Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ψηφίστηκε το άρθρο για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας -Απών ο Κατσίκης των ΑΝΕΛ



Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσ
σομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις».


Το άρθρο 29 του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας» αναφορικά με τη διαδικασία κτήσης ελληνικής ιθαγένειας από ανήλικο αλλοδαπό λόγω φοίτησης σε σχολείο που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας, σύμφωνα με τις λοιπές οριζόμενες προϋποθέσεις, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Στην ψηφοφορία του άρθρου 29 ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ ψήφισαν «υπέρ». «Κατά» δήλωσε η Χρυσή Αυγή. «Παρών» δήλωσαν η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων. Στην ψηφοφορία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκπροσωπήθηκαν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θανάση Παπαχριστόπουλο και απουσίασε ο εισηγητής Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Αντιπαράθεση για τη στάση Κατσίκη


«Είναι το λιγότερο προκλητικό να μιλάτε εσείς ως εκπρόσωπος της κυβερνώσας πλειοψηφίας για τις μνημονιακές κυβερνήσεις της ΝΔ», απάντησε απόψε στην παρέμβαση του Νίκου Φίλη στην Ολομέλεια, η εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως. «Εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έλεγε ότι θα καταργήσει με ένα νόμο και με ένα άρθρο το μνημόνιο, ο οποίος ψήφισε το τρίτο επαχθέστερο μνημόνιο, το οποίο οδήγησε σε 9 δισεκατομμύρια μέτρα, στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές, στη θεσμοθέτηση του κόφτη, και που δυστυχώς δεν υπάρχει τέλος σε αυτό, με συζητήσεις τώρα για 4ο μνημόνιο και με όλη την Ευρώπη να συζητάει για Grexit, κύριε Φίλη, το λιγότερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να αυτοσυγκρατηθείτε», είπε η βουλευτής της ΝΔ.


Η κ. Κεραμέως σχολίασε όμως και τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο άρθρο 29 του νομοσχεδίου για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας. Επισήμανε δηλαδή ότι στην Επιτροπή ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης είχε καταψηφίσει το άρθρο. Ότι επίσης στην Ολομέλεια, το πρωί δήλωσε ο κ. Κατσίκηςότι θα το καταψηφίσει το κόμμα του, αλλά αργότερα το βράδυ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε ότι τελικά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το υπερψηφίζουν. «Τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο κυκλοφορούν άρθρα με τον τίτλο "ΑΝΕΛ και η θεωρία του κοινοβουλευτικού χάους". Και πραγματικά νομίζω ότι περί αυτού πρόκειται. Τελικά δεν κατάλαβα τι μας είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος; Παραιτήθηκε ο κ. Κατσίκης από εισηγητής; Παρακαλώ, να μας ενημερώσετε αν έχει αποσταλεί επιστολή στο προεδρείο από τους ΑΝΕΛ. Ποιος θα τους εκπροσωπήσει ως εισηγητής;», είπε η Νίκη Κεραμέως.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κάλεσε την κ. Κεραμέως «να μην στενοχωριέται και να διαβάσει καλύτερα τον Κανονισμό γιατί έχει δικαίωμα και ένας απλός βουλευτής να αντικαταστήσει τον ειδικό αγορητή ή τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, και έχει γίνει πάρα πολλές φορές ειδικά σε κόμματα που έχουν μικρή κοινοβουλευτική δύναμη».

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε κατακτήσει ένα δημοκρατικό δικαίωμα. Να ψηφίζουνε κατά συνείδηση. Το έχουν κάνει σε περισσότερα από 10 νομοσχέδια. Ακριβώς το ίδιο έγινε και σήμερα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Συμφωνώ ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα του βουλευτή να ψηφίζει κατά συνείδηση. Όμως την περασμένη Τρίτη ο κ. Κατσίκης εξέφραζε το κόμμα του, όταν ψήφιζε αρνητικά στο άρθρο 29 (σ.σ. για την στάση του στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων) και δεν ήταν απλώς η προσωπική του άποψη. Προφανώς τώρα θα έχει αλλάξει η παραταξιακή στάση», σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Η ομιλία του Νίκου Φίλη νωρίτερα, προκάλεσε και την αντίδραση του εισηγητή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή. «Δεν ξέρουμε αν το ξεχάσατε, κύριε Φίλη, αλλά θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι από τον δεκαπενταύγουστο του 2015, είστε πια κάθε λέξη του Μνημονίου. Όσο για την αξιολόγηση για την οποία αγωνιάτε, ο λαός έχει πικρή πείρα από τις αξιολογήσεις σας που συνοδεύεται από βαριά πακέτα μέτρων», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Χαρακτήρισε επίσης υποκριτική την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη θεματική εβδομάδα και τη διατροφή, την ώρα που χιλιάδες παιδιά υποσιτίζονται εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής. Είπε ακόμη ότι ο εθισμός είναι αντικείμενο της Θεματικής Εβδομάδας, αλλά η κυβέρνηση είναι υπέρ της νομιμοποίησης των μαλακών ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου