος «διευθυντής» σχεδίαζε και συντόνιζε τη δράση της οργάνωσης και κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη, με στόχο την αποκόμιση μεγάλων χρηματικών ποσών, με την μέθοδο της προεξόφλησης επιταγών (σπάσιμο επιταγών) και του δανεισμού χρηματικών ποσών, με αντάλλαγμα τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας.

Ειδικότερα, η οργάνωση, κυρίως μέσω του 63χρονου αρχηγικού μέλους, «έσπαγε» τις επιταγές προεξοφλώντας αυτές, κρατώντας τόκο που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό (5-7%), κατά περίσταση, ανάλογα με τη συνεργασία και τη σχέση της με το θύμα, με την ιδιαιτερότητα ότι πλήρωνε με τραπεζικές επιταγές. 


Στις περιπτώσεις που ο «πελάτης» ήθελε μετρητά, προεξοφλούσε τις τραπεζικές επιταγές με 5% έως 7% τόκο. Σε περίπτωση που κάποιος ζητούσε να δώσει κάποια μεταχρονολογημένη επιταγή, η οποία θα έληγε σε χρονικό διάστημα δυο ημερών έως τεσσάρων μηνών, ο συνολικός τόκος που απαιτούνταν ανερχόταν στο 20% του ποσού της επιταγής, ενώ αν η επιταγή δεν πληρωνόταν άμεσα με τη λήξη της, ο 63χρονος την κατέθετε στην τράπεζα και ασκούσε πίεση στους εκδότες, απειλώντας τους με τη σφράγιση της επιταγής, εντός επτά ημερών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.


Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ) της οργάνωσης και τους διακριτούς ρόλους που κατείχε κάθε μέλος, ο 63χρονος, δραστηριοποιούμενος στον χώρο των τοκογλυφιών για περισσότερο από τριάντα χρόνια, έχοντας αποκομίσει ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία και γνώση σχετικά με τις επιταγές, δραστηριοποιούταν στο «σπάσιμο» επιταγών, προεξοφλώντας αυτές και κρατώντας τόκο. Επιπλέον, ήταν σε θέση να παρακάμψει τις νόμιμες διαδικασίες, μέσω των συνεργατών του στις τράπεζες.

Αναλυτικότερα, ο 63χρονος αρχικά λάμβανε μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου τις επιταγές και ακολούθως, εξακρίβωνε την εγκυρότητα τους και την φερεγγυότητα της εταιρίας. Σε θετική περίπτωση, παραλάμβανε την επιταγή, κυρίως μέσω των συνεργών του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου