Κυριακή 28 Μαΐου 2017

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΙΔΗΣ: «ΜΑΧΗ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ LAST MINUTE ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ





Με «πεδίο μάχης» παρομοιάζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας κ. Δημήτρης Χαριτίδης το σκηνικό που θα εκτυλιχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ανταγωνίστριες χώρες την υψηλή τουριστική περίοδο της φετινής σεζόν καθώς έκαστος δημοφιλής, για τους Ρώσους τουρίστες, προορισμός στοχεύει στην κατάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου από τις last minute κρατήσεις στις οποίες προβαίνει συνολικά η πλειονότητα των ταξιδιωτών από το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος της υφηλίου.




 Και τούτο διότι «ο μεγαλύτερος όγκος των Ρώσων ταξιδιωτών επισκέπτεται ξένο προορισμό τους καλοκαιρινούς μήνες, με την συντριπτική πλειοψηφία να αγοράζει το τουριστικό πρόγραμμα της προτίμησής τους λιγότερο από ένα μήνα προτού τελικά επισκεφτούν τον προορισμό των διακοπών τους, ενώ το 36% το αγοράζει μόλις μια εβδομάδα πριν την αναχώρηση», αποσαφηνίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χαριτίδης.





Γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στη διαπίστωση ότι σε δημοφιλείς, για τους Ρώσους τουρίστες, προορισμούς τουριστικοί επιχειρηματίες, ξενοδόχοι και όχι μόνο θα βγάλουν από τη «φαρέτρα» τους τα «κατάλληλα όπλα» προκειμένου να αποδειχθούν «νικητές» στις last minute κρατήσεις από τη ρωσική αγορά τη high season. 

Για το λόγο άλλωστε αυτό ο κ. Χαριτίδης τονίζει ότι «το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου της φετινής σεζόν είναι καθοριστικό και ταυτόχρονα δύσκολο καθώς οι τιμές των ελληνικών τουριστικών προγραμμάτων είναι ακριβές- σε σχέση με την περίοδο του early booking-, καταγράφονται σημαντικά κενά από τους Ρώσους tour operators, ενώ όσοι δεν έχουν πουλήσει τις περισσότερες τους θέσεις για τον Ιούνιο έχουν ρίξει τις τιμές κάτω του κόστους που όμως δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως τραγικό γεγονός».






Καθοριστικός παράγοντας η τιμή του τουριστικού προγράμματος


Δεν θα πρέπει να παραληφθεί ότι οι Ρώσοι τουρίστες δίνουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην τιμή του τουριστικού προγράμματος και με βάση το συνολικό ποσό που θα δαπανήσουν για τις διακοπές τους, επιλέγουν τον προορισμό. 

Σύμφωνα άλλωστε με στοιχεία του Level. Travel το 60% του εξερχόμενου ρωσικού τουρισμού επέλεξε το 2016 τουριστικό πρόγραμμα συνολικού κόστους έως 950 ευρώ (το 31% 480 ευρώ και το 29% κόστους 480-950 ευρώ), ενώ το 21% αγόρασε πρόγραμμα 950-1430 ευρώ την ίδια χρονιά. 

«Πραγματικά η τιμή καθορίζει την προτίμηση του Ρώσου ταξιδιώτη στο εξωτερικό, αφού το εισόδημά του έχει τα τελευταία χρόνια συρρικνωθεί κατά 30%-40%, ενώ αντιθέτως την ανιούσα διάγουν όλα τα κόστη», δηλώνει ο κ. Χαριτίδης.





Μείωση ροής των κρατήσεων για Ελλάδα μετά το πέρας των ΕarlyBookings– εκτίναξή τους στην Τουρκία


Παρόλο της προσφιλούς συνήθειας των Ρώσων τουριστών στις last minute κρατήσεις, εντούτοις οι προκρατήσεις τους για διακοπές το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα μεγέθη. 

Όπως σχετικά επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας «η φετινή σεζόν ξεκίνησε πραγματικά εντυπωσιακά για την Ελλάδα, με τα early bookings να σημειώνουν «εξωπραγματική», αύξηση και οι Ρώσοι tour operators που δραστηριοποιούνται στην ελληνική τουριστική αγορά να έχουν πουλήσει τα προγράμματά τους για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο της τρέχουσας σεζόν νωρίτερα». 

Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη διαδραμάτισαν παράγοντες όπως «η εγγύηση καλύτερης τιμής («ουσιαστικά δίνεται εγγύηση στον πελάτη ότι εάν βρει το ίδιο πακέτο πιο φθηνά μετά την αγορά στις προσφορές της ΤΕΖ, τότε θα του επιστρέψουμε τη διαφορά», εξηγεί σχετικά ο κ. Χαριτίδης) την οποία τους παρέχει η Tez Tour για να κλείσουν νωρίτερα το πρόγραμμα των διακοπών τους στην Ελλάδα, η καταβολή προκαταβολής 10% όταν αγοράσουν το τουριστικό πρόγραμμα και η πληρωμή του υπόλοιπου 90% δύο εβδομάδες πριν από το ταξίδι τους, η ζήτηση που καταγράφει η Ελλάδα φέτος από τους Δυτικοευρωπαίους τουρίστες, τους παρακίνησε να κλείσουν πολύ νωρίς το πρόγραμμά τους, επιλέγοντας υψηλής κατηγορίας ελληνικά ξενοδοχεία λόγω του early booking», εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Χαριτίδης. 

Και με νόημα συμπληρώνει ότι «μετά το πέρας των Early Bookings η πλειονότητα των Ρώσων τουριστών επιλέγει χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχειακά καταλύματα στη χώρα μας».






Αύξηση 15% των Ρώσων τουριστών φέτος στην Ελλάδα


Η δυναμική ωστόσο πορεία της ροής των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά δεν συνεχίστηκε το μήνα Μάιο της τρέχουσας χρονιάς. 

Για την ακρίβεια και όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας «τον τελευταίο μήνα της άνοιξης παρουσιάζεται μείωση στην ροή των κρατήσεων από τη Ρωσία. Μια εξέλιξη που όμως δεν πρέπει να εμπνέει λόγους ανησυχίας καθώς ήδη καταγράφεται αύξηση 35%-40% των κρατήσεων από τους Ρώσους τουρίστες». 

Ο ίδιος όμως δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τη ραγδαία αύξηση που σημειώνει στους Ρώσους ταξιδιώτες η τουρκική τουριστική αγορά. 

«Παρόλο που η Τουρκία άνοιξε με καθυστέρηση και οι Ρώσοι είναι επιφυλακτικοί, εντούτοις μία από τις 3 charter πτήσεις των Ρώσων tour operators προσγειώνεται στη γειτονική χώρα και αναμένεται ότι οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία θα σπάσουν το φετινό Μάιο το ρεκόρ που καταγράφηκε τον ίδιο μήνα το 2014», δηλώνει στη συνέντευξή του ο κ. Χαριτίδης.

Λαμβάνοντας υπόψη του τα στοιχεία αυτά, τη μεγάλη ζήτηση από τις Δυτικές αγορές, τις δυνατότητες των ελληνικών αεροδρομίων (slots) αλλά και τις εξελίξεις που διαδραματίζονται καθημερινά και κατά συνέπεια επηρεάζουν την ταξιδιωτική συμπεριφορά του εξερχόμενου ρωσικού τουρισμού ο κ. Χαριτίδης- που σημειωτέον οι προβλέψεις του πάντα επιβεβαιώνονται- δηλώνει αποκαλυπτικά ότι «οι Ρώσοι τουρίστες θα παρουσιάσουν φέτος αύξηση 15%-20% στην Ελλάδα».






Αύξηση 15%-20% των ξένων τουριστών που θα φέρει φέτος η Tez Tour στη χώρα μας


Περισσότεροι κατά 15%-20% τουρίστες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ανατολικής Ευρώπης θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες της Tez Tour. 

Οι προγραμματισμένες θέσεις (πάντα υπάρχουν όμως και οι αδιάθετες θέσεις που κυμαίνονται περίπου στο 5% με 7%) είναι για 125.000 ταξιδιώτες (πέρυσι η Tez Tour Ελλάδας έφερε 105.000 ξένους τουρίστες στην Ελλάδα). 

Η μέση διάρκεια παραμονής τους στη χώρα μας είναι 10,5 ημέρες – μία δηλαδή ημέρα περισσότερο από τις 9,5 ημέρες στις οποίες διαμορφώνεται ο εν λόγω δείκτης για το σύνολο της χώρας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Tez Tour συγκαταλέγεται στους τρεις δημοφιλείς tour operator της Ρωσίας, είναι γνωστή σε έναν από τους τρεις Ρώσους και το 2016 ανακηρύχθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ως ο αγαπημένος tour operator της Ρωσίας, σύμφωνα με τους ταξιδιώτες του Tripadvisor.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου