Παρά τις ρητές και ορθές διακηρύξεις του ίδιου του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης ότι «δεν θα επιτρέψουν να γίνει η χώρα ένα απέραντο καζίνο», ο φόβος να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι πιο κοντά από ποτέ.
Με την προχθεσινή ανακοίνωση μέσω ΦΕΚ των αλλαγών στον κανονισμό για τους ηλεκτρονικούς κουλοχέρηδες (VLT), ανοίγει ο δρόμος ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε παγκόσμια πρωταθλήτρια των πιο εθιστικών παιγνιομηχανών ως προς τη συγκέντρωσή τους ανά 100 κατοίκους.
Ο νέος κανονισμός της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής (ΕΕΕΠ) όχι μόνο δεν προστατεύει την κοινωνία όσον αφορά την εξάρτηση από τον τζόγο, αλλά είναι μάλιστα ακόμα πιο «ελαστικός» (και ευνοϊκός για τον ΟΠΑΠ, τον ανάδοχο του έργου) και από αυτόν που είχε ψηφιστεί επί προεδρίας στην Επιτροπή Παιγνίων του Ευγένιου Γιαννακόπουλου, εκλεκτού της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Στεργιώτης, έχοντας την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και των δύο αρμόδιων υπουργών Οικονομικών (Γ. Βαρουφάκη, Ευκλ. Τσακαλώτου), είχε αυστηροποιήσει τον Ιούλιο του 2015 τον κανονισμό για τα ηλεκτρονικά φρουτάκια, εναρμονιζόμενος με τις διεθνείς πρακτικές και τις σχετικές αυστηρές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ακολούθησε ένας επικοινωνιακός πόλεμος από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης καθώς και η προσφυγή του ΟΠΑΠ στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου, με την οποία η εταιρεία ζητά 1 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο.
Ο ΟΠΑΠ ανέστειλε την εγκατάσταση του έργου, ισχυριζόμενος πως ο νέος κανονισμός (του Ιουλίου 2015) με τις «αιφνιδιαστικές αλλαγές» καθιστούσε το επιχειρηματικό σχέδιο αδύνατο.
Τον περασμένο Ιούλιο με κυβερνητική απόφαση ο Αντώνης Στεργιώτης αντικαταστάθηκε από τον Ευάγγελο Καραγρηγορίου, ο οποίος μέχρι τότε ήταν απλό μέλος της Επιτροπής.
Η επίσημη αιτιολόγηση της απόφασης ήταν πως ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής «δεν έδειξε ομαδικό πνεύμα».
Πριν από λίγες μέρες προτάθηκε και με συνοπτικές διαδικασίες ψηφίστηκε μια σειρά αλλαγών ως προς τον κανονισμό λειτουργίας των VLT.
Συγκεκριμένα και σε αντίθεση με όσα έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει γραπτώς προς το υπουργείο Οικονομικών η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν και η Επιτροπή Ανταγωνισμού (αλλά και όσα το ίδιο το υπουργείο έχει διαβεβαιώσει γραπτώς την ίδια Επιτροπή), καταργήθηκε η υποχρέωση αναγραφής του ΑΦΜ στην κάρτα του παίκτη.
Υπενθυμίζεται πως η αναγραφή του ΑΦΜ είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2013 αλλά «εξαφανίστηκε» τον Φεβρουάριο του 2015 από τον κανονισμό «Γιαννακόπουλου».
Με απλά λόγια, πλέον αφήνεται ανεξέλεγκτος ένας από τους κατεξοχήν ύποπτους χώρους για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος όπως είναι ο τζόγος.
Εκτός του ΑΦΜ στην κάρτα παίκτη, μεταξύ άλλων, καταργείται:
◾ Το όριο των χρημάτων που μπορεί να παίξει και να χάσει κάθε παίκτης. Το πόσο θα παίξει ο παίκτης θα το καθορίζει, λοιπόν, ο ίδιος από μόνος του.
Αντίθετα, στον προηγούμενο κανονισμό υπήρχε όριο 80 ευρώ ημερησίως, όπως υπάρχει και σε όλες τις ευνομούμενες ευρωπαϊκές χώρες όταν υπάρχει ανάλογο καθεστώς μονοπωλίου.
◾ Το όριο στο ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών που θα έχουν VLT. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα λειτουργούν και μεταμεσονύκτια ώς τις 4 το πρωί.
Να σημειωθεί ότι επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έδειξαν ότι οι παίκτες τζογάρουν σε αυτά τα μηχανήματα περισσότερα ποσά αργά τη νύχτα.
Στον δε καινούργιο κανονισμό υπάρχει η πρόβλεψη για 15 συνολικά μέρες τον χρόνο που θα μπορούν αυτά τα καταστήματα να είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο.
◾ Αλλάζουν σημαντικά τα όρια απόστασης ανάμεσα στα καταστήματα με ηλεκτρονικά φρουτάκια VLT που υπάρχουν στην ίδια περιοχή.
Αυτό σημαίνει ότι τα «καζίνα της γειτονιάς» μπορούν να ξεφυτρώνουν το ένα κοντά στο άλλο. Προηγουμένως, υπήρχε όριο τουλάχιστον 200 μέτρων μεταξύ τους.
Στο κέντρο της Αθήνας, και ειδικά στην περιοχή της Ομόνοιας, έχουν ήδη διαμορφωθεί πολλά τέτοια καταστήματα πολύ κοντά το ένα στο άλλο.
Το οξύμωρο είναι πως ούτε στον κανονισμό του Φεβρουαρίου 2015 υπήρχε η στοιχειώδης πρόβλεψη για το όριο των 200 μέτρων, το οποίο πλέον καταργείται.
◾ Στους προηγούμενους κανονισμούς υπήρχε η δυνατότητα του λεγόμενου «αυτοπεριορισμού», η οποία ουσιαστικά καταργείται.
Συγκεκριμένα, μπορούσε ένας παίκτης, αφού είχε χάσει ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, να ζητήσει να του απαγορευτεί η πρόσβαση σε οποιοδήποτε μηχάνημα για τουλάχιστον 6 μήνες.
Αυτό πλέον αλλάζει και ο παίκτης, ακόμα και αν έχει χάσει χιλιάδες ευρώ σε ένα βράδυ και αρχικά ζητήσει να του επιβληθεί ο αυτοπεριορισμός, πλέον θα έχει τη δυνατότητα όποτε θέλει να το αναιρέσει.
Εκτός των άλλων, διευκολύνεται και η διάθεση αλκοόλ σε αυτούς τους χώρους - κάτι που ούτε ο ανάδοχος του έργου έχει ζητήσει.
Η Διεθνής Διαιτησία
Ο νέος κανονισμός εγκρίθηκε ενώ ο ΟΠΑΠ δεν έχει αποσύρει την προσφυγή του στη Διεθνή Διαιτησία και εξακολουθεί να ζητά 1 δισ. ευρώ από το κράτος.
Με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΟΠΑΠ δηλώνει ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις πλέον για να ξεκινήσει το έργο. Δεν προκαλεί καμία εντύπωση βέβαια πως η μετοχή της εταιρείας χθες εκτοξεύτηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Στη χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΟΠΑΠ σημειώνει πως «θα προχωρήσει αναλόγως στην προσαρμογή του ύψους των απαιτήσεών του έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου».
Η εταιρεία ενημερώνει ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση πως, παρά τον νέο κανονισμό, όχι μόνο δεν αποσύρεται από τη δικαστική διαμάχη αλλά εξακολουθεί να διεκδικεί διαφυγόντα κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Αραγε γνωρίζει η Επιτροπή Παιγνίων, ως βασικός διάδικος στη διαμάχη με την εταιρεία, πως με τον νέο κανονισμό συνομολογεί τη βάση της δικαστικής διεκδίκησης της εταιρείας; Αραγε ζητήθηκε η γνώμη των παρέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που χειρίζονται όλους αυτούς τους μήνες την υπόθεση;
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν εγκρίνει ως μέλη της Επιτροπής Παιγνίων τον κανονισμό Στεργιώτη (ψηφίζοντας υπέρ τον Ιούλιο του 2015) πριν από λίγες μέρες υπερψήφισαν τον καινούργιο εντελώς διαφορετικό κανονισμό.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι πως ο ίδιος ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής, Ευάγγ. Καραγρηγορίου, είχε ψηφίσει θετικά (μαζί με άλλους πέντε) τον προηγούμενο κανονισμό. Τι άλλαξε άραγε μέσα σε έναν χρόνο;
«Τα παιχνίδια VLT είναι τα πιο εθιστικά από οποιαδήποτε άλλα παιχνίδια και υπάρχει διεθνής εμπειρία σε αυτό. Η Επιτροπή τον Ιούνιο του 2015, στην οποία ήμουν μέλος και εγώ, προχώρησε σε αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση καθώς έκρινε ότι απαιτείται ιδιαίτερα αυξημένη προστασία της κοινωνίας από τα VLT» είχε πει ο Ευάγγ. Καραγρηγορίου στις 28 Ιουνίου 2016 στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που ενέκρινε τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ.
Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής (οι περισσότεροι έμειναν οι ίδιοι) διορίζονται με υπουργική απόφαση. Ωστόσο, μετά τον ορισμό Καραγρηγορίου, ο υπουργός Οικονομικών δεν ασχολήθηκε ποτέ ο ίδιος με τα θέματα της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε έναν κανονισμό αντίθετο με τις αρχικές του απόψεις.
Η σπουδή
Σύμφωνα με τον νόμο 4002/2011, η ΟΠΑΠ ΑΕ στην περίπτωση μη υλοποίησης του έργου, έπρεπε στις 18 Νοεμβρίου 2016 να επιστρέψει αζημίως στο Ελληνικό Δημόσιο την άδεια για τη λειτουργία των παιγνιομηχανών VLT.
Και αυτό γιατί τότε έληγε κανονικά το χρονικό διάστημα των 18 μηνών από τον (πρώτο) κανονισμό του Φεβρουαρίου 2015, μέσα στο οποίο έπρεπε να εγκατασταθούν τα μηχανήματα. Είναι προφανές πως η νέα αλλαγή του κανονισμού δίνει νέα χρονική παράταση στον ανάδοχο του έργου.
Εντύπωση προκαλεί και το παρακάτω γεγονός: Στις 17 Οκτωβρίου 2016 ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ευάγγ. Καραγρηγορίου όρισε τριμελή ομάδα εργασίας με αντικείμενο τη μελέτη, επεξεργασία και υποβολή σχεδίου προτάσεων προς τον ίδιο για τα ηλεκτρονικά φρουτάκια.
Μετά από μόλις 3 μέρες η τριμελής Επιτροπή (Κατρακάζης, Αλιφιεράκης, Βαγιανός) και αφού μελέτησε όλη (!) τη διεθνή βιβλιογραφία διατύπωσε εγγράφως τη γνώμη της επί των θεμάτων των VLT. Την ίδια μέρα (20.10.2016) με συνοπτικές διαδικασίες ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός (ψήφοι 8-1).
«Βασική φιλοσοφία της πρότασής μας είναι η αντικατάσταση των ορίων που θέτει η εποπτεύουσα αρχή με τη θέσπιση ορίων που θέτει ο ίδιος ο παίκτης. Είναι μια σύγχρονη αντίληψη που κυριαρχεί στους ρυθμιστικούς κανόνες διεθνώς», υποστηρίζουν τα μέλη της Επιτροπής που συνέταξαν τον νέο κανονισμό.
Πρόκειται βέβαια για την εφαρμογή μιας σκληρής, νεοφιλελεύθερης αντίληψης, που υποστηρίζει πως ο παίκτης είναι υπεύθυνος για όσα χρήματα χάσει.
Βέβαια, τα ίδια τρία μέλη της Επιτροπής Παιγνίων είχαν υπερψηφίσει την αυστηροποίηση του κανονισμού τον Ιούλιο του 2015. Τι άλλαξε άραγε από τότε;
Εξίσου οξύμωρο είναι το γεγονός πως και ο εισηγητής της συγκεκριμένης έκθεσης Α. Βάσιος) υποστηρίζει σήμερα εντελώς διαφορετικά πράγματα από όσα ο ίδιος υποστήριζε εγγράφως (σε επίσημο έγγραφο) κατά την εισήγησή του προς τον πρώην πρόεδρο της αρχής, Αντώνη Στεργιώτη. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, ο ίδιος αυτός άνθρωπος πήρε πρόσφατα προαγωγή και έγινε υποδιευθυντής διεύθυνσης (από προϊστάμενος τμήματος).
Κάν’ το όπως ο Ρέντσι
Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε επανειλημμένα επί δύο εβδομάδες να θέσει όλους αυτούς τους προβληματισμούς στον πρόεδρο της Επιτροπής Παιγνίων. Δεν υπήρξε καμία απάντηση «λόγω φόρτου εργασίας».
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στις οποίες θέσαμε τα ίδια ερωτήματα δήλωναν άγνοια μέχρι προχθές για τον νέο κανονισμό.
Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν προκαλεί απορία το γεγονός πως έμεινε αναπάντητη εδώ και 8 μήνες (23/2/2016) σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση 13 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «ζητήματα περιορισμού της διάδοσης Παιγνιομηχανών τύπου VLT από την “ΟΠΑΠ Α.Ε.” και καθιέρωση αριθμητικών περιορισμών ανά πόλη/συνοικία».
Σε εκείνη την ερώτηση, ρωτήθηκε ο υπουργός Ευκλ. Τσακαλώτος αν θα αναλάβει δράση με σκοπό την επιβολή ανώτατου ορίου στις άδειες που μπορούν να χορηγηθούν ανά συνοικία ή και πόλη με σκοπό να αποφευχθεί η καταστροφική διάδοση του “τζόγου της γειτονιάς”». Απάντηση δεν δόθηκε ποτέ.
Κι ενώ σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη τα συγκεκριμένα μηχανήματα έχουν απαγορευτεί, πρόσφατα η Νορβηγία περιόρισε τον αριθμό τους από 15.000 σε 3.000.
Επιπλέον, πριν από λίγες εβδομάδες στην Ιταλία, που αποτελούσε το ευρωπαϊκό παράδειγμα το οποίο θα ακολουθούσε η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε σε συνέντευξή του (στο περιοδικό Vita Non Profit) πως είναι αποφασισμένος «να ξεφορτωθεί χιλιάδες παιγνιομηχανήματα τα οποία βρίσκονται σε καταστήματα,ξενοδοχεία,μπάρ».
Στην Ιταλία μια κυβερνητική έκθεση τον Οκτώβριο του 2015 έδειξε πως 1,3 εκατ. Ιταλών είναι εθισμένοι στον τζόγο αλλά μόλις 12.000 άτομα δέχονται θεραπεία.
Υπενθυμίζεται πως η Ιταλία με 60 εκατ. πληθυσμό έχει 50.000 μηχανήματα, την ώρα που στην Ελλάδα της κρίσης των 11 εκατ. κατοίκων σχεδιάζεται να τοποθετηθούν 35.000 VLT.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου