Τρίτη 18 Απριλίου 2017

117 και 116 ετών Τα γηραιότερα άτομα στον κόσμο και την Ευρώπη είναι γυναίκες



Η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου, Βάιολετ Μπράουν 

Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, Έμμα Μοράνο, απεβίωσε σε ηλικία 117 ετών στην οικία της στη βόρεια Ιταλία. Λίγες ημέρες αργότερα διαπιστώθηκε ότι τα πρωτεία της μακροζωίας κατέχει πλέον η Βάιολετ Μπράουν από την Τζαμάικα που γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1900, 62 χρόνια προτού η χώρα ανακηρυχθεί ανεξάρτητη από τη βρετανική κυριαρχία.



Σύμφωνα με την Ερευνητική Ομάδα Γεροντολογίας, η Βάιολετ Μπράουν έχει συμπληρώσει τα 117 έτη και σε αυτή την ηλικία αποσπά τον «τίτλο» του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Εργαζόταν ως δασκάλα μουσικής και για πάνω από 80 χρόνια διατέλεσε οργανοπαίχτρια σε βαπτιστική εκκλησία.

«Ζω με την ευλογία του Θεού και είμαι υπερήφανη για την ηλικία μου», είχε δηλώσει η υπεραιωνόβια την περασμένη χρονιά στην εφημερίδα Jamaica Observer.

«Όταν με ρωτούν τι τρώω και καταφέρνω να βρίσκομαι τόσα χρόνια στη ζωή, απαντώ ότι καταναλώνω τα πάντα εκτός από χοιρινό και κοτόπουλο. Επίσης, δεν πίνω ρούμι», είχε πει αποκαλύπτοντας το δικό της «μυστικό» μακροζωίας.

Τρία αυγά την ημέρα, δύο ωμά κι ένα βρασμένο, λίγο κρέας και πολύ λίγα φρούτα ή λαχανικά έτρωγε για σχεδόν έναν αιώνα, πάντως, η ιταλίδα Έμμα Μοράνο το τέως γηραιότερο πρόσωπο στον κόσμο.

Όσοι αναρωτιούνται για τον ρόλο των γονιδίων, η μητέρα της κ. Μπράουν, Ελίζαμπεθ Μόσε, «έφυγε» πλήρης ημερών σε ηλικία 96 ετών. Η κόρη της, όμως, αποδείχθηκε πιο δυνατή στη μάχη της μακροζωίας.

Πέντε από τα έξι παιδιά της υπεραιωνόβιας, τα οποία απέκτησε με τον σύζυγό της Αύγουστο Γκάινορ Μπράουν, ζουν. Ο πρωτότοκός της γιος έχει σπάσει, επίσης, ρεκόρ αφού στα 97 του χρόνια θεωρείται ο μεγαλύτερος, σε ηλικία, άνθρωπος που έχει ακόμη γονέα εν ζωή. 


Ο γηραιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη

Σε μια άλλη γωνιά της γης, στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη, ζει η Άνα Βέλα που γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1901 και είναι 116 ετών.

Ο ερευνητικός όμιλος γεροντολογίας, Gerontology Research Group, επιβεβαίωσε ότι η Βέλα είναι πλέον ο γηραιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη και ο τέταρτος γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ζει σε μια μονάδα φροντίδας στη Βαρκελώνη και έχει μια 89χρονη κόρη και έναν 65χρονο εγγονό.

Η κόρη της έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν υπάρχουν μυστικά για την μακροζωία της μητέρας της. «Της αρέσει ένα ποτήρι ημίγλυκο κρασί με το φαγητό της αλλά δεν πίνει τόσο. Της αρέσει να τρώει τα πάντα: κρέας, ψάρι, λαχανικά και ακολουθεί ένα συνηθισμένο τρόπο διατροφής», ανέφερε σε συνέντευξη της στην εφημερίδα El Pais.

Το γεγονός ότι η Άνα είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη δείχνει πώς έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής στην Ισπανία, μια χώρα που είναι γνωστή για τη μεσογειακή της διατροφή. Όταν γεννήθηκε η Άνα το 1901, το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην Ισπανία ήταν 35,7 χρόνια. Ωστόσο, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε τώρα στα 83,2 χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου