Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Λαχταριστή ρεβιθάδα Σίφνου



Καλωσορίζουμε το φθινόπωρο φτιάχνοντας φαγάκια που τα στερηθήκαμε τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Τα ρεβύθια...
αγαπημένο όσπριο για πολλούς και ξακουστό πιάτο της Σίφνου.

Στο Gourmed.gr μας δείχνουν τον τρόπο να φτιάξουμε την παραδοσιακή Ρεβιθάδα Σίφνου.


½ κιλό ρεβίθια, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας, καθαρισμένα και πλυμένα


1 κ.γλ. σόδα φαγητού


2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα


½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


1 φύλλο δάφνης


αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι


Το μυστικό για τη σωστή παρασκευή της είναι το πήλινο δοχείο και το απίστευτα αργό μαγείρεμά της, έτσι το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα πήλινο σκεύος με καπάκι.


Ξεκινάμε την παρασκευή αυτής της σούπας την προηγούμενη ημέρα.
Βάζουμε τα ρεβίθια, τα κρεμμύδια, το λάδι, το φύλλο δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα.


Προσθέτουμε αρκετό νερό για να τα σκεπάσει (περίπου 9 εκ. από την επιφάνεια).


Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή και τα σιγοβράζουμε ώσπου τα ρεβίθια να μαλακώσουν λιγάκι, για 45-50 λεπτά.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175º C.


Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια μεγάλη πήλινη χύτρα.


Την κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να ψηθεί ώσπου τα ρεβίθια να μαλακώσουν, για 2 ώρες περίπου.


Ο χρόνος ψησίματος δεν είναι ποτέ ακριβής, επειδή εξαρτάται πολύ από την ηλικία των ρεβιθιών– αν ήταν στο ράφι για πολύ καιρό, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.


Όπως κι αν έχει, τα ρεβίθια θα πρέπει να παραμείνουν ολόκληρα και να μην διαλυθούν, αλλά η σούπα να είναι πηχτή.


Όσο ψήνονται τα ρεβίθια, ελέγχουμε το νερό κάθε τόσο και να προσθέτουμε κι άλλο, αν χρειάζεται για να μην κολλήσουν.


Βγάζουμε το φύλλο δάφνης.


Η ρεβιθάδα σερβίρεται ζεστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου