Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ξεκινά το μεγάλο παζάρι για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»





Υποβλήθηκε σήμερα Τρίτη στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ η οικονομική προσφορά της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου Αθηνών κατά 20 έτη.


Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε βελτιωμένη προσφορά από την διοίκηση της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, καθώς απ’ ότι φαίνεται το προσφερόμενο τίμημα, ήταν χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις του Ταμείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ή επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου για 20 έτη και συγκεκριμένα μέχρι το 2046 αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Είναι επίσης και αναγκαίο βήμα για την πώληση του 30% του ΔΑΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και για το οποίο έχουν εκδηλώσει ανεπίσημα ενδιαφέρον πολλές εταιρείες μεταξύ των οποίων και ο όμιλος Κοπελούζου, αλλά και Κινέζοι επενδυτές.

Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από την επέκταση της σύμβασης αναμένεται να φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2046 εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ θα μπουν στα κρατικά ταμεία με την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr η ΔΑΑ ΑΕ θα απαντήσει με βελτιωμένη προσφορά μέσα στις επόμενες ημέρες. Εφόσον υπάρξει συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ η νέα σύμβαση παραχώρησης θα πάει στο Ελεγκτικό Συμβούλιο και αφού εγκριθεί από εκεί τον λόγο θα έχουν οι ευρωπαϊκές Αρχές (DG Comp, και ΕΙΒ που είναι βασικός χρηματοδότης του έργου). 

Αφού δοθεί το “πράσινο φως” και από τις Βρυξέλλες τότε για να κλείσει οριστικά η συμφωνία και να αλλάξουν χέρια χρήματα απομένει η έγκριση της νέας σύμβασης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πληροφορίες αναφέρουν πως όλες οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2017 με στόχο το 2018 να ξεκινήσει και η διαδικασία πώλησης του 30% του ΔΑΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου