Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Χάρβαρντ: Να γιατί βγάλαμε τον Τσίπρα χειρότερο διαπραγματευτή του 2016





Την περασμένη εβδομάδα το τμήμα διαπραγματεύσεων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια λίστα με τις δέκα χειρότερες διαπραγματεύσεις της χρονιάς.
Την πρώτη θέση στη λίστα κατέλαβε η Ελλάδα για την τακτική που ακολούθησε τον περασμένο χρόνο στις διαβουλεύσεις της με την Ευρώπη, με τελικό αποτέλεσμα το τρίτο Μνημόνιο.




Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ρόμπερτ Μονούκιν, μίλησε στην Ελένη Βαρβιτσιώτη για εφημερίδα Καθημερινή, δίνοντας εξηγήσεις για την απόφαση αυτή ασκώντας σκληρή κριτική στους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη.

Είπε στην Καθημερινή:

"Η διαπραγμάτευση βασικά χωρίζεται σε δύο περιόδους. Η πρώτη κράτησε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όταν η κυβέρνηση κατάφερε την επιμήκυνση του προγράμματος και οι Ευρωπαίοι εταίροι υπονόησαν ότι μπορεί να επιδείξουν περισσότερη ελαστικότητα με την Ελλάδα. Σε εκείνη τη φάση πίστευα ότι ο κ. Τσίπρας και κ. Βαρουφάκης έκαναν μία καλή διαπραγμάτευση.

Την δεύτερη φάση την τοποθετώ μετά τη συμφωνία επιμήκυνσης και μέχρι την τελική συμφωνία του Ιουλίου. Εκεί έκαναν πολύ κακή δουλειά. Ο κ. Βαρουφάκης δεν κατάλαβε τη σημασία των καλών επαγγελματικών σχέσεων με τους εταίρους του. Αντί γι’ αυτό ασχολήθηκε με “ρητορική άνθηση".

Αυτό που πρέπει πάντα να έχει στο μυαλό του αυτός που διαπραγματεύεται - και παίζει ιδιαίτερη σημασία για το αποτέλεσμα - είναι ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς η διαπραγμάτευση δεν στηρίζεται σε αφηρημένες έννοιες.

Εντύπωση μου προκάλεσε ότι ο κ. Βαρουφάκης, ενώ διαπραγματευόταν συνέχιζε να γράφει στο blog του κάνοντας ρητορικά σχόλια. Διαφήμιζε τον εαυτό του ως έξυπνο και ειδικό στη θεωρία των παιγνίων και έφτιαχνε μία κατάσταση στην οποία η Τρόικα θα υπαναχωρούσε, κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά. Τότε υπουργός Οικονομικών αλλά και ο κ. Τσίπρας "είχαν καταφέρει να γίνουν μισητοί.

Η ελληνική πλευρά πίστεψε στο παιχνίδι μετωπικής σύγκρουσης (chicken game) με την Ε.Ε. θεωρώντας ότι οι Ευρωπαίοι θα υπαναχωρήσουν πρώτοι και γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις κράτησαν τόσο πολύ.
Αυτό όμως που τον παραξένεψε περισσότερο ήταν η απόφαση για το δημοψήφισμα.

"Ηταν μία τραγική ιδέα. Οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν τέτοιες πολιτικές αποφάσεις, ειδικά όταν το ερώτημα είναι τόσο τεχνικό.

Μου φάνηκε πολύ περίεργο ότι η ελληνική κυβέρνηση πίστεψε ότι ένα "Οχι" θα έκανε τους Ευρωπαίους να τους δώσουν περισσότερη ελαστικότητα.

Η ελληνική πλευρά με το δημοψήφισμα έχασε οποιαδήποτε διαπραγματευτική πίεση και ο λόγος ήταν ότι οι αγορές είχαν αποφασίσει ότι ακόμα και αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, αυτό δεν θα είχε άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στη Δύση. Η ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο σημαντική, όπως φάνηκε, στην παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Βαρουφάκης που είχε σχεδιάσει αυτή τη θεωρία των παιγνίων δεν είχε καν ασχοληθεί αν ο κ. Τσίπρας τον υποστήριζε. Για μένα ήταν εντυπωσιακό ότι κατέληξε να παραιτηθεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα, απόδειξη ότι ο κ. Τσίπρας ήταν διστακτικός ως προς την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Για τον ειδικό στις διαπραγματεύσεις, κάτι τέτοιο ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την ελληνική οικονομία και ενώ κανένας δεν μπορούσε να πει με σιγουριά ποιες θα ήταν οι συνέπειες από μία τέτοια έξοδο, υπήρχαν τεράστια ρίσκα.
Τελικά, η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε με μία χειρότερη συμφωνία γιατί ήταν περισσότερο απελπισμένη.

Το δημοψήφισμα ως απειλή απέτυχε γιατί η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να αντέξει τις συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ. Οπως λέω στους μαθητές μου: "ποτέ μην κάνετε μία απειλή που δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε".


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου