Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ζουν από... «τα έτοιμα» οι Θεσσαλονικείς





Θεσσαλονίκη

Αρνητικό παραμένει το κλίμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, το επονομαζόμενο «βαρόμετρο», που έγινε το δεύτερο 15νθημερο του Σεπτέμβρη σε δείγμα 1500 νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. 


Για άλλο ένα εξάμηνο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινείται σε αρνητική τροχιά, στις -52 μονάδες, γεγονός που αναπόδραστα σχετίζεται με τη «βουτιά», σε ποσοστό 43,3%, που έχει καταγράψει από το 2009 ως σήμερα το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών, με προφανείς συνέπειες στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και τις κατασκευές.


Το 42% των καταναλωτών δηλώνουν ότι ζουν «τραβώντας» χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους, ενώ εμφανίζονται απρόθυμοι για οποιαδήποτε σημαντική αγορά. Παρά την απαισιοδοξία πάντως, θετικές εξελίξεις διαφαίνονται στους χώρους της βιομηχανίας και των υπηρεσιών: Αφενός στη βιομηχανία καταγράφεται εντυπωσιακή βελτίωση της αξιολόγησης των επιχειρηματιών για το περασμένο εξάμηνο, αφετέρου υπηρεσίες το κλίμα εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα, του Μαρτίου.


Σύμφωνα λοιπόν, με το τελευταίο «βαρόμετρο» του ΕΒΕΘ, οι καταναλωτές στον νομό Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται απαισιόδοξοι, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -52 μονάδες, σε καλύτερο ωστόσο επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό (-66 μονάδες). Οι Θεσσαλονικείς δηλώνουν ότι η κακή οικονομική τους κατάσταση παραμένει, με σημαντική ενίσχυση της απαισιοδοξίας, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Απαισιόδοξος είναι ο κόσμος και για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα, λιγότερο ωστόσο σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας.


Σε κάθε περίπτωση, οι Θεσσαλονικείς δηλώνουν σταθερή απροθυμία για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών στο παρόν και το μέλλον, ενώ πολύ χαμηλή είναι η πρόθεσή τους για αποταμίευση (το 42% των ερωτηθέντων, έναντι 39% τον Μάρτιο, δηλώνει ότι «τραβάει» από τις αποταμιεύσεις ή χρεώνεται όλο και περισσότερο, ενώ το 47%, έναντι 49% τον Μάρτιο, δηλώνει ότι τα φέρνει πέρα ίσα- ίσα με τα εισοδήματά του). Σταθερή παραμένει η πρόβλεψη των καταναλωτών για παράταση της καθίζησης των πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου στο επόμενο 12μηνο, ενώ από τις εκτιμήσεις τους για το επόμενο διάστημα επιβεβαιώνεται η ολοκληρωτική καθήλωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας.


Αρνητικός και ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία», που βριςκεται σε περίπου ίδιο επίπεδο με το Μάρτιο. Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων βρίσκεται στις -11 μονάδες στον νομό Θεσσαλονίκης (-6 σε εθνικό και -2 σε ευρωπαϊκό επίπεδο).


Αντιθέτως, σημαντική βελτίωση εμφανίζει η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το εξάμηνο που πέρασε, αν και το συνολικό επίπεδο παραγγελιών των επιχειρήσεων κρίνεται μεν ως μη ικανοποιητικό, αλλά με βελτιωμένη αποτίμηση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.


Σύμφωνα με το «βαρόμετρο»:


⇒ Καταγράφεται πολύ μικρότερη, σε σχέση με τον Μάρτιο, παραγωγή (-15 από -39) κατά το τελευταίο εξάμηνο. Σχεδόν ουδέτερες είναι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον.


⇒ Σχετικά ικανοποιητικά γίνεται η διαχείριση αποθεμάτων και παραγωγικής δυναμικότητας των βιομηχανιών, με φανερή την επίδραση των capital controls.


⇒ Μικρή απαισιοδοξία δηλώνεται για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών.


⇒ Οριακά αρνητική πρόβλεψη καταγράφεται για την εκτίμηση της απασχόλησης στο επόμενο διάστημα.


Αρνητικό αλλά σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τον Μάρτιο, είναι το κλίμα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στον νομό Θεσσαλονίκης, με το δείκτη να βρίσκεται στις -21 μονάδες ( -31 τον Μάρτιο). Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αναφέρουν:
Κακή οικονομική κατάσταση αλλά με μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τον Μάρτιο και σαφή άνοδο της ζήτησης κατά το προηγούμενο διάστημα.
Αρνητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της απασχόλησης στον κλάδο το επόμενο διάστημα, σχετικά με την εξέλιξη τόσο της ζήτησης, όσο και των τιμών για το επόμενο εξάμηνο.


Αρνητικός παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» στον νομό, με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη να εμφανίζει βελτίωση. Το ισοζύγιο διαμορφώνεται στις -20 μονάδες (από -26 μονάδες τον Μάρτιο. Σταθερή απαισιοδοξία καταγράφεται αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων και των παραγγελιών.


Ο κατασκευαστικός κλάδος στο νομό βρίσκεται στις -46 μονάδες, έναντι -60 σε εθνικό επίπεδο. Καταγράφεται σταθερή πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας με διατήρηση σε πολύ αρνητικό έδαφος των νέων παραγγελιών.


Το συνολικό δείγμα του «βαρόμετρου» είναι 1.500 ερωτώμενοι (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών).

ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου