Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Τα e-τσιγάρα μπορεί να κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό



Ο κόσμος μπορεί να είναι καλύτερος με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Περίπου.


Παρότι πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν «πύλη» για το κανονικό κάπνισμα, μια νέα μελέτη αναφέρει πως οι ανησυχίες αυτές είναι υπερβολικές. Ερευνητές στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά κατασκεύασαν ένα στατιστικό μοντέλο που δείχνει ότι ανάμεσα σε άτομα που γεννήθηκαν μετά το 1996 η επιλογή του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να μειώσει κατά 21% τους θανάτους που σχετίζονται με το κάπνισμα και κατά 20% τα έτη ζωής που χάνονται από αυτό.

Εταιρείες όπως η Altria Group και η Reynolds American έχουν στραφεί στα προϊόντα ατμίσματος σε μια προσπάθεια να βρουν λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα: Το βασικό τους προϊόν χάνει την δυναμική του. Πολλοί καπνιστές επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα για λόγους υγείας με αποτέλεσμα οι πωλήσεις καπνού να μειώνονται συνεχώς. Και παρότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι πανάκεια η χρήση του έχει συνδεθεί με λιγότερα αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. Οι μηχανές ατμίσματος θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες από το κάπνισμα.


Έχοντας αυτό υπόψη η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nicotine & Tobacco Research αναφέρει ότι ο αριθμός των παραδοσιακών καπνιστών που θα διακόψουν το κάπνισμα, ή θα καπνίζουν λιγότερο καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα ξεκινήσουν ποτέ το κάπνισμα ξεπερνούν το γεγονός ότι, για κάποιους, το άτμισμα οδηγεί στο κάπνισμα και στη διπλή χρήση ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου.

Παρά τις προβλέψεις της έρευνας για το μέλλον τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν καταφέρει να στρέψουν πολύ κόσμο μακριά από το κανονικό τσιγάρο. Περίπου τα τρία τέταρτα των ενήλικων χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων καπνίζουν και κανονικά, δήλωσε τον προηγούμενο Νοέμβριο ο Brian King, εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου και Αποφυγής Ασθενειών (Centre for Disease Control and Prevention). Πρόσφατη μελέτη ομάδας με επικεφαλής τον Terry Pechacek, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μινεσσότα, έδειξε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι αναποτελεσματική εναλλακτική για τους περισσότερους καπνιστές. Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν βρήκαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο τόσο ικανοποιητικό όσο το κανονικό και σταμάτησαν να το χρησιμοποιούν.

Ακόμη και έτσι, η πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ο συνδυασμός ατμίσματος και καπνίσματος μπορεί να είναι καλύτερος από το να καπνίζει κάποιος μόνο τσιγάρα. Το στατιστικό μοντέλο της έρευνας χρησιμοποιεί στοιχεία από το 1965 έως το 2012. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρωτοεμφανίστηκαν στην αμερικανική αγορά το 2007 και έτσι οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες της χρήσης τους είναι ακόμη άγνωστες. Μια από τις βασικές διαφορές της νέας έρευνες σε σχέση με τις παλαιότερες είναι ότι επικεντρώνεται στην μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και στην μετάβαση από το μη κάπνισμα στο μακροχρόνιο κάπνισμα, δήλωσε ο David Levy, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής ογκολογίας στο Lombardi Comprehensive Cancer Center του Georgetown.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε την παρατεταμένη χρήση και να την εντάξουμε στο στατιστικό μας μοντέλο», δήλωσε. «Βρίσκουμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο κάνει μεγάλη διαφορά, τόσο μεγάλη που η θεωρεία της “πύλης” στο κανονικό κάπνισμα χάνει την αξιοπιστία της».

Κάποιοι δεν είναι τόσο θετικοί υπέρ της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ο καθηγητής καρκινικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάη, Thomas Wills αναφέρει ότι ο Levy και η ομάδα του μπορεί να έχουν υπερεκτιμήσει τις θετικές επιδράσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην προσπάθεια των καπνιστών να κόψουν το κάπνισμα. Ο Wills έχει συγγράψει έρευνες στις οποίες φαίνεται ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα οδηγούν τους έφηβους στο να ξεκινήσουν το κάπνισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου