Την αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαίνεται να ζητά ο ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Ο ΙΣΑ επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.
Οι εν λόγω πληροφορίες έχουν προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των γιατρών που χαρακτηρίζουν την οδηγία απαράδεκτη και ζητούν την άμεση απόσυρσή της.
«Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή», υπογραμμίζει ο ΙΣΑ σε σχετική ανακοίνωση και καταλήγει λέγοντας ότι «είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του "απομένει"ελάχιστος χρόνος ζωής».
Ο ΙΣΑ ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση διευθέτηση του πρωτοφανούς αυτού ζητήματος.
Απάντηση του ΕΟΠΥΥ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όπως αναφέρει, πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων, τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.
Για το συγκεκριμένο ασθενή, απαντά ο ΕΟΠΥΥ, εξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την επιτροπή και κατά την αξιολόγηση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο. Η επιτροπή ζήτησε από το θεράποντα ιατρό να προσκομίσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος και να επανεξεταστεί το αίτημα χορήγησης του φαρμακευτικού σκευάσματος.
Σημειώνεται ότι ήδη η επιτροπή έχει εγκρίνει τη χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερους από 35 ασθενείς.
Πάντως η διοίκηση του οργανισμού επισημαίνει ότι αίτηση χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων προς τον ΕΟΠΥΥ, εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού, η οποία απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, ιατρούς του ΕΣΥ.
«Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς. Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας αίτησης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους», επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο ΕΟΠΥΥ.
Ο Οργανισμός αποδέχεται τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και προτεραιότητά του παραμένει το όφελος τους ασθενούς, τονίζεται σε απάντηση δημοσιευμάτων, ενώ διευκρινίζεται ότι πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων (ογκολογικά κ.α.).
«Η ιατρική κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί τη διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων, όπως το συγκεκριμένο σκεύασμα» καταλήγει η απάντηση του ΕΟΠΥΥ.
Μαίρη Μπιμπή health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου