Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Δίνουμε τα όπλα στη φύση για να σκοτώσει τις επόμενες γενιές!




Ο κορονοϊός μπορεί να έχει τις ρίζες του στις σπηλιές της επαρχίας Wuhan, αλλά μην κάνετε λάθος σκέψεις. Η φύση δεν δημιούργησε αυτήν την πανδημία, αλλά εμείς από μόνοι μας.

 

Όταν καταπατούμε τον φυσικό κόσμο, δημιουργούμε πολύ περισσότερα από μια απλή περιβαλλοντική δυσλειτουργία. 

Το τεράστιο οικονομικό κόστος της πανδημίας του κορονοϊού είναι μια απεικόνιση μιας μεγαλύτερης αλήθειας: 

Πληρώνουμε ακριβά την απερισκεψία να προκαλούμε βλάβες στη φύση και τις ισορροπίες της. 

Καταστρέφουμε δυστυχώς τον πλανήτη και τον κόσμο μας με αυτοκτονικές ταχύτητες…

Η εμφάνιση της λοίμωξης Covid-19 μπορεί να φαίνεται σαν μια αντίδραση της φύσης, αλλά ήταν απολύτως προβλέψιμη. 

Διαταράσσοντας τα οικοσυστήματα,  απελευθερώνουμε άγνωστους ιούς,  που απομακρυνόμενοι από τους φυσικούς τους ξενιστές, έρχονται όλο και πιο κοντά στον άνθρωπο με όλες τις συνέπειες και τα συνεπακόλουθα. 

Όταν αυτό συμβαίνει,  η καταστροφή δηλαδή των οικοσυστημάτων, οι ιοί χρειάζονται καινούριους οικοδεσπότες, που συχνά είμαστε  εμείς… 

Οι νέες ασθένειες, όμως, είναι μόνο η αρχή. 

Από τη διάβρωση των ακτών έως την αφαίρεση των φυσικών πόρων όπως η αλιεία και τα δάση, η υποβάθμιση αυτή της φύσης ή η καταστροφή της, συνεπάγεται όχι μόνον ένα τεράστιο οικονομικό κόστος, αλλά και μια υγειονομική βόμβα μεγατόνων.

Ενώ ορισμένοι μπορεί να διαφωνούν με την ηθική επιταγή για τη διατήρηση του φυσικού κόσμου και των παγκόσμιων κοινών, δεν μπορεί να υπάρξει διαφωνία ως προς την οικονομική επιταγή να γίνει αυτό ή για το επείγον της δράσης με ταχύτητα και κλιμακούμενες ενέργειες. 

Η οικονομία, άλλωστε, είναι μια θυγατρική εξ ολοκλήρου της φύσης και σίγουρα όχι το αντίστροφο, αλλά δυστυχώς, μάλλον χρεοκοπούμε και τη φύση και το είδος μας.

Το πιο σημαντικό ερώτημα, λοιπόν, είναι τι μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν, κατά την άποψή μου, δύο απαντήσεις  και καμία δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την άλλη...

Το πρώτο είναι ότι πρέπει να επαναφέρουμε τη σχέση μας με τη φύση εκτιμώντας την ως τον απαραίτητο και κρίσιμο για την επιβίωσης μας πόρο… που όντως είναι. 

Αντί λοιπόν να καταστρέφουμε τον φυσικό μας κόσμο, πρέπει να εφαρμόσουμε "λύσεις βασισμένες στη φύση”, που να αποτελέσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας, ώστε να δημιουργηθεί ακόμα πιο ισχυρή ανθεκτικότητα στα συστημικά σοκ στο μέλλον. 

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των δασών, των υδροτόπων και των τυρφώνων στην ύπαιθρο για τη ρύθμιση της παροχής νερού και την προστασία των κοινοτήτων από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Άλλες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν την προστασία και την αποκατάσταση των παράκτιων οικοσυστημάτων, όπως οι ύφαλοι και τα αλμυρά έλη, τα οποία προστατεύουν τις ακτές από τις καταιγίδες και τη διάβρωση. 

Για αιώνες, έχουμε καταπατήσει με βίαιο τρόπο όλους σχεδόν τους φυσικούς βιότοπους, αλλά μέσω συλλογικής δράσης μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανατροπή αυτής της κλιματικής παλίρροιας που απειλεί να καταστρέψει τα πάντα.

Για να βρούμε βιώσιμες λύσεις σχετικά με την κλιματική κρίση που βιώνουμε, να μειώσουμε την ανισότητα, να διατηρήσουμε τον πλούτο των εθνών και να θρέψουμε έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, πρέπει να προστατεύσουμε, να αποκαταστήσουμε και να διαχειριστούμε με βιώσιμο τρόπο τη φύση. 

Δεν είναι πλέον αρκετό για τις επιχειρήσεις να είναι "λιγότερο κακές", ή ακόμα να γίνουν "καλές". Πρέπει να είμαστε και όλοι εμείς καλοί. Πρέπει να αντιστρέψουμε ενεργά τη ζημιά που έχουμε ήδη προξενήσει.

Εκτός από το σωστό αυτής της κίνησης, υπάρχει επίσης οικονομικό και υγειονομικό νόημα. Το κόστος της αδράνειας είναι απλά πολύ υψηλό. 

Σε εκθέσεις Παγκόσμιων Οικονομικών Φόρουμς για την αύξηση των κινδύνων στη φύση, έχει προσδιορίσει περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ ως μέτρια ή σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενο από τη φύση.

Το να αγκαλιάζουμε τη φύση ως λύση είναι μια επένδυση και σίγουρα όχι κόστος. 

Είναι μια επένδυση που αποδίδει εξαιρετικά μερίσματα, που έχουν άμεση σχέση με την προστασία και την προώθηση της ζωής στον πλανήτη. 

Το να επιτρέψουμε να κλιμακωθεί μια βίαιη κλιματική κρίση είναι ένας κίνδυνος που μπορεί να χαρακτηριστεί, χωρίς υπερβολή και ως υπαρξιακός.

Μια ετήσια επένδυση 350 δισ. ευρώ σε κλιματικές λύσεις θα ξεκλείδωνε 4,5 τρισεκατομμύρια ευρώ σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θα αποφεύγονταν ζημιά σχεδόν έξι τρισεκατομμυρίων ευρώ έως το έτος 2030. 

Έχει εκτιμηθεί,  ότι η θετική για τη φύση οικονομία θα μπορούσε να δημιουργήσει σχεδόν 400 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στα επόμενα 10 χρόνια. 

Ωστόσο, με ορισμένες εξαιρέσεις, λίγες χώρες και εταιρείες ενσωματώνουν λύσεις βασισμένες στην προστασία της φύσης στις στρατηγικές τους. Καλό θα ήταν βέβαια να αναγκαστούν  να το κάνουν.

Αυτό που λείπει, λοιπόν, είναι η δεύτερη λύση: αρκετοί φιλόδοξοι ηγέτες που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τολμηρές ενέργειες. 

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν, ότι η πιθανότητα υπέρβασης των κλιματικών μας στόχων του Παρισιού μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια έχει διπλασιαστεί. 

Όπως μας θυμίζουν οι τεράστιες καλοκαιρινές πυρκαγιές…  μας τελειώνει ο χρόνος για να αποτρέψουμε μια βίαιη κλιματική κρίση.

Έτσι, το 2022 πρέπει να γίνει το έτος που οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο θα προχωρήσουν και θα δράσουν με θάρρος για να υπάρχει το "αύριο” στον ορίζοντα. 

Αλλά χωρίς να θέσουν τις λύσεις που βασίζονται στη φύση στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων, δεν θα υπάρξει πιθανότητα για επίτευξη των κλιματικών στόχων που τέθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού ή να αποτρέψουν μια καταστροφική απώλεια βιοποικιλότητας.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να διαδραματίσουν συνειδητά έναν κρίσιμο και δομικό ρόλο στην όλη προσπάθεια. 

Πρώτον, θα πρέπει να  βάλουν τάξη στο δικό τους σπίτι και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους ώστε να υπάρξει θετικό πρόσημο για τη  φύση, επιστρέφοντας της περισσότερα από αυτά που αφαιρούνται από αυτήν.

Δεδομένης της έλλειψης αποτελεσματικών πολιτικών για τη φύση που είναι τόσο εμφανές σε όλο τον κόσμο σήμερα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ θαρραλέους ηγέτες και επιχειρηματίες με όραμα και στόχους…

Η φύση είναι η υπόθεση όλων μας. Έχουμε δει τι συμβαίνει όταν την κάνουμε εχθρό μας! 

Αν αντίθετα, την κάνουμε σύμμαχό μας, θα βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν υγιείς κοινωνίες, ανθεκτικές οικονομίες και ακμάζουσες επιχειρήσεις, θα έχουμε πάρει το μεγαλύτερο μάθημα από αυτή τη φοβερή περίοδο που δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες. 

Το αποτέλεσμα θα είναι ένας κόσμος που δεν είναι μόνο ασφαλέστερος, πιο υγιής και πιο δίκαιος, αλλά θα γίνει ένας κόσμος που θα ευημερεί!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου